Aktuella priser uppdaterat 2022-12-30

Helger och högtider betyder ofta alkohol, och med det att bilen får ställas. Att du inte får köra efter att ha druckit säger sig självt, men när du kan köra hem dagen efter är inte alltid lika självklart. Med en alkoholmätare får du en indikation på när det är okej att sätta sig i bilen igen.

Testade alkoholmätare

Kan visa fel

Men det gäller att se upp när du köper en alkoholmätare. Det skiljer nämligen mycket mellan de olika alkomätare som säljs till privatpersoner (de billigaste är i det närmaste oanvändbara). Olika standard, prisklasser och varierande mätresultat gör det svårt att veta vilken som faktiskt fungerar.

Polisen är försiktigare i att uttala sig om alkomätare för privatpersoner och menar att det är upp till var och en att avgöra om det är något man behöver.

– Men det är inget vi kan rekommendera. Alkoholmätare kan visa fel och i slutändan är det den som kör fordonet som är ansvarig, sade Göran Bolinder vid trafikpolisen i Stockholm när vi intervjuade honom till vårt förra test av alkomätare.

Att fastna i en blåskontroll och hävda att den alkomätare du själv testat med visade att du blåste under gränsen 0,1 promille (blodprov är 0,2 promille) håller alltså inte som ursäkt. Men om du har en bra, godkänd mätare som är rätt kalibrerad, har du ändå en bra fingervisning på om när du kan sätta dig i bilen igen.

Olika alkomätare

Det finns i dag massor av alkomätare för personligt bruk. Allt från usb-minnesstora mätare för några hundralappar, till rejäla pjäser för många tusenlappar. Här är några saker att hålla utkik efter.

Standard
EU har tagit fram två standarder för alkoholmätare. Observera att det är frivilligt att följa dessa standarder, så du kan inte ta för givet att alkomätaren som säljs följer någon av dessa.
* SS-EN 16280:2012 – för privat användning.
* SS-EN 15964:2011 – för professionell användning.

Kalibrering
För att en alkomätare ska fungera som det är tänkt måste den kalibreras. Detta är en process som måste göras ungefär en gång om året och kostar runt 500 kronor. Se till att den mätare du köper är färdigkalibrerad.

Bränslecell eller halvledarcell?
Det finns två typer av metoder som alkomätare använder för att mäta alkoholhalten: bränslecell och halvledarcell. Bränsleceller upptäcker alkohol, medan halvledarceller mäter bristen på syre i utandningsluften. Bränslecell är utan tvekan det du vill ha om du är ute efter en seriös mätare, då resultatet är mer tillförlitligt. Bränslecell är också det som används i polisens mätare, samt alla seriösa mätare i dag.

Alkomätare blåsa

Tänk på detta när du blåser
Om du tar en klunk öl och sedan blåser, eller väntar för kort tid innan du blåser, kommer du få helt galna resultat. Du bör vänta i minst 15 minuter, gärna längre, mellan senaste kontakten med alkohol och till att du blåser i mätaren.

Dessutom är det viktigt att det är luften djupt ner i lungorna som mäts, inte den direkta utandningsluften från munnen. Det är därför du behöver blåsa några sekunder i seriösare alkomätare som inte mäter första luften som kommer ut.

Så gjorde vi testet

 • Vi tog in de populäraste alkomätarna i olika prisklasser och jämförde dessa mot varandra. Som referens hade vi mätaren Dräger 6820 som är den alkomätare polisen använder.
 • Vi testade fem olika nivåer när vi blåste: nyktert, samt efter en, två, tre, fyra öl och fem öl (0,5 liter, 5,3 procent). Innan varje blås väntade vi tjugo minuter.

Mätresultat

(Klicka för större bild)
Alkoholmätare mätresultat

Ace One

Det här är den andra billiga mätaren som ingår i testet, även den inköpt hos Amazon. Vi kan läsa följande produktbeskrivning: ”Med ACE One köper du inte en partyskämt, utan en exakt mätenhet. Dess höga noggrannhet har visats i en studie från det tekniska universitetet i Wien, där ACE One skär med 98,6 procent precision.”
Betyg 2 av 5

Omdöme

Ace One fungerar. Den levererar konsekventa resultat, som visserligen ligger i överkant, men som får anses vara något så när pålitliga. Men trots sitt relativt låga pris har vi ändå svårt att rekommendera den här, framför allt när det handlar om såpass allvarliga saker som står på spel om du sätter dig onykter bakom ratten. Ace One är inte dålig, vi har bara svårt att lita på den då den inte uppfyller en enda EU-standard.

