Turerna kring Facebook-skandalen fortsätter. Mark Zuckerberg har precis svarat inför den amerikanska kongressen angående Cambridge Analytica-affären, men det slutar inte där. Nu har både amerikanska och brittiska advokater lämnat in en stämningsansökan mot en rad inblandande, därbland Facebook. Detta skriver The Guardian.

Fördjupning: Facebook-skandalen kokar ner till en fråga: Vem litar du på?

I ansökan, som avser såväl Cambridge Analytica och Facebook som två andra bolag, hävdar adovkaterna att Facebook misslyckats med att agera rätt då skandalen uppdagats. Det gäller skyddet av mer än 1 miljon britters och 70,6 miljoner amerikaners användaruppgifter. Mer precist menar man att de misslyckats med att skydda dessa på ett ansvarsfullt sätt.

Läs också: Facebook: Därför skannar vi innehåll i Messenger

Skandalen i korthet går ut på att Cambridge Analytica ska ha fått tillgång till Facebookanvändares uppifter och sedan använt dessa i bland annat det amerikanska valet. Det finns även andra bolag, som med liknande metoder anklagas för att ha blandat sig i Brexit-omröstningen. Alla involverade bolag nekar till brott och Cambridge Analytica hävdar att informationen de fått från Facebook ska ha erhållits på laglig väg.

Missa inte! Vpn-läckorna – det här har hänt (och så orolig behöver du vara)