Testad produkt: Sony Xperia XZ2 Premium Dual H8166
Pris: 9 000 kr (rekommenderat cirkapris). Går just nu att köpa från Proshop för 9 490 kronor.

Minns ni Nexus 6? Google hade börjat göra egna smartphones och satte tonen för hur en Android-telefon skulle vara utformad. Men Nexus 6 med sin skärm på just sex tum (eller 5,96 tum för att vara exakt) blev ett steg för mycket. Ingen av de andra tillverkarna hakade på trenden, och uppföljaren året efter hade krympt ner sig till lite mer hanterbart format.

Nu när mobilskärmar har fått 18:9-format börjar vi se mobiler med sex tum på diagonalen igen, men med avlångt format är de inte så omöjligt breda och otympliga att använda som Googles mastodonttelefon. Inte förrän nu, för Sony struntar i konventionerna och släpper Xperia XZ2 Premium, en påkostad och maxad mobil som är både överdrivet bred, tjock och tung.

En bjässe till telefon

Åtta centimeter på bredden, 1,2 centimeter tjock och med en vikt på 236 gram är Xperia XZ2 Premium den biffigaste smartphone vi har sett på mycket länge. Nexus 6 var någon millimeter bredare, men mer slimmad och lätt.

Xperia XZ2 Premium
Xperia XZ2 Premium kan vara den maffigaste telefon vi testat på bra länge.

Baksidan på XZ2 Premium är välvd och i glas, så upplevelsen blir inte brutalt tjock. På baksidan sitter kamera och fingeravtrycksläsare, som precis som på Xperia XZ2 är lågt placerad. Vi håller inte med Sony om att det blir naturligare så.

Lurens höga vikt går inte att undvika. I vissa situationer, som när vi skriver på tangentbordet med tummen och vilar luren mot lillfingret i nederkant, är vikten väldigt påtaglig. Det är dessutom inte säkert att du klarar av att hantera den med en hand. Skärmen är i 16:9-format och 5,8 tum, utan särskilt slimmade kanter på sidorna. Det gör att många kan behöva tvåhandsgrepp eller använda ett enhandsläge som krymper skärmytan.

Superupplösning i skärmen, men varför?

Precis som föregångarna XZ Premium och Z5 Premium har skärmen 4k-upplösning. Det gör att bilden är knivskarp i alla lägen. Men det hade den ärligt talat varit med en 1 440p-skärm också, så vi är precis som tidigare osäkra på vad 2 160p och hela 765 pixlar per tum ska vara bra för. 

Xperia XZ2 Premium
Usb-c är numera enda ljudutgången. Och förutom att vi inte får med en adapter så har vi inget att klaga på. Xperia XZ2 Premium låter väldigt bra.

Utöver upplösningen är det en av de bästa mobilskärmarna just nu, speciellt för den som vill avnjuta en film. Hdr-stöd, stuns i färgerna med en färgskala som är en bra bit större än srgb-standarden, och Sonys Xreality-teknik för intelligent bildförbättring gör att både hög- och lågupplöst video ser riktigt bra ut. Tyvärr saknas får vi inte den där höga ljusstrykan som behövs för bästa möjliga hdr-upplevelse, och i starkt solljus blir det visst problem med användbarheten.

Även dess inbyggda högtalare imponerar. De ger ett fylligt stereoljud med utmärkt detaljåtergivning i mellanregister och diskant. Bastonerna kommer dock bort lite. Inte så konstigt i en mobil, men vi har hört bättre.

Skakar i takt

Sonys försöker boosta basen med samma vibrationsmotor som vi såg i Xperia XZ2. Den kan detaljstyras för exempelvis haptisk respons, och även synka upp till högtalarna för att vibrera i takt med basgångarna i spel, filmer och musik. Det ger en skön effekt i spel och film, men missar målet för musik, då den har kontroll för intensitet, men inte frekvens.

I Xperia XZ2 tog Sony bort hörlursuttaget, och även här får vi ansluta via usb-c. Som vanligt får vi inte med hörlurar, och Sony skickar inte ens med en adapter. Men ansluter vi en egen standardadapter låter det riktigt bra. Med stöd för de vanligaste bluetoothprotokollen för hög bitrate går det också att få hög klass på trådlöst ljud.

Xperia XZ2 Premium
Det breda men korta formatet känns udda efter ett par år av 18:9-skärmar.

Prestanda är i klass med de bästa lurarna på marknaden. Inte så konstigt, då den har en Snapdragon 845-krets, snabb flash-lagring och 6 GB ramminne. Det stora chassit verkar också rymma gott om effektiv kylning. Vi har sett en del av mobilerna med senaste Snapdragon kämpa lite med värmen och därför inte nå topprestanda, men XZ2 Premium har inga problem med det.

Och trots intensiv användning blir den aldrig direkt varm, förutom när vi laddar batteriet med en medföljande Quick Charge 3-kompatibel laddare. Xperia XZ2 Premium har även inbyggt stöd för trådlös laddning, men då går det givetvis inte särskilt kvickt.

Fortsatt batteribekymmer

Då batteriet är 3 450 mAh lär det ta extra tid. När vi först såg Xperia XZ2 Premium hoppades vi att den extrema tjockleken och vikten var där för att rymma ett riktigt maffigt batteri, men nu är det alltså bara en måttlig ökning.

Och med stor skärmyta, massor av pixlar, och resurskrävande bildförbättring påslagen äter den batteri väldigt snabbt. Vid beskedlig användning som inte involverar video klarar den sig mer normalgodkänt, och Sony har alltid haft bland de bästa rutinerna i branschen för att förlänga batteritid vid passiv användning och i standbyläge.

Vi förstår ärligt talat inte vad som rymmer sig under skalet. Ett par konkurrerande flaggskepp har numera hela 4 000 mAh batteri, avancerade dubbelkameror, vattentät konstruktion, och är fullmatade med funktioner, men lyckas vara betydligt mer slimmade och lätta.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Sony Xperia XZ2 Premium Dual H8166 Pris vid test: 9490 kr.

Bästa pris just nu: 4990 kr