Sugen på att se en riktigt bra dokumentär på Netflix, SVT Play eller de andra stora streamingtjänsterna? På vår topplista har vi valt ut de bästa dokumentärerna, både filmer och serier, som går att streama just nu inom allt från true crime och brott till musikdokumentär och naturfilm.

Översikt:

Bästa dokumentärer


Fifa uncovered

Fifa uncovered

Efter VM i Qatar är det nog få organisationer som har ett så dåligt rykte som Fifa. Inte för att det var mycket bättre tidigare. I denna dokumentär belyses Fifas ofattbart korrupta historia, inblanding i politik och vad som egentligen krävs för att få arrangera ett VM. Hur kan Fifa ha fått fortsätta existera så länge som de gjort? Pengar. Pengar är svaret.

Se Fifa uncovered på Netflix


Inside job

Inside job

En riktigt välgjord dokumentär om den stora finanskrisen 2008. Medverkar gör Matt Damon och det är spännande även om du inte kan ett dryft om ekonomi och politik. Regissören Charles Ferguson visar pedagogiskt hur "systemisk korruption" fick hela det ekonomiska systemet i USA på fall, vilket okså drog med sig övriga världen.

Se Inside Job på C More


Val

Val Kilmer

Filmstjärnan Val Kilmer har spelat in tusentals timmar av film från sitt liv och sin karriär. En del av det materialet har han använt i den här kritikerrosade dokumentären där får vi följa honom från uppväxten och de första filmrollerna, till senare år då han försvunnit från rampljuset och återhämtar sig från strupcancer. En originell och gripande biografifilm med inslag från storfilmer som Top Gun, The Doors och Batman.

Se på Cmore här


Ghislaine Maxwell: Maktens bordellmamma

Ghislaine Maxwell

Ghislaine Maxwell var en respekterad affärskvinna och arvtagerska som levde ett liv i lyx. I december 2021 döms hon för flera fall av sexbrott mot barn. Hon ska under flera år försett pojkvännen Jeffrey Epstein med minderåriga flickor som han förgrep sig sexuellt på. En dokumentär i tre delar om arvtagerskans fall.

Se på SVT Play här


Scandinavian Star

Scandinavian Star

Natten till den 7 april 1990 mister 159 personer livet när en brand bryter ut på passagerarfärjan Scandinavian Star. Den fruktansvärda händelsen räknas som en av Skandinaviens värsta mordbränder, men vem eller vilka orsakade branden är fortfarande okänt. Prisad dokumentärserie i sex avsnitt.

Se på C More här
Se på TV4 Play här


Freddie – The Final Act

Freddie Mercury Final Act

Dokumentär som skildrar Queen-sångaren Freddie Mercurys sista tid i livet och den stjärnspäckade minneskonserten som hölls på Wembley efter hans död. Bandmedlemmar, vänner och familj berättar om rockstjärnans liv, dåtidens aids/hiv-panik och den stora hemligheten som han bar på i många år.

Se på TV4 Play här
Se på C More här


Trainwreck: Woodstock ’99

Woodstock 99

Fred och kärlek? Glöm det. 1999 års upplaga av Woodstock-festivalen kom att bli förlagans raka motsats. I stället präglas festivalen av våldsamma upplopp, sexuella övergrepp, bränder och totalt kaos. Här får vi i tre avsnitt en djupdykning i vad som orsakade tumultet på Woodstock 99.

Se på Netflix här


Prehistoric Planet

Prehistoric Planet Apple TV Plus

Apples och BBC:s storsatsning Prehistoric Planet är en makalöst snygg och påkostad dokumentärserie om hur dinosaurierna enligt dagens forskning levde för 66 miljoner år sedan. Allt berättat av Sir David Attenbourough. Det här är dokumentärernas dokumentär för dig som bara älskar dinosaurier – och om du inte gjorde det innan kommer du göra det efter att ha sett den.

Se på Apple TV Plus här


The Beatles: Get Back

Beatles

Peter Jacksons efterlängtade dokumentärserie i tre delar om musikvärldens giganter The Beatles. Serien bygger till stor del på tidigare oanvänt material från dokumentärfilmen Let It Be. Som en fluga på väggen får vi här vara med när bandet skapar ny musik och övar inför sin första livespelning på två år.

Se på Disney Plus här


House of Hammer

House of Hammer

Hollywood-skådespelaren Armie Hammers karriär tar en snabb vändning då anklagelser om våldtäkt och kannibalistiska fantasier kommer till ytan. Skandalen kommer även att sätta ljus på mörka hemligheter i en av USA:s rikaste familjer.

