En 17-årig pojke från Oxfordshire, England, har gripits av brittisk polis, misstänkt för att ha orsakat jätteläckan där stora delar av kommande GTA 6 kunde beskådas på internet. Det rapporterar brittiska BBC.

17-åringen är i nuläget häktad, misstänkt för dataintrång, men ingen ytterligare information har kommit ut från utredningen.

Samma pojke misstänkts även för ett serverintrång hos Uber.


Jätteläcka drabbar Rockstar

En av de största läckorna i spelhistorien ser ut att ha drabbat Rockstar och kommande GTA 6. Hela 90 filmer har läckt ut, och personen som hackade Rockstar påstår sig även ha kommit över källkod för både GTA 5 och GTA 6.

Rockstar har ännu inte kommenterat offentligt, men det faktum att de har börjat skicka copyright-krav till höger och vänster för att få ner klippen som sprids tyder på att det stämmer. Dessutom har Jason Schreier på Bloomberg gått ut med att källor inom Rockstar bekräftar hacket.

GTA 6: Detta visar de läckta filmerna

De filmer som läckt ut är främst olika test som utvecklare av GTA 6 har gjort. Det betyder att utseende på karaktärer, grafik och annat är alldeles för tidigt att dra några slutsater om, då detta lär ändras och optimeras mycket innan spelet släpps. Men några saker ser ut att vara bestämt redan nu.

Tillbaka till Vice City

Tidigare rykten värkar stämma – kartan i GTA 6 kommer helt eller delvis att utspela sig i den ikoniska Miami-inspirerade staden Vice City. Det bekräftas i många av de läckta klippen, bland annat syns en tunnelbana med texten "Vice City Metro" skrivet på sidan. Den klassiska strandpromenaden med palmer gör det också svårt att tro at det skulle handla om någon annan plats.

Manlig och kvinnlig huvudkaraktär

Det ser onekligen ut som om GTA 6 kommer att få en Bonnie och Clyde-liknande historia, då läckan visar videoklipp med både en manlig och en kvinnlig karaktär. I ett klipp där kvinnan rånar en restaurang ses den manliga karaktären hjälpa till, så de verkar ha en koppling till varandra. Om designen av karaktärerna är slutgiltiga återstår att se.

Råna restauranger

I ett läckt klipp visas vad som skulle kunna vara en del av huvudstoryn, eller ett sidouppdrag. I sann Pulp Fiction-anda visas den kvinliga huvudkaraktären hålla restauranggäster gisslan medan en timer räknar ner tiden tills polisen anländer. När karaktären tillslut hoppar in i en polisbil och flyr platsen visas texten "full vehichle description", vilket skulle kunna tyda på att för att komma undan polisen i GTA 6 måste du byta fordon när de inte ser dig.

Olika typer av fordon

Precis som i GTA 5 så är landvägen inte den enda vägen att ta. I ett klipp som läckt syns den manliga huvudkaraktären i en båt. I ett annat simmar han i vattnet. Det är en lågoddsare att spelet kommer vara fyllt av olika fordon för både land, vatten och i luften, då det är ett av spelseriens största kännetecken.

Möjlighet att spela online eller co-op

Detta är inte bekräftat, men ett av de läckta klippen visar test av en annan karaktär än de två troliga huvudkaraktärerna. Med tanke på hur populärt GTA 5 Online blev är det inte svårt att tänka sig att även GTA 6 Online blir en viktig (viktigaste?) delen av spelet, åtminstone för Rockstar med tanke på alla pengar det drar in.

GTA 6 online

GTA 6 release-datum
Med tanke på att GTA V och GTA Online fortfarande drar in massor av pengar, så kommer det nog tyvärr att dröja länge innan vi får se ett GTA VI. Och baserat på de läckta filmerna ser utvecklingen av GTA 6 ut att ännu vara i ett tidigt statium. Därför får du nog räkna med 2-3 år åtminstone innan spelet släpps i Sverige.

I en video säger Tom Henderson att han fått ta del av uppgifter som pekar på att GTA 6 kommer släppas under 2024 eller 2025