Positivt

 • Enkel att använda
 • Konsekventa mätvärden

Negativt

 • Saknar certifiering
 • Småsvajig precision
Vilket tekniskt universitet som avses har vi aning om. Precisionen är det också si och så med. Mer om det senare. Som mätare betraktat känns den mer gedigen än IBA Check. Gränssnittet påminner mycket om Dignita från Kjell & Company.
Alkoholmätare
Ace One fungerar, men vi kan inte rekommendera den.

En signal ljuder när det är dags att blåsa. Om du av någon anledning inte hinner blåsa måste du börja om från början. När du väl blåser ljuder en signal och på skärmen visas ett antal streck, som på sin höjd indikerar att den genomströmmas av din utandning. Resultatet visas sedan med tydliga siffror.

Ace One är inte tillnärmelsevis lika dålig som IBA Check. Resultatet ligger konsekvent högre än referensmätaren, men värt att beakta är att mätvärdena hela tiden ligger i samma spann, ingen av utandningarna renderade extrema toppar eller dalar. Ace One är också en mätare som erbjuder kalibrering. I paketet medföljer till och med instruktioner var den ska skickas.

Efter 0,50 liter öl visar tre blås 0,13, 0,14 och 0,14 promille, det högt, men inte mycket högre än Alcosense Excel. I referensmätaren uppmäts vid samma tillfälle 0,07, 0 och 0 promille. Mätvärdena är dock konsekventa.

Vid högre promillehalter var resultatet också bra. Efter fem öl (5 x 0,50 liter, 5,3 procent alkoholhalt) visar Ace One 0,84, 0,79 samt 0,75. Referensmätaren visar i sin tur 0,75, 0,76, samt 0,79.

Det är återigen värden som ligger inom spannet för vad de dyrare mätarna visar. Trots sina resultat måste vi ändå påpeka att Ace One inte använder sig av bränslecellsteknik för att mäta alkoholkoncentrationen i utandningsluften, istället förlitar den sig på en elektrokemisk sensor, som oftare används för att mäta koncentrationen av giftiga ämnen i luften.

Betyg 2 av 5
Betyg 2 av 5

Specifikationer

Testad: Maj 2022
Tillverkare: Ace One
Standard: Ingen
Skärm: 1,3 tum
Färdigkalibrerad: Ja
App: Nej
Pris: 660 kronor hos Amazon Sverige


Alcosense Excel

Den billigaste, om 1 700 kronor kan anses som billigt, av mätarna från Alcosense är Excel. Liksom de andra två Alcosense-mätarna är den snyggt och pedagogiskt designad och mycket lättanvänd. Efter att ha satt i batterierna och knappat in inställningar för datum och land med mera är det bara att sätta igång och blåsa. Resultatet presenteras sedan direkt på den tydliga färgskärmen.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Den enklaste modellen från Alcosense gör vad den ska utan krusiduller och fanfarer. Resultatet från testerna ligger hela tiden väldigt nära referensmätaren, vilket innebär att du kan lita på att den här visar rätt. Ett bra pris gör det hela inte sämre.

Positivt

 • Enkel att använda
 • ISO13485-certifierad
 • Konsekventa mätvärden

Negativt

 • Kan bli "sensormättad" 
Excel saknar dock en del funktioner som de dyrare har. Den har exempelvis ingen grafisk guide som guidar ditt utblås, den visar inte heller beräknad tid tills du är nykter. En funktion alla Alcosense har är något som kallas för "sensormättnad". Sensormättnad kan påverka alkoholmätare, inklusive polisens, och uppstår när extremt höga alkoholnivåer blåses direkt in i sensorn. Normalt händer detta när ett andningstest utförs strax efter att man har druckit, när alkohol fortfarande finns i munnen. Sensorn blir då överbelastad, och så kallad ”mättnad” uppstår.
Alkoholmätare
Alcosense Excel är mycket prisvärd och exakt.

Tester som görs efter detta kan vara opålitliga tills sensorn har återställs. För att du inte ska få felaktiga resultat går Alcosense Excel/Pro/Ultra in i ett skyddsläge som gör att sensorn kan återhämta sig innan ytterligare tester tillåts, detta för att säkerställa att potentiellt opålitliga avläsningar inte uppstår. Det här kan ta 24 timmar. Låt således inte någon blåsa ”på skoj” direkt efter att de har druckit, framför allt inte om du själv måste använda alkoholmätaren.

