Vi har knappt hunnit stänga testböckerna för Sonys nya smartphones Xperia XZ2 och XZ2 Compact innan det är dags igen. Under måndagsmorgonen lanserade företaget en ny variant i familjen, som alldeles logiskt kallas för Xperia XZ2 Premium. Telefonen ska finnas tillgänglig lagom till sommaren.

Vad är då nytt i Premium-versionen av XZ2? Skärmen är numer i 16:9, har växt från 5,7 till 5,8 tum och uppgraderats från Full HD+ (2160x1080) till en 4k-variant med stöd för hdr. Kamerasystemet har fått två linser på baksidan där den ena jobbar i svartvitt och den andra i färg. Kamerorna i Xperia XZ2 Premium ska vidare kunna uppnå ISO-tal om 51 200 vid stillbildsfoto och svindlande 12 800 vid videofilmning. Det sistnämnda talet är enligt företaget högst i världen. Tack vare signalprocessorn Aube ska sensorerna på baksidan samverka för att erbjuda riktigt bra resultat vid film och foto i svagt upplysta miljöer.

Xperia XZ2 Premium
Foto: Sony

Vi testar Huawei P20 Pro: Pangbetyg till nya topptelefonen!

Två mindre, men icke-försumbara nyheter hittar vi i RAM-minnet och batteriet. Det förstnämnda uppgraderas från 4GB till 6, och batteriet växer från 3 180 mAh till 3 540. Du som är i köpartagen men inte kunnat välja någon av de nuvarande flaggskeppsmodellerna på marknaden kan alltså vilja vänta ytterligare ett par månader (Oneplus 6 ryktas exempelvis bara vara ett par veckor bort). Vi vet ännu inte vad prislappen landar på för Xperia XZ2 Premium.

Sony Xperia XZ2 Dual H8266

Bästa pris just nu: 7980 kr