Det finns en uppsjö av brusreducerade hörlurar med kåpor som ligger an mot, eller runtom, örat. När det gäller in ear-varianter finns det färre alternativ även om det på senare tid börjar dyka upp en del intressanta alternativ.

Urbanista Milan

Vi har tidigare testat exempelvis Quiet Control 30 från Bose och WI-1000X från Sony. Båda två är riktigt bra trådlösa modeller med konturformade nackband som ger en utmärkt passform. Dessutom har båda en batteritid som räcker för de flesta aktiviteter, runt tio timmar. En annan sak de har gemensamt är en väl tilltagen prislapp, omkring 3 000 kronor får du vara betala. En hel del alltså, men det måste väl gå att hitta billigare alternativ utan att för den sakens skull gå ner för mycket i varken kvalitetskänsla eller prestanda?

Milan, ett prisvärt alernativ

Jodå, kan du leva med lite färre funktioner och utan en dedikerad app till produkten är Milan från Urbanista en utmanare att kolla in. Precis som ovan nämnda modeller är Milan ett par trådlösa in ear-hörlurar med batteriet samt funktionsknappar placerade i ett nackband, i detta fallet väldigt flexibelt och med en matt och riktigt skön yta. De medföljande öronpropparna är lite krångliga att byta ut och att få på plats. Men när du väl hittat rätt sitter snäckorna som berget och nackbandet tar hand om mycket av den rörelseenergi som annars kan få dem att hamna ur läge. Konstruktionen är även stänkskyddad (ipx4) så du inte behöver oroa dig för att använda dem i regn eller andra fuktiga miljöer.

Funktionsknapparna är totalt fyra till antalet och är placerade längs fram på den högra delen av nackbandet. På utsidan hittar vi strömbrytaren som även används för att aktivera bluetooth-anslutningen och för att svara på och avsluta samtal. Två snabba tryck på densamma aktiverar dessutom röststyrningsfunktionen i din mobil. Vidare finns två knappar för volym och spårbyte. På insidan av nackbandet är knappen för att aktivera brusreduceringen placerad.

Saknar app samt inställningsmöjligheter

Det finns som sagt inte någon dedikerad app,vilket innebär att vi saknar inställningsmöjligheter för ljudet med en anpassningsbar equalizer, ställbar brusreduceringen i olika steg eller möjligheten att förstärka och släppa in ljud från omgivningen om så önskas. Men med tanke på Milans attraktiva prislapp är det förlåtet.

Urbanista Milan

Ljudet Milan förmedlar är riktigt trevligt med en lysande detaljåtergivning i det övre frekvensområdet och bra basåtergivning. Det är inte det bästa vi lyssnat på men klart godkänt och volymresurserna räcker till för att kunna dra på ordentligt.

Den aktiva brusreduceringen presterar över förväntan och filtrerar effektivt bort störade oljud utifrån och funktionen svarar omedelbart vid aktivering. Men att använda dem ute rekommenderas inte då brusreduceringen är aktiverad, speciellt inte om det blåser rejält ute, då vindljud snarare förstärks. På flygplanet eller tåget presterar funktionen riktigt bra, och det är ju framför allt vid dessa tillfällen vi har som mest nytta av funktionen.

Omdöme

Med tanke på priset kan vi inte annat än att rekommendera Urbanista Milan. De är komfortabla och batteritiden är helt okej. Ljudmässigt finns det inte mycket att anmärka på och den aktiva brusreduceringen presterar bra. 


Fakta Urbanista Milan

Testad: April 2018
Mer Info: Urbanista
Typ: Trådlösa in ear-lurar med brusreducering
Anslutning: Bluetooth 42
Batteritid: Upp till 15 timmar (ANC av ), upp till 7 timmar (ANC på)
Frekvensåtergivning: 20Hz- 22kHz
Hands free-funktion: ja
Vikt: 34 gram
Pris: 1 289 kronor hos Adlibris.
M3 rekommenderar

plus

Komfortabla.
Godkänt ljud.
Effektiv brusreducering.

minus

Saknas viss upplösning i mellanregistret.
Känslig för vindljud.
Ingen dedikerad app samt inställningsmöjligheter för ljudet saknas.

Betyg 4 av 5