Resultatet från Alcosense Excel är bra. Resultatet efter en öl ligger väldigt nära referensmätaren. Efter 0,50 liter öl visar tre blås 0,12, 0,1 och 0,1 promille. I referensmätaren uppmäts vid samma tillfälle 0,07, 0 och 0 promille.

Vid högre promillehalter var differensen större, men det rör sig inte om några enorma skillnader. Efter fem öl (5 x 0,50 liter, 5,3 procent alkoholhalt) visar mätaren 0,87, 0,92 samt 0,97. Referensmätaren

M3 rekommenderar

visar i sin tur 0,75, 0,76, samt 0,79. Jämfört med modellerna Pro och Ultra visar den en högre promillehalt. Men om du har 0,87 eller 0,84 i promillehalt ska du ändå inte sätta dig bakom ratten. Och återigen, hellre för mycket än för lite.

Det här är en billigaste av Alcosense produkter, men resultaten av utandningsproverna visar ändå att den är att lita på. Detta, parat med ett bra pris, gör den till ett bra köp.

Omdöme

Den enklaste modellen från Alcosense gör vad den ska utan krusiduller och fanfarer. Resultatet från testerna ligger hela tiden väldigt nära referensmätaren, vilket innebär att du kan lita på att den här visar rätt. Ett bra pris gör det hela inte sämre.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Specifikationer

Testad: Maj 2022
Tillverkare: Alcosense
Standard: ISO13485
Skärm: 1,8 tum
Färdigkalibrerad: Ja
App: Nej
Pris: Kostar 1 690 kronor hos Kjell & Company


Alcosense Pro

Enligt tillverkaren är det här en av de mest avancerade mätarna på marknaden, om man tar priset i beaktning. Alcosense Pro mäter alkoholhalten i utandningsluften med en bränslecellsensor. Den har en timer som räknar ut på ett ungefär när du är nykter.

Betyg 4,5 av 5

Omdöme

En bra mätare som levererar godkända och konsekventa resultat varje gång vi blåser i den. Det enkla handhavandet, svenskt gränssnitt med tydligt färgmärkta varningssignaler gör att vi kan rekommendera den.

Positivt

 • Enkel att använda
 • ISO13485-certifierad
 • Konsekventa mätvärden

Negativt

 • Aningen dyr
Den är redo att börja användas i princip med detsamma. Innan du kan börja blåsa måste du ställa in tid och datum. Här är det noga med att skriva in rätt datum. Anledningen är att mätaren måste kalibreras inom en ett visst antal månader. Den är aningen tjockare än Dignita, men samtidigt liten nog att enkelt få plats i fickan eller väskan.
Alkoholmätare
Alcosense Pro visar med rött när promillehalten är för hög. Den visar också på ett ungefär hur lång tid det tar innan du är nykter.

Alcosense Pro har en funktion kallas ”blow coach”. När du blåser i den slår skärmen om till två små horisontella staplar som visar hur länge du ska blåsa samt hur hårt du ska blåsa. Vid första anblicken kändes det mer som en gimmick, men den fyller faktiskt sin funktion väl. Avläsning av utandningsluften sker när det passerat en liter luft. Det är således en snabb mätare. Gränssnittet i Alcosense Pro är dessutom på svenska. Om du inte har alkohol i blodet visas resultatet mot grön bakgrund, om du har alkohol i blodet, men under den inställda promillegränsen, visas det mot gul bakgrund och om det överstiger promillegränsen visas det i rött. Smart och enkelt.

Resultatet från Alcosense Pro måste anses vara bra. Resultatet efter en öl ligger väldigt nära referensmätaren. Efter 0,50 liter öl visar tre blås 0,11, 0 och 0 promille. I referensmätaren uppmäts vid samma tillfälle 0,07, 0 och 0 promille.

Vid högre promillehalter var differensen större, men det rör sig inte om några enorma skillnader. Efter fem öl (5 x 0,50 liter, 5,3 procent alkoholhalt) visar mätaren 0,82, 0,85 samt 0,88. Referensmätaren

M3 rekommenderar

visar i sin tur 0,75, 0,76, samt 0,79. Återigen, hellre för mycket än för lite och oavsett ska du inte sätta dig vid ratten om promillehalten överstiger 0,1.