Streama på Discovery+ här


I’ll Be Gone In The Dark

I'll be gone in the dark

Dokumentärserie baserad på journalisten Michelle McNamaras bok om mördaren och våldtäktsmannen The Golden State Killer, som härjade i Kalifornien under 70-80-talet. Otroligt gripande om McNamara och hennes engagerade jakt. En besatthet som kom att leda till hennes död, men också till att mördaren slutligen kunde gripas. Här får vi även höra överlevare och anhöriga berätta om hur händelserna påverkat deras liv.

Se på HBO Max här


Tindersvindlaren

Tindersvindlaren

Bedragaren Simon Leviev använder sig av dejtingappen Tinder för att locka till sig kvinnor. Han hävdar att han är arvtagare till ett diamantföretag och lurar kvinnorna på miljonbelopp, pengar som han använder för att bekosta ett glamouröst liv med lyxmiddagar och resor. I dokumentären berättar två av hans offer om sina erfarenheter – och hur de hämnas.

Se på Netflix här


Tassarna bort från katterna – nätjakten på en mördare

Tassarna bort från katterna

En okänd person laddar upp filmer på Youtube där han begår fruktansvärda gärningar. Innehållet i filmerna blir allt mer fasansfullt och internet är i chock. Snart inleder amatördetektiver en intensiv nätjakt för att avslöja vem han är och var han befinner sig. Låt er inte luras av den fåniga svenska titeln – det här är ingenting för känsliga tittare.

Se på Netflix här


Zodiakmördaren – jakten på min far

Zodiakmördaren – jakten på min far

Originaltitel: The Most Dangerous Animal of All. I sitt sökande efter sin biologiske far blir Gary allt mer övertygad om att fadern kan vara den ökände Zodiakmördaren. Men alla är inte lika övertygade och Gary får kämpa för att bevisa sin teori.

Se på SVT Play här


Mommy Dead And Dearest

Dokumentärstreaming

Har du som så många andra fängslats av dramaserien The Act på HBO Max? Serien är baserad på den verkliga historien om Dee Dee Blanchard och hennes dotter Gypsy Rose. I den här dokumentären får vi träffa människorna bakom det brutala och tragiska händelseförloppet, där mamman vårdar sin dotter för en rad allvarliga sjukdomar – sjukdomar som hon egentligen inte har.

Se på HBO Max här


Tell Me Who I Am

Tell me who I am

Alex och Marcus är enäggstvillingar. När Alex är med om en olycka som ung och tappar minnet måste han förlita sig på sin bror när det kommer till att återskapa sina barndomsminnen. Marcus väljer då att hoppa över och försköna delar han inte vill att Alex ska bära med sig. I den här dokumentären får vi tillsammans med Alex reda på hela sanningen.

Se på Netflix här


The Vow

The Vow

En dokumentärserie som följer tidigare medlemmar i sekten NXIVM. Vad som till en början verkar vara en grupp människor på jakt efter att bli sina bästa jag, visar sig i själva verket vara en sekt pläglad av slaveri och trafficking. Dokumentären ger en nära inblick i hur lätt det är att övertalas och svepas med i en sekt – och hur svårt det är att ta sig ur den.

Se The Vow på HBO Max


Tiger King

Tiger King

Joe Exotic ägde en av USA:s största samlingar av stora, exotiska kattdjur – tills han blev fälld för att ha beställt ett mord på djurrättskämpen Carole Baskin. I den här dokumentären får vi följa med i de bisarra intriger som försiggår inom handeln med exotiska djur i USA och lära känna de unika individerna bakom.

Se Tiger King på Netflix här


Blackfish

Blackfish

Om du inte redan har sett denna kontroversiella och riktigt obehagliga dokumentär om havsdjur i fångenskap är det definitivt dags att göra det nu. Här får vi följa Tikkum, en späckhuggare som länge användes i framträdanden på stora nöjesfältet och i vattenparken Seaworld i USA och hur hans fruktansvärda levnadsförhållanden leder till ett tragiskt slut.

Betyg IMDB: 8,1

Se på Viaplay här


Fyre: The Greatest Party That Never Happened

Free Solo

2017 lanserades Fyre festival, en musikfestival som skulle ske på en öde paradisö med flera stora artister. Mängder av pengar lades på att marknadsföra detta exklusiva event, men när det väl kom till själva genomförandet gick det inte som tänkt.

Se på Netflix här


Fler topplistor streaming: