Mycket av den kritik som haglat över Facebook de senaste veckorna har handlat om den datainsamling som skett via de tredjepartsappar användarna kopplat till sina konton. Men ändringar är på väg. Med Mark Zuckerberg i spetsen har det sociala nätverket aviserat flera förändringar för att ge användaren bättre överblick och kontroll över sin data.

Fördjupning: Facebook-skandalen kokar ner till en fråga: Vem litar du på?

Ett av de första, konkreta resultaten av Facebooks löften till användarna är att det numera går mycket smidigare att rensa upp i app-träsket. Där du tidigare behövt gå igenom varje app och radera den på individuell basis, erbjuds nu en bocklista som låter dig välja flera åt gången.

Så massraderar du appar från Facebook

Facebook appar

Du hittar apparna på samma plats som förut. På datorn klickar du på nedåtpilen långt upp till höger, väljer Inställningar och sedan Appar. Under rubriken Inloggad via Facebook listas de appar som är knutna till ditt konto – kryssa i rutan bredvid respektive app och välj sedan Ta bort.

I apparna för Android och IOS duttar du på de tre vågräta linjerna (hamburgermenyn), skrollar ned till Kontoinställningar och sedan Appar. Dutta på Inloggad via Facebook så får du upp samma app-lista och raderingsmöjligheter som på datorn.

Observera att vissa appar kan sluta fungera som de ska (exempelvis Spotify-inloggning via Facebook) om du väljer att radera dem.