Alcosense Pro levererar sålunda mätresultat som definitivt får anses vara tillförlitliga. Att den sedan är väldigt enkel att använda, med sin grafiska blåsinstruktion, gör inte saken sämre. Det här är en snabb och pålitlig alkoholmätare som vi kan rekommendera. Visst kostar den, 2 500 kronor, men att betala för kvalitet, framför allt när det rör sig om den här typen av produkt, är inte ett problem i våra ögon.

Omdöme

En bra mätare som levererar godkända och konsekventa resultat varje gång vi blåser i den. Det enkla handhavandet, svenskt gränssnitt med tydligt färgmärkta varningssignaler gör att vi kan rekommendera den.

Betyg 4,5 av 5
Betyg 4,5 av 5

Specifikationer

Testad: Maj 2022
Tillverkare: Alcosense
Skärm: 1,8 tum
Standard: ISO13485
Färdigkalibrerad: Ja
App: Nej
Pris: Kostar 2 499 kronor hos Kjell & Company


Alcosense Ultra

Den enda skillnaden mellan Alcosense Pro och Ultra är storleken på bränslecellen och att du får med mängder av munstycken. Principen är att ju större bränslecellen är, desto mer precisa och jämna blir resultaten. Den billigaste mätaren Alcosense Excel har en bränslecell på 64 mm2, mellanmodellen Alcosense Pro har en bränslecell på 121 mm2 och toppmodellen Alcosense Ultra har en bränslecell på 200 mm2.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Trots störst alkoholsensor fick den här se sig slagen av den något enklare Alcosense Pro. Det är inte så att resultatet var dåligt eller långt ifrån referensmodellen, men det var inte bättre än Alcosense Pro, som dessutom är en tusenlapp billigare.

Positivt

 • Enkel att använda
 • ISO13485-certifierad
 • Konsekventa mätvärden

Negativt

 • Dyr!
Alcosense Ultra har också ”blow coach”-funktionen. När du blåser i den slår skärmen om till två små horisontella staplar som visar hur länge du ska blåsa samt hur hårt du ska blåsa. Avläsning av utandningsluften sker när det passerat en liter luft. Det här är också en snabb mätare. Gränssnittet i Alcosense Ultra är också på svenska.

Du kan ställa in vilket land du ska besöka och på så vis automatiskt få rätt promillehalt som gäller. Om du inte har alkohol i blodet visas resultatet mot grön bakgrund, om du har alkohol i blodet, men under den inställda promillegränsen, visas det mot gul bakgrund och om det överstiger promillegränsen visas det i rött.

Alkoholmätare

Det finns även några andra smärre skillnader mellan modellerna. Excel har exempelvis ett mindre minne för tidigare testresultat och saknar guidning vid inblås. Den kan heller inte visa uppskattad återstående tid tills det är okej att framföra ett fordon igen. Ultra går att ansluta till en dator för att lagra testresultat på denna, har fler medföljande munstycken och ett medföljande fodral att förvara mätaren i.

Men det mest intressanta är den större bränslecellen som ska ge ett mer exakt resultat. Lustigt nog återspeglas det inte i testet, där Alcosense Pro är den som ligger närmast referensmätaren, Dräger 6820. Därmed inte sagt att det här är en dålig mätare. Resultatet vid låga mängder konsumerad alkohol ligger absolut inom felmarginalen.

Resultatet från Alcosense Ultra är bra. Resultatet efter en öl ligger väldigt nära referensmätaren. Efter 0,50 liter öl visar tre blås 0,11, 0 och 0 promille. I referensmätaren uppmäts vid samma tillfälle 0,07, 0 och 0 promille.

Vid högre promillehalter var differensen större, men det rör sig inte om några enorma skillnader. Efter fem öl (5 x 0,50 liter, 5,3 procent alkoholhalt) visar mätaren 0,84, 0,87 samt 0,9. Referensmätaren visar i sin tur 0,75, 0,76, samt 0,79. Återigen, hellre för mycket än för lite och oavsett ska du inte sätta dig vid ratten om promillehalten överstiger 0,1.

