De nya Nokia-mobilerna som HMD visade upp på Mobile World Congress i vintras var inte de mest kraftfulla och tekniskt avancerade. I stället var det design som stod i fokus med några av de allra läckraste lurarna på mässan. Nu har två av dem släppts på riktigt, och vi har till att börja med tagit oss en titt på Nokia 7 Plus, en nästan-premium-mobil med prislapp på 4 000 kronor.

När den först presenterades kallades den kort och gott Nokia 7, samma som förra årets modell (som inte släpptes i Sverige, här fick vi Nokia 3, 5, 6 och 8). För att undvika förvirring har HMD nu valt att sätta dit ett plus i slutet på namnet.

Nokia 7 Plus
Nokia 7 Plus har stor skärm, men också breda ramar. Det gör den lite stor att greppa. Fungerar det för dig? Det beror på hur stora händer du har.

Stor och bred

Det är passande, eftersom det är en plus-modell på flera olika sätt. Mest uppenbart i skärmstorlek, Nokia 7 Plus har en skärm i nya avlånga 18:9-formatet och en diagonal på sex tum, samma som till exempel Oneplus 5t eller Huawei Mate 10 Pro. Skärmen är en ips-panel på 1080x2160 bildpunkter – helt klart skarp nog för all vardaglig användning.

Ljusstyrkan i skärmen är uppgiven till 500 cd/m2, vilket borde vara godkänt, men vi upplever inte att vi får den där riktiga stunsen som kan behövas ibland i starkt solljus. Med Gorilla Glass 3 framtill får vi också lite skiftningar i ljusstyrka i snäv betraktningsvinkel. Färgåtergivningen är jämn och överlag neutral, kanske med en svag dragning åt kalla toner. HDR och extra stort färgomfång får vi dock klara oss utan, det här är trots allt inte ett maxat flaggskepp.

Med 18:9-skärm blir luren rätt så avlång, speciellt med en centimeter upptill för samtalshögtalare och selfie-kamera, och en centimeter nertill för... ingenting. Fingeravtrycksläsaren sitter placerad mitt baktill. Telefonen har inte heller särskilt tunna kanter runt skärmen på långsidorna. Det gör telefonen rätt så rejäl att hålla i, både extra bred och lång. För den som har små händer kan det innebära tvåhandsgrepp allt som oftast.

Nokia 7 Plus
Nokia 7 Plus har en iögonfallande färgkombination, antingen matt svart och koppar som i vår testade modell, eller matt vit, och samma koppar. 

Lyxig design och stort batteri

Annars är den bekvämt utformad och klanderfritt byggd, med matt baksida och avrundade kanter. En avfasad rand runtom luren drar ner komforten en aning när vi håller i den, men det är marginellt. Den randen ger också Nokia 7 Plus en väldigt distinkt egen stil.

Chassit är i aluminium, men med en keramisk ytbehandling som ger den antingen en matt svart eller vit yta. Detta bryts av med eleganta, kopparglänsande ränder. Design är givetvis en smaksak, men vi skulle säga att Nokia 7 Plus är en av de snyggaste telefonerna på länge. I alla fall om det inte vore för alla extra marginaler och stort format.

En fördel med det stora formatet är dock att Nokia 7 Plus rymmer ett extra stort batteri på hela 3 800 mAh. Trots en stor ips-skärm som av naturliga skäl drar en del ström får vi därför riktigt bra batteritid. Speciellt när vi dämpar skärmens ljusstyrka en bit.

Nokia 7 Plus
Usb c-port och högtalare i nederkant. Hörlursutgång finns också, men den sitter i andra änden.

Ovanlig processor som övertygar

Luren har en mono-högtalare i botten och 3,5 millimeters hörlursutgång på ovansidan. Ljudet ifrån bägge överraskar positivt. Det är välbalanserat, fylligt, rent och detaljerat. Det som dock saknas i bägge fallen är lite extra volym. Samma sak kan sägas om samtalsljud via övre högtalaren. I bullriga miljöer räcker den inte riktigt till.

Även prestanda har fått en uppgradering med Snapdragon 660, en systemkrets som vi inte sett i mer än någon enstaka mobil, och hittills ingen som vi haft tillfälle att testa. Det är synd det, fördet här är riktigt övertygande hårdvara; fyra snabba Kryo-kärnor och fyra lägre klockade för mindre krävande sysslor ger den både hög maxprestanda och strömsnål drift. I våra mätningar är den i klass med en flaggskeppsmobil från 2016, kanske till och med lite vassare.

Framförallt har den stöd för moderniteter som Qualcomm AI Engine och förbättrade signalprocessorer som ska hjälpa upp både kamera, sensordata och förbättra batteritiden. Exakt hur allt detta fungerar i Nokia 7 Plus är inte uppenbart, då vi till exempel inte hittar några tydliga AI-funktioner.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning