Sprocket Plus är uppföljaren till HP:s miniskrivare Sprocket som släpptes förra året. Plus-modellen skiljer sig inte så värst mycket från förra årets modell, men den har växt en aning vilket gör att du nu kan skriva ut något större bilder. Även om Sprocket Plus inte går ner i en vanlig jeansficka, så är den ändå så pass liten (142 x 89 x 18 millimeter) att den är enkel att ta med sig överallt.

Sprocket Plus app

För att använda skrivaren behöver du ladda ner appen Sprocket som finns till Android och Iphone. Du kopplar sedan upp dig mot skrivaren med bluetooth, vilket går snabbt och enkelt. I appen kan du välja att ta en ny bild, välja en bild från din mobil, eller hämta en bild från Facebook, Google eller Instagram.

Sprocket Plus
Redigeringsmöjligheterna i Sprocket-appen.

I appen kan du även redigera bilden du ska skriva ut. Förutom kontrast, ljus och den typen av faktisk bildredigering kan du även gå bananas med en uppsjö av stickers, ramar och text som också är inkluderade.

En annan funktion i Sprocket-appen är möjligheten att skanna de bilder du skrivit ut och se yterligare information eller filmer. Till exempel kan du skriva ut en bild från ett filmklipp du har på mobilen. När du sedan skannar bilden så spelas filmen upp. Den här funktionen känns dock extremt onödigt och mer som extra fluff för att sälja in skrivaren. Lite som när branschen försökte göra qr-koder coola. Det här hade möjligen fungerat om det fanns någon form av ar-element, men knappt då heller.

Det inbyggda minnet är på 512 MB och kan spara bilder i en utskriftskö om du inte vill skriva ut just nu, eller om ditt papper tagit slut. Det är också en bra funktion om du kopplar upp dig samtidigt som dina vänner och ni alla skickar bilder till skrivaren samtidigt.

Sprocket Plus

HP Zink-papper – magi i pappersform
Bilderna skrivs ut på HP:s speciella Zink-papper som är väldigt imponerande i sig. Inget bläck behövs till skrivaren, istället sitter allt direkt i pappret. Det finns också två olika varianter, med eller utan självhäftande baksida. Pappret kostar dock en slant, cirka 200 kronor för 20 ark med självhäftande baksida, vilket blir 10 kronor per utskrift.

Så vem har användning för Sprocket Plus? Kvaliteten är inte i närheten av vad du får om du skickar in dina bilder till ett bildlabb (förstås), men det är inte heller proffsfotografen som är målgruppen här.
Precis som den förra modellen så är nyttan främst att kunna skriva ut bilder på språng. På festen, ögonblicksbilder, roliga klisterlappar, eller andra stunder där tillgängligheten är viktigare än kvaliteten.

Bilderna du skriver ut är i storleken 5,8 x 8,7 centimeter med utskriftskvaliteten 313 x 400 dpi. Färgåtergivningen är inte den vassaste, men för vad du kommer att skriva ut (fyllebilder och spexiga klistermärken) räcker det alldeles utmärkt.

Så här går en utskrift till:

Omdöme

Precis som med den tidigare modellen är det svårt att se någon verklig nytta med skrivaren ur ett bildmässigt perspektiv. Det vill säga, om du vill skriva ut dina favorit- eller semesterbilder i något sånär bra kvalitet skickar du dem med fördel till ett labb och får både snyggare och billigare utskrifter, någon dag senare.

Sprocket Plus är precis som sin föregångare en väldigt rolig leksak, men fortfarande en leksak. Lägg en på varje bord på bröllopsfesten eller ge den i present till en kreativ tioåring och den kommer leverera många timmars nöje.

Specifikationer Sprocket

Tillverkare: HP
Mått: 142 x 89 x 18 millimeter.
Vikt: 204 gram.
Kompatibel med: Android 4,4, samt IOS 8 och senare.
Anslutning: Bluetooth 4.0.
Kantfria utskrifter: Ja.
Minne: 512 MB.
Minneskort: Nej.
Fotopapper: HP Zink Photo Paper (5,8x8,7 cm).
Utskriftskvalitet: 313x400 dpi.
Laddning: Mikro-usb.
Pris vid testtillfälle: 1 590 kronor (Prisjakt)

plus

Rolig på festen
Smidig app
Snabba utskrifter

minus

Dyr leksak
Bildkvaliteten lämnar lite att önska

Betyg 3 av 5