Det här är en alkoholmätare som presenterar promillehalten på ett snyggt och instruktivt sätt. Den guidar dig så att du inte blåser fel, har ett smidigt format och viktigast av allt ett tillförlitligt resultat. Men vi kan inte se någon anledning till att köpa den här, när lillebror Alcosense Pro ligger närmre referensmätaren och kostar 1 000 kronor mindre.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Specifikationer

Testad: Maj 2022
Tillverkare: Alcosense
Standard: EN16280
Skärm: 1,8 tum
Färdigkalibrerad: Ja
App: Nej
Pris: Kostar 3 499 kronor hos Kjell & Company


Dignita AM7000

Från Kjell & Company har vi Dignita AM7000, en alkomätare som använder elektrokemisk bränslecellsteknik. Den är försedd med en skärm som tydligt redovisar resultatet efter din blåsning. Till skillnad från Dräger 4000 är den inte certifierad för professionellt bruk, utan uppfyller endast EU-standarden EN16280. Mätaren drivs av två batterier (medföljer).

Betyg 3,5 av 5

Omdöme

En smidig mätare som dock är aningen krångligare att använda än de övriga i testet. Vi fick flest felblåsningar med den här och det är också den som kräver längst utandning av mätarna vi testat. Mätresultatet är klart godkänt vid lägre promillenivåer, men vid högre promillehalter visade den ett lägre resultat än referensmätaren.

Positivt

 • Enkel att använda
 • Uppfyller vissa EU-krav
 • Konsekventa mätvärden

Negativt

 • Krångligast att använda
Liksom de övriga mätarna är Dignita redo att användas på en gång. Den här alkoholmätaren var den där vi var tvungna att blåsa flera gånger för att få ett resultat. Det var inte många gånger som den lyckades på första försöket. Det är också den mätare som kräver längst utandning av alla mätarna.
Alkoholmätare
Dignita är billig och fungerar.

Resultatet som levererades var dock helt okej, visserligen visade den nästhögst promille av alla efter en öl (0,50 liter öl med en alkoholhalt 5,3 procent). Men vi ser inte det som ett problem. Hellre en mätare som visar för mycket än för lite. Efter 0,50 liter öl visar tre blås 0,12, 0,1 och 0,1 promille. I referensmätaren uppmäts vid samma tillfälle 0,07, 0 och 0 promille.

Vid högre promillehalter var differensen högre, men det rör sig inte om några enorma skillnader. Efter fem öl (5 x 0,50 liter, 5,3 procent alkoholhalt) visar mätaren 0,78, 0,62 samt 0,63. Referensmätaren visar i sin tur 0,75, 0,76, samt 0,79. Att påvisa lägre promillehalt än vad referensmätaren gör vid fem öl, vilket givetvis inte är bra. Men den visar tillräckligt exakta resultat vid lägre promillehalter. Du ska inte heller framföra ett fordon oavsett om du har 0,63 eller 0,79 promille i blodet.

Vi anser att mätresultatet är tillförlitlig, men att handhavandet, särskilt utandningen, var krångligast av de vi testat. Men den har det överlägset smidigaste formatet och slinker lätt ned i fickan.

Kalibrering rekommenderas en gång per år. Något som är enkelt att göra då du kan beställa en förfrankerad påse via Dignita. Alkoholmätaren levereras i ett praktiskt fodral med två munstycken.

Betyg 3,5 av 5
Betyg 3,5 av 5

Specifikationer

Testad: Maj 2022
Tillverkare: Dignita
Standard: EN16280
Skärm: 1,3 tum
Färdigkalibrerad: Ja
App: Nej
Pris: Kostar 1 995 kronor hos Kjell & Company


Dräger 4000: Proffsig alkoholmätare godkänd av EU

Dräger 6820 är den alkomätare som polisen använder och referensmätaren i det här testet. Dräger 4000 är företagets mindre, billigare variant som riktar sig till privatpersoner. Men det är på inget vis en budgetmätare, då den går loss på 2 500 kronor. Den uppfyller standarder för både privat (EN16280) och professionell (EN15964) användning.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Utöver referensmätaren är Dräger 4000 helt klart den bästa mätaren i det här testet. Den visar jämna resultat och är extremt enkel att använda. Dräger 4000 kostar 2 500 kronor, men om du kör ofta kan det vara en värd investering.

Positivt

 • Enkel att använda
 • Uppfyller EU-krav
 • Konsekventa mätvärden

Negativt

 • Ingenting särskilt

Dräger 4000 kan användas i samma stund du packar upp den och sätter i batterier. Du behöver dock kalibrera om den en gång om året.

Dräger 4000 är ungefär hälften så stor som Dräger 6820, det gör den enkel att ta med sig. Den är dessutom lika enkel att använda. När du ska blåsa trycker du igång den och väntar ett par sekunder. Sedan blåser du i några sekunder tills ett klickljud hörs. Vänta ytterligare några sekunder innan resultatet räknats ut.

