Helt trådlösa hörlurar, så kallade true wireless, är omåttligt populära just nu. Marknaden har formligen exploderat när det gäller utbud. I stort sett alla de stora tillverkarna har nu minst en enhet i produktportföljen – vissa av dem är till och med inne på andra eller tredje generationens modell. En sak de flesta av dessa modeller har gemensamt är ett högt pris. Visst finns ett par undantag, men mellan 2 000-3 000 kronor får du oftast vara beredd att betala.

Nightingale S2

För den som vill komma billigare undan finns givetvis alternativ. Sajter som Wish eller Aliexpress erbjuder modeller från någon hundralapp, och det kan ju vara ett alternativ. Om du vågar chansa, det vill säga, och för övrigt har ju de nya reglerna kring moms och hanteringsavgift trätt i kraft – så det där ”klippet” är kanske något mer avlägset.

Men det finns små företag som importerar och säljer dessa produkter här i Sverige efter ett litet prispåslag. Ett av dem är ”Nightingale Headphones”. Från dem har vi precis fått in en true wireless-modell som lystrar till namnet Nightingale S2, och som går lös på blygsamma 695 kronor.

S2 levereras i en liten pappkartong som förutom lurarna innehåller ett laddningsfodral, silikonproppar i tre olika storlekar, en usb-laddkabel samt en enklare bruksanvisning på engelska och kinesiska. Laddningsfodralet är lite annorlunda utformat. Istället för att placera enheterna inuti dosan och stänga igen med en skyddande lucka – som annars är det vanliga – placerar vi dem i vardera änden. Där hålls de på plats med hjälp av magneter. Man skulle kunna tro att de lätt faller bort, men de sitter faktiskt riktigt bra trots att vi transporterar dem i jeansfickan emellanåt.

På utsidan finns något så ovanligt som en usb-utgång för laddning av externa enheter. Laddfodralet kan med andra ord användas som en powerbank (850 mAh) till din mobil eller liknande om det kniper.

Usel passform

Kommunikationen sker via Bluetooth (4.2), och efter att vi aktiverat funktionen är det bara att leta upp enheten i vår smartphone för att börja använda lurarna. Och här stöter vi på patrull. Passformen är riktigt usel och trots att vi byter ut propparna får vi dem inte att sitta ordentligt på plats. Visst, håller vi oss stilla eller promenerar mycket långsamt fungerar det, men så fort vi rör hastigt på huvudet (eller bara gäspar) glider de ut ur sitt läge. Nu är vi alla olika skapta, framförallt när det gäller formen på öron, och säljaren erbjuder 30 dagars öppet köp.

Nightingale S2
Smart. Usb-uttag för laddning av externa enheter.

På vardera utsidan av hörlurarna finns en multifunktionsknapp med vilken vi styr musiken och svarar eller avslutar samtal med. Ett knapptryck pausar/återupptar uppspelningen (samt svarar/avslutar samtal), två tryck byter spår framåt och med tre tryckningar hoppar vi bak en låt. Det är vad som erbjuds – volymen går alltså inte att justera direkt på lurarna. Det står inget om dessa funktioner i bruksanvisningen, utan här får vi fick helt enkelt testa oss fram.

Hur låter det då? Faktiskt helt okej sett till det låga priset. Det är främst basåtergivningen som vi gillar, och under de få tillfällen lurarna sitter på plats levereras ett bra tryck. Mellanregistret hade dock kunnat vara mer dynamiskt och luftigt i den övre delen. Diskanten gör jobbet utan att imponera, men tenderar att brista vid riktigt hög volym.

Omdöme

Visst är det härligt med utmanare och ”Näktergalen” kan absolut vara ett alternativ för den som inte vill spendera en mindre förmögenhet på ett par true wireless-hörlurar. Men var beredd på att ljudet inte är mer än godkänt, och att passformen kan lämna en hel del att önska. Batteritiden är klart godkänd; upp till tre timmar per laddning, och tillsammans med laddfodralet är den totala kapaciteten smått galna 27 timmar.

Nightingale S2

Mer info: Nightingaleheadphones.se
Frekvensomfång: Ingen uppgift
Batteritid: Upp till 3 timmar + runt 24 timmar (laddningsdosa).
Anslutning: Bluetooth (4.2).
Handsfree-funktion: Ja.
Tillhörande app: Nej
Övrigt: Vattentäta, extern utgång på laddningsdosa för laddning via usb.
Pris: 695 kronor hos Nightingale.

plus

Bra batteritid
Okej ljud för pengarna
Lågt pris

minus

Dålig passform
Få funktioner, går inte att justera volymen på propparna

Betyg 3 av 5