Testad produkt: Huawei P20 Lite
Pris: 3 790 kronor hos CDON. (Här är operatörerna med bäst deals på P20-serien).
Läs mer hos tillverkaren här: huawei.com/se/phones/p20-lite/

Flaggskeppen P20 Pro och P20 fick all uppmärksamhet när de lanserades tidigare i våras, men Huawei smög samtidigt ut en mellanklass-version av telefonen. P20 Lite, som den heter, är en lite lättare och betydligt mindre kraftfull version av premium-modellen. Framförallt har den inte de dyrare kusinernas avancerade kameror.

Det den däremot har är en mycket snarlik design och byggkvalitet. Aluminium runtom i en avrundad ram och lätt upphöjda glasytor fram- och baktill och samma nästan heltäckande storformatsskärm med 18,7:9-bildförhållande med flärp upptill. Skärmen är dock allt annat än budgetklass, en ljusstark ips med 1 080 x 2 240 bildpunkter och skönt skarp bild.

Inte riktigt toppklass, men nära

Det är lite mer uppenbara skarvar mellan glas och metall än i P20 Pro, men fortfarande vad vi skulle kalla för genuin premiumklass vad gäller design och byggkvalitet. Den har i princip samma mått som en "vanlig" P20, vilket vi måste säga ger den ett betydligt bekvämare grepp än den lite bastantare P20 Pro.

Huawei P20 Lite
Högtalare, usb c-uttag och klassisk hörlursport.

Tre saker till skiljer den från P20 på utsidan. För det första; färgvalen, Här kan vi välja mellan en svart, en metalliskt blå och en milt rosa variant. Det ska också finnas en i guld, men vi är osäkra på om den finns i Sverige. För det andra har P20 Lite fingeravtrycksläsaren på baksidan. Huawei har hoppat lite fram och tillbaka med hur de vill ha det på den punkten de senaste två åren. Vi hoppas att de bestämmer sig snart. Här finns också möjlighet till upplåsning med ansiktsigenkänning. För det tredje får P20 Lite behålla 3,5-millimetersuttaget i botten, vilket skrotades på P20 och P20 Pro.

Telefonen har dubbel sim-kortsläsare, och till skillnad från P20 och P20 Pro kan ett av sim-korten här bytas ut mot ett mikro sd-kort. Inte för att vi känner att vi behöver det med 64 GB inbyggd lagringsplats. För övrigt får vi det mesta vi förväntar oss av en bättre telefon. Snabb wifi och stabil mobiluppkoppling, nfc-stöd, bluetooth med stöd för aptX HD för bra trådlöst ljud, och en kraftfull mono-högtalare med lite småburkigt men klart godkänt ljud.

Halva prestandan eller mindre

Bakom skärmen sitter inte Huaweis värstingprocessor Kirin 970 utan betydligt beskedligare Kirin 659. Den har fyra snabba plus fyra strömsnåla kärnor med i stort sett samma klockfrekvenser som toppmodellen, men de högre klockade är av en enklare typ. Kretsen saknar de extraprocessorer som Kirin 970 har, samt har en mycket beskedligare grafikdel.

Huawei P20 Lite
Huawei P20 Lite har samma flärp upptill som P20 och P20 Pro. Även här går den att dölja smart med en enkel inställning. Då visar ovankanten fortfarande ikoner, men mot svart bakgrund.

Resultatet är att den presterar ungefär hälften så bra i våra prestandamätningar, och hamnar på en tredjedel för spelgrafik. Det är dock fortfarande snabbt nog för att bekvämt kunna surfa, köra sociala appar och mobilt Office, spela upp högupplöst media och jodå, spela många spel, om än inte alla. En och annan mer avancerad app för till exempel mediaredigering kan också gå knäna. Vi testade till exempel Adobes Premiere Clip, som segade märkbart.

Det som den extra prestandan främst används till i mobiler är annars för extra avancerade kamerafunktioner, och kameran i Huawei P20 Lite är av mellanklass. Här hittar vi 16-megapixelsensorer både bak och fram, och en extra 2-megapixlare som bara (såvitt vi kan se) används för bokeh-foto.

Bildkvalitet efter förväntan

Vi får klart godkänd mellanklass på bilder vi tar. Fin skärpa och nyansering i klart dagsljus, men med lite störande artefakter vid digitalzoomning. Det verkar som att P20 Lite applicerar mycket artificiell skärpa på bilder i efterhand, vilket ger skarpa skuggeffekter på pixelnivå. Det gör de flesta mobiler, men olika aggressivt. Bilder i mörk miljö får samma brusproblem som de flesta mellanklasskameror. Vi gillar däremot blixten i P20 Lite, som har ovanligt bra ljuskontroll. Bokeh-läget med kort skärpedjup fungerar bra, men med lite brist i precision om vi drar upp artificiella bländaröppningen till max.

Kameraappen har faktiskt flera av de avancerade funktioner som de dyrare modellerna har, bland annat detaljerat manuellt pro-läge med stöd för raw-format och slow-motion-filmning, om än inte i hela 960 fps. Här finns också det nattläge som tar flera bilder under lång tid och sätter ihop för bättre dynamik, men det hela går mycket segare och resultatet blir långt ifrån bra. Överlag hade vi föredragit om Huawei plockat bort de funktioner härifrån som inte hårdvaran pallar med att leverera. Nu känns det som om den livar för mycket.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Huawei P20 Lite Dual SIM 64GB Pris vid test: 3499 kr.

Bästa pris just nu: 2487 kr