Alkoholmätare
Dräger är den bästa alkoholmätaren i vårt test.

Den här mätaren gav ett genomgående jämnt resultat, som dessutom ligger närmast referensmätaren. Efter 0,50 liter öl (alkoholhalt 5,3 procent) visar tre blås 0,08, 0 och 0 promille i Dräger 4000. I referensmätaren uppmäts vid samma tillfälle 0,07, 0 och 0 promille.

Vid högre promillehalter är differensen något högre (men det viktigaste är ju trots allt att se om du

M3 Bäst i test

klarar 0,1-gränsen), men det rör sig inte om några enorma skillnader. Efter fem öl (5 x 0,50 liter, 5,3 procent alkoholhalt) visar mätaren 0,83, 0,82 samt 0,86. Referensmätaren visar i sin tur 0,75, 0,76, samt 0,79.

Betyg 5 av 5
Betyg 5 av 5

Specifikationer

Testad: Maj 2022
Tillverkare: Dräger
Typ: Bränslecell
Standard: EN15964, EN16280
Skärm: 1,3 tum
Färdigkalibrerad: Ja
App: Nej
Pris: Från 2 836 kronor via Prisjakt


IBA Check Digital

När vi gjorde testet ville även testa ett par riktigt billiga alkoholmätare. Vi köpte två stycken från Amazon Sverige, IBA Check Digital är en av dem.

Omdöme

Här är vårt omdöme: Köp den inte!

Positivt

 • Ingenting

Negativt

 • Allt!
När vi packar upp den kan vi nöjt notera att det följer med ett tiotal utandningsrör, en liten väska att förvara den samt en sladd för att ladda den via usb. Men så fort vi klämmer på IBA Check Digital är det slut på förnöjsamheten. Det är en väldigt plastig historia med en skärm som visar siffror i lcd-stil.

När det gäller funktioner blir vi inte heller imponerade. Den kan spara de tio sista mätningarna. Det är allt. Men det är trots allt inte utseendet som är viktigast, vi är mest intresserade av hur väl den mäta alkoholkoncentrationen i blodet.

Alkoholmätare
IBA Check Digital är sämst på absolut allt. Testresultatet spretar dessutom åt alla håll!

Resultatet är en katastrof. Efter 0,50 liter öl visar tre blås 0,18, 0,18 och 0,19 promille, det är alldeles för högt, I referensmätaren uppmäts vid samma tillfälle 0,07, 0 och 0 promille. Siffrorna är förvisso höga, men spridningen avmätresultatet var inte stort. Det skulle bli värre.

Vid högre promillehalter var resultatet direkt verklighetsfrämmande. Efter fem öl (5 x 0,50 liter, 5,3 procent alkoholhalt) visar mätaren 0,82, 0,4 (!) samt 0,84. Referensmätaren visar i sin tur 0,75, 0,76, samt 0,79. Vid fyra öl var resultatet ännu tvivelaktigt: 0,17 (!), 0,33, 0,72. Att jämföra med referensmätarens 0,55, 0,64, 0,6.

Det går inte att lita på den alkoholmätaren. Att ett företag som Amazon ens säljer den här typen av skräp är helt uppåt väggarna. IBA Check Digital hör inte hemma på den svenska marknaden. Faktum är att den inte hör hemma på någon marknad. Det här är rent ut sagt en livsfarlig mätare som till och från visar alldeles för låga resultat.

Amazon borde ta sitt ansvar och lyfta ut alla produkter i det här kategorin som inte uppfyller EU:s regelkrav.

Betyg 0,5 av 5
Betyg 0,5 av 5

Specifikationer

Testad: Maj 2022
Tillverkare: IBA Check
Standard: Knappast…
Skärm: 1,3 tum
Färdigkalibrerad: Knappast
App: Nej
Pris: 390 kronor hos Amazon Sverige


Äldre tester av alkoholmätare

Alkoholmätarna nedan testade vi 2018, men de går fortfarande att köpa. Uppdaterad mjukvara, priser, med mera kan ha skett efter testtillfället.


