Sony MP-CD1

Bökig fokus men bra slutresultat
480p-upplösning gör att vi aldrig får någon knivskarp bild, och kontrollen för fokus är dessutom inget vidare, ett skjutreglage på ena sidan som inte direkt är lätt att hantera med precision. Det krävs en hel del pillande för att få den i helt rätt läge för ett visst avstånd. Men när den väl är rätt ställd är kvaliteten övertygande.

Det finns ljusstarkare och mer högupplösta miniprojektorer, men Sony får ut mycket ur sin projektor tack vare fina färger och ren bild utan artefakter. Vi hade dock gärna sett att det gått att få ut lite mer ljusstyrka.

Sony MP-CD1

Minimalt med inställningar

MP-CD1 har två visningslägen som växlas mellan med ett snabbt tryck på power-knappen. Standardläget ger neutral färgåtergivning och det dynamiska läget trycker upp färgmättnaden och kontrasten en aning. Det är väl mest en smaksak vilket som passar dig, men en bra tumregel verkar vara att dynamisk funkar bäst för film, medan standardläge är bättre för Powerpoint-presentationen.

Du har också möjlighet att stänga av och på ljudet, som levereras antingen via ett hörlursuttag eller via en inbyggd och hyggligt välljudande monohögtalare på undersidan av projektorn. Volymen går tyvärr inte att kontrollera, det får du hoppas att du har möjlighet till via bildkällan.

Sony MP-CD1
Givetvis testade vi projektorn på de viktiga sysslorna i livet.

Omdöme

MP-CD1 har ett rekommenderat cirkapris på 4 500 kronor, men i skrivande stund är det bästa pris vi hittar i butik precis under 5 000 kronor. Då är den dock så ny att den inte finns i lager ännu, så det är möjligt att priset justeras ner inom kort. För det får du en funktionsmässigt begränsad 105 lumen-projektor med 480p-upplösning, få inställningsmöjligheter och endast hdmi som bildkälla. Å andra sidan är den portabel, bra på de få saker den gör och lätt att förstå sig på. Vi kan dock inte riktigt säga att vi tycker det rättfärdigar den saftliga prislappen. MP-CD1 gör jobbet, men vi hade förväntat oss mer.

Fakta Sony MP-CD1

Testad: April 2018
Tillverkare: Sony
Produkttyp: Fickprojektor
Projektorteknik: DLP
Anslutningar: Hdmi 1.4b med mhl, 3,5 mm audio ut, usb typ c för laddning, usb typ a för powerbankfunktion
Bildstorlek: 854x480 bildpunkter, 16:9 bildförhållande
Ljusstyrka: 105 ANSI lumen
Kontrast: 400:1
Projiceringsavstånd: 1,15 – 3,45 meter (40 – 120 tum)
Storlek: 15 x 8,3 x 1,6 cm
Vikt: 280 gram
Övrigt: Inbyggt batteri 5 000 mAh (ca 120 min projektionstid), stativfäste, bärfodral
Pris: Från 4 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Välbyggd och kompakt
Bra bildkvalitet
Powerbankfunktion
Relativt tyst fläkt

minus

Endast för hdmi
Inte särskilt ljusstark
Jobbigt fokusreglage
Ganska dyr

Betyg 3 av 5

Sony MP-CD1 Pris vid test: 4990 kr.

Bästa pris just nu: 4637 kr