Sedan i februari i år är det som bekant förbjudet för svenska bilförare att fippla med telefonen när de kör. En böteslapp om 1 500 kronor för de som bryter mot den nya lagen är tänkt att avskräcka mobilsyndarna, men hur stor effekt den får är kanske för tidigt att säga.

Några som vill se en tydligare effekt av mobilförbudet är Volkswagen. I en kampanj har biltillverkaren nu tagit fram Iphone 8-mobilskal som är gjorda av plåt från olycksdrabbade fordon. De kallas Crashed Cases och finns i nuläget att köpa i 153 unika utföranden. Prislappen ligger på 599 kronor, och pengarna från försäljningen går till Trafikskadefonden. Fonden är en del av personskadeförbundet RTP, och låter trafikskadade medlemmar söka bidrag för rehabilitering och rekreation.

Mobilförbud i bilen: "Tandlös lag som inte kommer att göra skillnad"

Siffran 153 refererar till statistik kring allvarliga trafikolyckor som inträffat i Sverige i februari, som hämtats från olycks- och skadedatabasen Strada.

– Med mobilskal gjorda av kraschade bilar tror vi man tänker efter en extra gång innan man plockar upp mobilen. Det blir som en tyst påminnelse om att hålla fokus på vägen och inte multitaska när man kör bil, säger Johan Karlson, märkeschef på Volkswagen Stockholm i ett pressmeddelande.