Floome

Jämfört med flera av de andra alkomätarna i det här testet hamnar Floomes bränslecellsbaserade Breathalyzer definitivt i den billigare kategorin. Förutom den fysiska mätaren krävs det att du använder IOS- eller Android-appen, där resultaten visas och flera extra finesser och funktioner finns att tillgå. Floome Breathalyzer ansluts faktiskt via telefonens hörlursjack, och den kopplingen verkar det inte vara några större fel på. Lite klumpigt känns dock förfarandet, eftersom din telefon får en betydande utväxt med sensorn ipluggad.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Med en smidig och lättanvänd app, schysst design och hyfsat exakta mätresultat är alkomätaren Floome ett rimligt alternativ för dig som inte vill lägga tusentals kronor på en pryl som håller koll på kröken.

Positivt

 • Billig
 • Bra mätresultat...

Negativt

 • ... men vid högre promillehalter drar mätresultaten iväg
Prislappen och den enkelhet som genomsyrar såväl app som hårdvara skvallrar om att Floome Breathalyzer främst riktar sig till privatpersoner. Efter att ha angett ålder, längd och vikt är det bara att börja blåsa. Rätt snits krävs – det är lätt att börja blåsa för tidigt eller för hårt, och då får du snällt vänta en stund innan det går att blåsa igen.

Hur exakta blir resultaten då? I marknadsföringen anges att Floome använder samma sensor som professionella polismätare, och när vi jämför med toppmodellen Dräger 6820 är resultaten ganska likartade. Till en början. Efter 0,5 liter femprocentig starköl visar tre blås i Floome 0,34, 0,30 och 0,33 i promillehalt, i jämförelse med 6820:an som indikerar 0,28, 0,30 och 0,29.

floome alkomätare

Floome fortsätter att lägga sig högre än Dräger 6820 vid enlitersblåsen, men betydligt lägre när vi blåser vid 1,5 liter (då mätarna legat en halvtimme i kylskåp). Den billiga Breathalyzern maxar sedan ut på 1,2 efter att vi druckit två liter starköl, medan 6820:an ligger kring 1 promille. I appens dagboksvy kan vi dock, av någon anledning, se att det sista blåset landar på 1,94 promille – vilket känns otroligt långt från verkligheten. Så packad blir man helt enkelt inte på fyra 50-centilitersburkar med starköl. Appen är annars bra på att informera dig om vilka effekter som kan upplevas vid specifika promillehalter.

Floome It 2.0, en mer avancerad variant av grundmätaren, kommer med funktioner som taxi- och matbeställning, samt en snabbringningsfunktion till kontakter du vill informera om ditt alkoholintag. Det kan vara praktiskt i vissa situationer, men kanske inte nödvändigt om du bara är ute efter en pryl som visar om du är för full för att köra bil. Och det klarar Floome med klart godkänt resultat.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Specifikationer

Testad: April 2018
Tillverkare: 2045Tech
Standard: Ingen uppgift, kör egen algoritm
Färdigkalibrerad: Ja
App: Ja
Pris: 899 kronor hos CDON.com


Ibac

Ibac från Alcosystems är en liten och relativt billig alkomätare som ryms i fickan. Den kopplas till en app via bluetooth. I appen ser du dig själv när du blåser, och du fortsätter blåsa tills lampan på Ibac blir grön.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ibac gör vad den ska, även om mätningarna ibland skiljer sig lite för mycket åt för vår smak. Enheten är lättanvänd och väldigt smidig att ta med sig, och priset på en dryg tusenlapp känns inte heller orimligt högt. Appen kunde definitivt ha bjudit på fler funktioner, men är i gengäld väldigt lätt att komma igång med.

Positivt

 • Enkel att använda
 • Litet och smidigt format

Negativt

 • Lite torftig app
Värstingmodellen Ibac Pro (inte testad) kan även skicka vidare testresultat till tredjepart, vilket kan användas av företag, beroendevård med mera för att göra alkotester av personer på distans.
Ibac alkomätare app

Efter att vid två separata tillfällen testat Ibac-mätare som sedermera återkallades av tillverkaren har vi äntligen fått tag på en fungerande enhet. Denna ska vara på väg ut i handeln i skrivande stund, men kan även köpas direkt från företaget. Därför är det på sin plats att uppdatera testet med nya resultat.

Referensenheten Dräger 6820 och nya Ibac är nu hämtade från Storbritannien och aviserar därför resultaten i mg/l i stället för i promille. Vi har konverterat utslagen och listar dem i promille likt de andra mätarna i testet.

