Dags för midsommar igen. Högtider betyder ofta alkohol, och med det att bilen får ställas. Att du inte får köra efter att ha druckit säger sig självt, men när du kan köra hem dagen efter är inte alltid lika självklart. Med en alkoholmätare får du en indikation på när det är okej att sätta sig i bilen igen.

Alkomätare är också en produktkategori som ökar i popularitet bland svenskarna, och både Teknikmagasinet och Kjell & Company ser en ökning i försäljningen av privata alkoholmätare. Hos Kjell & Company har man haft "en tvåsiffrig ökning i procent" det senaste året.

Men det gäller att se upp när du köper en alkoholmätare. Det skiljer nämligen mycket mellan de olika alkomätare som säljs till privatpersoner (de billigaste är i det närmaste oanvändbara). Olika standard, prisklasser och varierande mätresultat gör det svårt att veta vilken som faktiskt fungerar.

– Vi ser att våra kunder har gjort ett tydligt och medvetet val i att köpa de något dyrare modellerna med bränslecellsteknik för att man vill ha så pålitlig avläsning som möjligt, berättar Mikael Karlsson, marknadschef på Teknikmagasinet.

Polisen är försiktigare i att uttala sig om alkomätare för privatpersoner och menar att det är upp till var och en att avgöra om det är något man behöver.

– Men det är inget vi kan rekommendera. Alkoholmätare kan visa fel och i slutändan är det den som kör fordonet som är ansvarig, säger Göran Bolinder vid trafikpolisen i Stockholm.

Att fastna i en blåskontroll och hävda att den alkomätare du själv testat med visade att du blåste under gränsen 0,1 promille (blodprov är 0,2 promille) håller alltså inte som ursäkt. Men om du har en bra, godkänd mätare som är rätt kalibrerad, så har du ändå en bra fingervisning på om när du kan sätta dig i bilen igen.

– I slutändan finns det bara ett sätt att vara säker: Kör inte alls efter att du har druckit, säger Göran Bolinder.

Bästa alkomätare
Alkomätare. Från vänster: Dräger 6820 (polisens mätare), Dräger 3820, FCA35, Floome och Ibac.

Olika alkomätare
Det finns i dag massor av alkomätare för personligt bruk. Allt från usb-minnesstora mätare för några hundralappar, till rejäla pjäser för många tusenlappar. Här är några saker att hålla utkik efter.

Standard
EU har tagit fram två standarder för alkoholmätare. Observera att det är frivilligt att följa dessa standarder, så du kan inte ta för givet att alkomätaren som säljs följer någon av dessa.
* SS-EN 16280:2012 – för privat användning.
* SS-EN 15964:2011 – för professionell användning.

Kalibrering
För att en alkomätare ska fungera som det är tänkt måste den kalibreras. Detta är en process som måste göras ungefär en gång om året och kostar runt 500 kronor. Se till att den mätare du köper är färdigkalibrerad .

Bränslecell eller halvledarcell?
Det finns två typer av metoder som alkomätare använder för att mäta alkoholhalten: bränslecell och halvledarcell. Bränsleceller upptäcker alkohol, medan halvledarceller mäter bristen på syre i utandningsluften. Bränslecell är utan tvekan det du vill ha om du är ute efter en seriös mätare, då resultatet är mer tillförlitligt. Bränslecell är också det som används i polisens mätare, samt alla seriösa mätare i dag.

Alkomätare blåsa

Tänk på detta när du blåser
Om du tar en klunk öl och sedan blåser, eller väntar för kort tid innan du blåser, kommer du få helt galna resultat. Du bör vänta i minst 15 minuter, gärna längre, mellan senaste kontakten med alkohol och till att du blåser i mätaren.

Dessutom är det viktigt att det är luften djupt ner i lungorna som mäts, inte den direkta utandningsluften från munnen. Det är därför du behöver blåsa några sekunder i seriösare alkomätare som inte mäter första luften som kommer ut.

Så gjorde vi testet

  • Vi tog in de populäraste alkomätarna i olika prisklasser och jämförde dessa mot varandra. Som referens hade vi mätaren Dräger 6820 som är den alkomätare polisen använder.
  • Vi testade fem olika nivåer när vi blåste: nyktert, samt efter en, två, tre och fyra öl (0,5 liter, fem procent). Innan varje blås väntade vi tjugo minuter.
  • Vi testade även att lägga in alla alkoholmätare i kylen för att se hur de fungerar i kallare klimat.