Äntligen börjar tv-operatörerna att vakna. Ut med de gamla, inlåsta digitalboxarna och in med piggare och öppnare Android TV-lådor. Oavsett vad man tycker om Android TV som format (det har sannerligen sina brister) är det i teorin riktigt bekvämt att kunna samla tablå-tv på samma plats som playtjänster, Youtube, Netflix, Spotify, Twitch och allt vad det heter. Här finns också andra nymodigheter, inte minst röststyrning med Google Assistant.

För branschens jätte Com Hem är deras nyligen lanserade Tv Hub extra välkommen. Leverantören har dragits med bedrövliga Tivo i över fyra år nu, en tid som känns som en evighet med tanke på att den var bortom usel redan när den lanserades (och välförtjänt sågades längs med fotknölarna av oss).

Tv Hub
Tivo vs Tv Hub – eller skönheten mot odjuret.

Ingen Tivo 2.0

Nu ska inte Tv Hub helt och hållet jämföras med Tivo. Framför allt saknar Tv Hub möjligheten att spela in material, så om du nödvändigtvis behöver göra det är det inte någon mening att uppdatera dig. För alla oss som övergav inspelningsmöjligheterna när vhs-spelarna skrotades är den här lanseringen desto mer spännande.

Bara en sådan sak som att vi numera kan placera en tv-box från Com Hem i vardagsrummet utan att skämmas öronen av oss bör applåderas. Precis som Canal Digitals Android-satsning One Place är det Technicolor som står för tillverkningen – skillnaden är att Tv Hub är betydligt mindre "digitalbox" än One Place. Här snackar vi fyrkantig vit plast, visserligen stilrent men också anonymt så det förslår och med en känsla av att Com Hem låtit sig inspireras av Apple TV.

Även fjärrkontrollen går åt det mer diskreta hållet. Något förvånande får vi inga numrerade knappar alls – istället är det en cirkelknapp med en OK-knapp i mitten som tar upp mest fokus. Ovanför denna har vi snabbknapp till tv-funktionen, och under den finns bland annat hemknapp, röststyrning och knappar som ger oss direktåtkomst till TV 4 Play, SVT Play och Netflix.

Tv Hub

Börja om från början

Med boxen väl inkopplad och påslagen behöver vi inte göra mer än att logga in med vårt Google-konto (valfritt), och vänta på en hyfsat snabb installation. Efter att boxen förvirrande nog talar om för oss att vi saknar kanaler går vi vidare till en huvudmeny, där det som visas på tablå-tv för stunden är i fokus (jodå, nog har vi kanaler alltid). Väljer vi något där, alternativt klickar på TV-knappen på fjärrkontrollen kommer vi till tv-delen av boxen. Här väljer vi kanaler från en horisontell meny genom att trycka höger eller vänster på cirkelknappen. Naturligtvis går det att starta program från början, liksom att titta på en del material i efterhand i upp till sju dagar. Via kanallistan går det också att lägga till favoritkanaler, för snabbare åtkomst.

Tv Hub

Det finns också en annan layout på kanallistan om vi går in via kategorin ”TV” i huvudmenyn. Här blir det något enklare att navigera om vi har många kanaler, och det går att få en snabb överblick på vad som går just nu och vad som visas som nästa program. Någon regelrätt tv-tablå kan vi dock inte hitta någonstans.

I huvudmenyn finns också en del andra alternativ, däribland möjligheten att se kostnadsfria filmer och serier från de olika play-tjänsterna vi har tillgång till, en videobutik där vi hyr filmer från SF Anytime och en kategori där vi bläddrar bland play-tjänster. Dessutom går det att ladda ner appar från Google Play-butiken, som därefter hamnar under just kategorin ”Appar”. En del självklara finns installerade redan från början (bland annat Netflix, SVT Play och Youtube), och bland övriga installerar vi Spotify, Twitch och Facebook Video.

Tv Hub
Spotify finns tillgängligt, men det kräver att du har en extern enhet som strömmar vidare materialet till boxen för att det ska fungera.

Till skillnad från sirapssega Tivo går det också snabbt att bläddra runt bland menyer, och gå in och ut från appar. 

Problem med mjukvaran

Eftersom Tv Hub bygger på Android TV är dock inte apputbudet överväldigande. Vi saknar bland annat C More och HBO Nordic. I de båda fallen blir vi istället tvingade att strömma innehållet med hjälp av den inbyggda Chromecast-funktionen. Det är ju bra i sig att det finns en sådan, men belyser också problemet med Android TV. Dessutom vill funktionen inte alltid vara med på noterna. Vid ett par tillfällen hittar vi inte Tv Hub bland valbara enheter när vi ska casta via vår Iphone. Efter en omstart blir det bättre.

På tal om omstarter verkar inte mjukvaran vara helt stabil än så länge. Enstaka gånger går det inte att starta Tv Hub via fjärrkontrollen, och vi tvingas istället dra ut och sätta tillbaka strömsladden för att väcka den till liv. Andra gånger byter boxen kanal av sig själv. Inget av det här är naturligtvis okej, men förhoppningsvis är det något Com Hem kan rätta till genom uppdateringar av mjukvaran.

Ett skämt till röststyrning – just nu

När vi ändå är inne på det negativa måste vi ta upp röststyrningen. I dagsläget är Google Assistant på svenska fortfarande ett par månader bort – och herregud vad vi längtar efter det. Som det är nu är röststyrningen helt inkonsekvent. Säger vi ”starta femman” får vi upp Youtube-sökningar, medan ”starta fyran” tar oss till TV 4 Play. Och så fortsätter det: ”Starta SVT” tar oss till SVT Play medan ”Starta SVT 1” ger oss Youtube-träffar. Ändrar vi språket till engelska fungerar det att få igång Kanal 5 genom att säga ”Put on Channel 5”. Samma kommando på svenska ger oss bara sökresultat. Ibland fungerar det, som när vi säger ”Stranger Things” och Netflix-resultat dyker upp med möjlighet att kolla senaste avsnittet via Netflix.

Tv Hub
Röststyrningen lämnar en del att önska.

Visserligen lär det bli bättre när Google Assistant rullas ut i vårt avlånga land, men helt problemfritt kommer det inte bli. Mikrofonen på fjärrkontrollen är nämligen usel på att sortera bort bakgrundsljud. Vid flera tillfällen fortsätter den att lyssna på tv-ljudet efter att vi har frågat klart. Kul med tanke på att Com Hem marknadsför Tv Hub med frasen "Kom hem till någon som lyssnar".

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning