kryptovaluta

1. Bitcoin inte enda kryptovalutan

Efter succén med Bitcoin har det dykt upp fler än 1 300 nya kryptovalutor. Vissa med mer eller mindre seriös approach. Till exempel kan du nu investera i Jesuscoin, Doge Coin, Titcoin och Insane Coin.


2. Krypto-juice

Tekniken bakom Bitcoin och andra kryptovalutor, blockchain, är en av de mest hajpade teknikerna just nu. Faktum är att den är så hajpad att företag som lade till ordet i sitt företagsnamn kunde mångdubbla sitt aktievärde. Eller vad sägs om isteföretaget Long Island Iced Tea Corp som bytte namn till Long Blockchain Corp och sexdubblade sitt värde.

Läs även: Så fungerar blockchain-tekniken


3. Varje dag skapas 1 800 nya Bitcoin

Att skapa bitcoin tar tid, och det beräknas att alla 21 miljoner Bitcoin som planerats i kedjan kommer att finnas färdiga till år 2040. Varje dag skapas ungefär 1 800 nya Bitcoin.


Bitcoin mining

4. Bitcoin-mining drar mer ström än hela Danmark
Att utvinna Bitcoin, så kallad mining, är en lönsam affär för den som har råd. Men för att göra det krävs kraftfulla datorer som står och tuggar dygnet runt. Då går det åt el. Mycket el. Enligt IBM gör världens alla Bitcoin-minare av med mer energi än hela Danmark.


5. Olagligt i vissa länder

Kryptovaluta må vara bland det hetaste i finansvärlden just nu, men vissa länder litar inte på de nya valutorna. I Bolivia, Bangladesh, Nepal, Morocco, Kirgizistan och Ecuador är det förbjudet att handla med kryptovalutor.

bitcoin satoshi nakamoto

6. Ingen vet vem som skapade Bitcoin
Bitcoin är idag värt multum (i skrivande stund är EN Bitcoin värd 62 700 kronor), men ingen vet vem eller vilka personerna bakom kryptovalutan är. Det enda vi vet är att personen eller personerna använder sig av pseudonymet Satoshi Nakamoto.


7. Första köpet med kryptovaluta – pizza

Den 17 maj 2010 har i kryptokretsar kommit att kallas ”Bitcoin pizza day”. Det var nämligen då programmeraren Laszlo Hanyecz gjorde det första köpet med Bitcoin: Två pizzor från Domino. Priset? 10 000 bitcoin. I dag är en bitcoin värd 61 000 kronor...


8. En Satoshi

Den minsta summan av Bitcoin är en Satoshi är döpt efter Bitcoins skapare Satoshi Nakamoto. En Satoshi motsvarar 0.00000001 Bitcoin.


9. Håll i mynten!

Om du tappar bort din hårddisk, eller sumpar kodnyckeln för att logga in i din digitala plånbok för kryptovaluta, då är det kört. Detta hände James Howell, en IT-tekniker i Storbritannien. Han råkade nämligen slänga en hårddisk med 7 500 Bitcoin på. I dag motsvarar det ungefär en halv miljard svenska kronor.