Det sociala nätverket Facebook granskas under alla möjliga luppar just nu efter den dataskandal där Cambridge Analytica skrapade tjänsten på data från uppemot 87 miljoner användarprofiler. I samma veva har flera mottagare rapporterat att meddanden från företagets vd Mark Zuckerberg, och andra höga Facebook-chefer, mystiskt försvunnit från deras inkorgar i Messenger.

Facebook: Därför skannar vi innehåll i Messenger

Att radera skickade meddelanden i Messenger är inte möjligt, såvida du inte startar en krypterad chatt i Messenger-mobilappen och väljer att tidsinställa det du skickar. Fallet med Facebook-chefernas raderade meddelanden har således fått nätet att höja ögonbryn. Techcrunch var först med att rapportera om detta, och fick sedermera ta del av ett uttalande från Facebook som lovar att en bred utrullning av en "radera"-funktion är i görningen.

"Vi kommer att göra en bredare raderingsfunktion tillgänglig för användarna. Det kommer att ta lite tid innan den lanseras skarpt, och fram tills dess upphör vi med att radera Facebook-chefers meddelanden". Det uppgav en talesperson för Facebook till Techcrunch och flera andra amerikanska nyhetssajter i fredags.

Facebook Messenger
Att tidsinställa meddelanden är redan en etablerad funktion i mobilversionen av Facebook Messenger. 

Läs också: Nu blir det lättare att rensa Facebook-kontot på appar – så gör du

Bakgrunden till Facebook-chefernas raderade meddelanden ska vara försiktighetsåtgärder kopplade till ett uppmärksammat intrång mot Sony Pictures 2014. Då kom Guardians of Peace över personliga uppgifter och hemlig korrespondens tillhörande ett stort antal Sony Pictures-anställda.

Exakt när det blir möjligt att radera skickade Facebook-meddelanden, och hur funktionen kommer att fungera i praktiken, finns det än så länge ingen information om.