Ibac är väldigt enkel att koppla ihop med appen. Enheten hittas snabbt och du är igång på några sekunder. Bluetooth-kopplingen mellan Ibac och telefonen känns stabil och säger inte ifrån en enda gång under den kväll då mätaren testas.

I våra blåstester placerar sig Ibac ständigt något högre än Dräger 6820, likt flera andra mätare i den här artikeln. Men det är inget att hänga upp sig på för mycket, hellre att de visar för mycket än för lite.

0,5 liter 5-procentig starköl visar 0.38, 0.38 och 0.36 på Dräger 6820 – gentemot 0.58, 0.52 och 0.82(!) på Ibac. Kurvorna följs sedan åt på detta vis fram till den sista mätningen efter 4 starköl. I Drägern blåser vi då 1.38, 1.3 och 1.3 medan Ibac landar på omkring 1.6 vid samtliga blås.

Om vi jämför med referensmätaren så håller sig Ibacs resultat till största delen inom den beräknade noggrannhet som aviseras på baksidan av förpackningen. De gånger vi blåser för tätt inpå varandra eller glömmer skölja munnen kan resultaten dock sticka iväg till orealistiska nivåer, så det gäller att utföra testerna under kontrollerade former.

Jämfört med Floome-appen känns Ibacs motsvarighet lite torftig. En bildsatt historik – som tyvärr inte går att radera – över dina senaste blås finns att tillgå. Mycket mer bjuds det inte på. Om man satsar på en app-kopplad alkomätare finns potentialen att lägga till fler användbara funktioner, tips och råd kring alkoholkonsumtion och risker, så det känns lite synd att man hoppar det i Ibac-appen. 

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Specifikationer

Testad: Juni 2018 (för andra gången)
Tillverkare: Alcosystems
Typ: Bränslecell
Standard: CE, EN15964
Färdigkalibrerad: Ja
App: Ja
Pris: 999 kronor hos Myibac.se


Kala FCA35

Kala FCA35 är en alkoholmätare som är klassad enligt EU-standarden EN-16280:2012, vilket betyder att den enbart får användas för privat bruk och inte professionellt. Det avspeglar sig också i priset. Med en prislapp på runt 1 300 kronor är den inte den billigaste i testet men samtidigt inte heller den dyraste.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Kala FCA35 är tack vare sin användarvänlighet och krav på minimalt underhåll, en prisvärd fingervisning över huruvida du ska sätta dig bakom ratten eller inte.

Positivt

 • Rimligt pris
 • Automatisk avstängning

Negativt

 • Något ojämna mätningar
Enheten kommer färdigkalibrerad (du behöver dock kalibrera den en gång om året) och du kan ta ett av de sex medföljande munstyckena och börja använda den direkt. Dess första starka kort är hur enkel den är att använda. Sätt bara igång den och vänta tills det att den är klar. Sen blåser du i munstycket tills det klickar till – några sekunder senare vet du om du bör köra eller inte. Ett snabbt tryck på on/off-knappen och mätaren laddar om, redo för en ny omgång. Den har även automatisk avstängning, så om du lämnar den orörd så stängs den av av sig själv.
Alkoholmätaren FAC35
Alkoholmätaren FAC35.

I vårt test mäter den aningen ojämt, men inte oroväckande annorlunda i jämförelse med referensmätaren (Dräger 6820) (åtminstone inte till en början). Efter 0,5 liter öl (alkoholhalt fem procent) så ger tre blås 0,29, 0,28 och 0,28 i uppmätt promillehalt – vilket är strax över referensmätaren som ger 0,25, 0,25, 0,24 promille. Så fortsätter det. Efter fyra stycken halvlitersöl mäter referensmätaren 0,81, 0,86 och 0, 89 promille medan denna ligger strax över (Hi, 0,91, 0,94).

M3 rekommenderar

"Hi" är mätarens indikation på att den uppmätta nivån är för hög för att mätas, vilket för denna enhet ligger på 1,0 promille. Alla värden över kommer visas som just "Hi". Självfallet är dessa långt över vad som är lagligt för bilkörning, så om du är ute efter en mätare för att bara se den lagliga körgränsen är det inget problem. Mätaren tar även längre tid på sig att ställa om efter ett genomfört test ju mer alkohol du har i blodet.

Betyg 4 av 5
Betyg 4 av 5

Specifikationer

Testad: April 2018
Tillverkare: Kala
Standard: EN-16280:2012
Färdigkalibrerad: Ja
App: Nej
Pris: Kostar 999 kronor hos Clas Ohlson