Testad produkt: Motorola Moto G6 Plus
Pris: 2 990 kronor hos CDON.
Läs mer: moto.com/se/products/moto-g-plus-gen-6

Efter några år av förvirring verkar det som om Lenovo har bestämt sig för att låta Motorola vara en egen tillverkare. Varken Lenovo eller butiker kallar telefonerna för ”Lenovo Moto” längre, så då slutar vi också med det.

Moto G-serien har länge varit en favorit hos oss. De tidigare modellerna kombinerade komfortabel design, avskalat gränssnitt och höga specar för pengarna i budgetsegmentet, och även om ett par tillverkare kommit ikapp med liknande telefoner på senare tid har de fortsatt att hålla hög klass i det lägre prissegmentet.

Moto G6 Plus
Moto G6 Plus är en rejäl lur att hålla i handen. Trots det är den rätt utformat för ett bekvämt grepp.

Mer lyx, bekant form

Förra årets Moto G5 antydde dock att de var på väg åt lite märkliga håll, med stora mått, stor kamerapuck på baksidan och ett gränssnitt som började gå ifrån den extrema renheten i tidigare modeller. Nu har vi testat Moto G6 Plus, och kan konstatera att det är samma sak här – grundformen är sig lik, men ytan en helt annan.

Till det yttre känns den mer som en imitation av en flaggskeppsmobil än en lågprissatsning. Den har elegant böjt glas baktill och metallskimrande blåsvart yta under, aningen upphöjt 2,5d-glas framtill , en ny stor skärm i 18:9-format, och blankpolerad metall i en ram runtom.

Något vi gillat tidigare med G-serien har varit dess enkla, matta och greppvänliga ytor, men här är baksidan blank och blir snabbt attackerad av fingeravtrtyck. Men visst, med en putsduk i högsta hugg är det en riktigt snygg mobil, och dessutom greppvänlig trots stora mått.

Moto G6 Plus
Ingen högtalare i botten. Allt ljud kommer istället ifrån högtalaren upptill. Förutom ljudet i hörlursuttaget, givetvis. 

Mycket bra bild och ljud

Själva skärmpanelen är över förväntan. Det är en väldigt ljusstark ips med både hög maximal ljusstyrka på cirka 600 cd/m2 och bra djup i svärtan, med fin kontroll på nyanser däremellan. Färgerna har bra stuns i det Vivid-läge som den står inställd på som standard, och vi har möjlighet att ställa in färgtemperatur i tre lägen: ett extra varmt ett kallt och ett neutralt. Tyvärr är den neutrala är aningen för varm, och den kalla är just för kall. Men då är vi extremt petiga.

Även ljudet är överraskande bra för prisklassen. Den inbyggda högtalaren är i mono och sitter upptill – samma högtalare som används för telefonsamtal tryckt mot örat är även mediahögtalare, och riktigt bra på bägge sakerna, med kraftfullt ljud och tydlig återgivning i alla frekvenser.

Dac och förstärkare är inget speciella, men tack vare bra ljudmjukvara från Dolby går det även att få riktigt bra balans och klang när vi pluggar in ett par hörlurar. Enligt pålitliga sajten Bluetoothcheck.com ska den ha stöd för både aptx, aptx hd och Sony LDAC. Så med rätt lurar låter det riktigt bra även trådlöst.

Moto G6 Plus
Moto G6 Plus har en minst sagt egen stil, den runda jättepucken baktill är på en gång störande och ger luren en tydlig identitet.

Extra smal läsare

På-knapp och volymkontroll på sidan är väl placerade och har en skönt taktil känsla, men de är också ganska små. Samma sak kan sägas om telefonens fingeravtrycksläsare som trots den utsträckta skärmen har fått plats i nederkant. Den fungerar bra när vi väl lyckas registrera ett komplett tumavtryck på den. Men det tar oss flera försök.

Prestandamässigt får vi i stort sett precis vad vi förväntar oss. Moto G6 Plus är byggd på den enklaste av Qualcommms senaste mellanklass-processorer, Snapdragon 630. Det är samma processor här som i Moto X4, fast G6 Plus ligger klart före sin dyrare kusin i prestanda. 

Moto G6 Plus
Hårdvarumässigt verkar inte kameran särskilt imponerande, men den tar konsekvent bra foton utan att krångla till det.

Enkel men mycket pålitlig kamera

Kameran baktill verkar på pappret inte särskilt speciell. Den har en tolvmegapixelsensor med en extra femmegapixelsensor bredvid som främst hjälper till med djupseende. Men Moto G6 Plus utnyttjar sensorn exceptionellt bra, dess f/1.7-bländare släpper in mycket ljus och tillsammans med en mycket pålitlig hdr-funktion får vi bättre dynamik än väntat och rätt så lite brus i både dagsljus och dämpad belysning. Ett porträttläge ger duglig men lite ojämn skärpedjupeffekt, och kameran har ett effektivt och lättanvänt manuellt läge.

Moto G6 Plus filmar även i 4k och 30 bilder per sekund, vilket inte är så vanligt bland så här billiga lurar. Den har digital bildstabilisering som fungerar extra bra för just film, med en nästan mekanisk steadycam-känsla, liknande den i Oneplus 5T. På två punkter märks det dock fortfarande att det handlar om en kamera i en billigare mobil. Autofokus är relativt långsam, och den digitala zoomen är dels kort, dels genererar den bilder med bristande kvalitet.

Moto G6 Plus
Motos gränssnitt är inte så avskalat som det en gång var, men fortfarande ett av de mest Android-lika.

Telefonen levereras med Android 8.0, och vi har i dagsläget inga uppgifter om och när den kan få uppgradering till 8.1. Gränssnittet är som vanligt nästan identiskt med Googles egna, med undantag av egen kameraapp, ett gäng extra navigerings-, säkerhets- och notifieringsfunktioner, samt Outlook- och Linkedin-appar förinstallerade. 

M3 rekommenderarOmdöme

Moto G6 Plus har oförskämt många goda egenskaper med tanke på priset. En ips-skärm i toppklass, övertygande ljud för både samtal, film och musik, och en överraskande bra kamera. På de punkter där den inte överraskar positivt är den fortfarande väl godkänd, som i gränssnitt, batteritid och prestanda.

Bortsett från att Moto vandrar fel mjukvaruväg (de borde göra som Nokia och haka på Android One-tåget, tycker vi) och har en design som är snyggare än praktisk, så är det här en av de bästa mobilköpen på en budget just nu.

Moto G6 Plus
Enkel bildinställning och avancerad ljudinställning.

Fakta Motorola Moto G6 Plus

Testad: Maj 2017
Kontakt: www.moto.com
Systemkrets: Snapdragon 630 SDM630
Processor: 4st Cortex-A53 á 2,2 GHz + 4st Cortex-A53 á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 508
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,9 tum ips, 1080x2160 bildpunkter
Kameror: 12 + 5 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 8.0
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dual sim (standby)
Batteri: 3 200 mAh, 9h webbvideo (wifi), 10h 50min blandad användning (4g), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 16 x 7,6 x 0,85-1,05 cm
Vikt: 165 gram
Pris: 2 990 kronor hos CDON.
Läs mer: moto.com/se/products/moto-g-plus-gen-6

Prestanda

Antutu Benchmark: 90 225 poäng
Geekbench 4: 4 167 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 16 746 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 839 poäng

plus

Mycket bra bildskärm.
Övertygande ljud.
Överraskande bra kamera.
Hög lyxfaktor till lågt pris

minus

Delvis opraktisk design.
Snäppet efter en del konkurrenter i prestanda.

Betyg 5 av 5
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning