Ransomware, eller gisslanprogram som det heter på svenska, är en otäck trend bland cyberkriminella. Användaren råkar installera ett skadeprogram på datorn som krypterar dess filer tills användaren hittar ett sätt att kringgå blockeringen – eller betalar en lösensumma. Vi har flera gånger skrivit om dessa hotfulla program, som då och då även materialiserar sig i märkliga, eller rentav smått komiska, former.

Läs också: Gisslanprogrammet Whiterose krypterar dina filer och prackar på dig urusel poesi

Ett exempel på det är nyupptäckta PUBG Ransomware. Bleeping Computer var först med att rapportera om gisslanprogrammet, som upptäcktes av Malware Hunter Team tidigare i veckan. Råkar du få in det i datorn krypteras visserligen dina filer, men att få tillbaka dem är löjligt enkelt. Allt du behöver göra är att köra det extremt populära spelet Playerunknown's Battlegrounds, PUBG, i tre futtiga sekunder för att låsa upp datorns olika mappar igen. Offret erbjuds dessutom en kod för omedelbar återställning om det skulle vara så att denne inte har spelet installerat på sin dator.

Fördjupning: Så attackeras du av ransomware – och så skyddar du dig

Förra året satte gisslanprogrammet Wannacry skräck i stora delar av världen. Även svenska myndigheter fick sina it-system utslagna. De ekonomiska skadorna till följd av Wannacry beräknas ha uppgått till flera miljarder dollar.

Läs även: Allt om Fortnite Mobile