Raspberry Pi har gjort det möjligt för vanliga hobbyfixare att bygga olika mer eller mindre smarta prylar. Men för den som inte har en snickarverkstad eller erfarenhet av att pula med elektronik kan det verka övermäktigt att få till något användbart.

Test: Mycket pyttedator för pengarna! Så bra är Raspberry Pi 3 Model B+

Google verkar ha sett en marknad i gränslandet mellan erfarna hobby-byggare och konsumenter. Företaget har släppt två byggsatser kallade AIY Voice och AIY Vision, där du bygger antingen en smart högtalare eller en övervakningskamera. AIY står för ”artificial intelligence yourself”.

I paketen ingår wellpapp som du bygger själva prylen av, och all elektronik som driver den. En Raspberry Pi Zero WH är hjärnan, och diverse andra komponenter fullbordar prylen. På det här sättet kan du få erfarenhet av att bygga ihop och få igång en egen smart hem-produkt, utan att behöva lära dig allt om vilka komponenter du kan behöva och allt annat som krävs.

Till att börja med kommer byggsatserna säljas i Target-butiker i USA, och Google hoppas även hitta andra återförsäljare runt om i världen.