Den som trott att Facebooks meddelandetjänst Messenger är en skyddad verkstad för allehanda skumrask behöver tänka om. Det rapporterar Bloomberg, som fått bekräftat av Facebook att Messenger skannas automatiskt för att upptäcka innehåll som bryter mot företagets regler.

"När du exempelvis skickar en bild över Messenger använder vi autmatisk fotomatchningsteknologi för att upptäcka kända fall av barnutnyttjande, och när du delar länkar kollas de igenom efter virus", säger en talesperson för Facebook till Bloomberg. Enligt företaget har de automatiserade verktygen tagits fram för att förhindra missbruk av plattformen – och inget annat.

Läs också: Nu blir det lättare att rensa Facebook-kontot på appar – så gör du

Meddelanden kan också komma att gås igenom av Facebooks moderatorer efter att användare rapporterat dem. I en intervju med Ezra Klein på Vox exemplifierar vd:n Mark Zuckerberg med att man tagit del av en chattråd som avhandlade etnisk rensning i Myanmar. 

Medan vissa valt att reagera med bestörtning över Facebooks praxis för att skydda sin plattform finns det också de som sitter i båten. Motherboards Joseph Cox, till exempel, som hävdar att företaget hade anklagats för att inte göra tillräckligt i kriget mot barnpornografi om kontrollen inte hade varit lika strikt. En tjänst som tidigare hamnat i skottlinjen och anklagats vara ett tillhåll för terrorister är Whatsapp (ägt av Facebook), som tack vare sin hårda kryptering varit mer insynsskyddad.

Fördjupning: Facebook-skandalen kokar ner till en fråga: Vem litar du på?

I går kväll gick Facebook ut med ännu ett pressutskick i efterdyningarna av den dataskandal som fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Där meddelades nya uppdateringar gällande tjänstens användarvillkor och datapolicy. Du som är intresserad av att läsa mer om hur Facebook behandlar din information och dina enheter bör läsa igenom företagets datapolicy här.