
Kompetent men enkel dubbelkamera
Kameran består av två 12-megpixelsensorer med olika brännvidd och 2x-zoom på ena linsen för snabb optisk zoom. Foton i dagsljus och normalt inomhusljus blir skarpa och detaljerade, med snabb och okomplicerad autofokus och neutral färgbalans. Vid 2x-zoom på andra sensorn får vi lite blekare kontrast i bilden av någon anledning, men det är marginellt. Att fota på kvällen går också hyfsat. Brusnivån är för det mesta låg, fast en svag tendens till rödstick. I alla fall tills det blir riktigt mörkt, då slår den över i allt för aggressiv iso-kompensation istället.
Kamera-appen är en av få saker i systemet som inte är original-Android. Vi får bland annat ett behändigt pro-läge, bokeh-foto, och möjlighet att snygga till ansikten med ett skönhetsfilter. Det är inte samma kamerakvalitet på sensorer och mjukvara som senaste årets flaggskepp, men överlag enkelt, snabbt och med stabilt resultat för vardagsfoto.
Som videokamera gör den inte heller bort sig. Den filmar i upp till 4k, har riktigt bra följsam fokus-, ljus och färgbalansautomatik, smart tvåriktad mikrofon så att du kan välja om den ska vara fram- eller bakriktad (och använda den andra för brusfiltrering), enkelt slowmotion-läge och möjlighet att liveströmma direkt till Youtube och Facebook. Däremot är dess bilstabilisering inte så imponerande.

Android One uppskattas
Sedan HMD återintroducerade Nokia som mobiltelefonmärke har de varit fokuserade på ren original-Android i sina smartphones. Nu tar de det hela ett steg längre, och alla nya Nokia-mobiler kommer vara av Android One-typ. Det innebär att de följer strikta Google-riktlinjer för hårdvara och mjukvara som ska göra att den säkrare och snabbare att uppdatera.
Det innebär också att användarupplevelsen är precis så som Google tänkt sig. Upplevelsen är snygg, avskalad, enkel och snabb. Visst, en del smarta specialfunktioner som andra tillverkare lägger till med sina egna gränssnittsskal saknas här, men ingenting som vi inte klarar oss utan. Det som hade varit välkommet hade varit mer manuella ljud- och bildinställningar. Annars uppskattar vi Nokias val här.

Omdöme
Förra omgången Nokia-mobiler var lovande och prisvärda, men tråkiga. Nu bjuder HMD på på lyxkänsla, bättre prestanda än väntat och ett välkommet stort batteri. Prisnivån gör den till en konkurrent till Sony Xperia XA2 och Samsung Galaxy A8. Men på flera punkter ligger före dem, speciellt i prestanda. Funktionsmässigt gör den inget extra, men den levererar allt det viktiga vi vill ha i en smartphone med minimalt krångel. Lite vassare skärm hade varit pricken över i, och det är det som håller den från ett ännu högre betyg.
Fakta Nokia 7 Plus Dual Sim
Testad: April 2018
Tillverkare/kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 660
Processor: 4st Kryo 260 2,2 GHz + 4st Kryo 260 1,84 GHz
Grafik: Adreno 512
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 6 tum ips, 18:9 bildförhållande, 1080x2160 bildpunkter (403 ppt)
Kameror: 2 st 12 megapixel med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 8.0 (Android One)
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim (dual standby)
Batteri: 3 800 mAh, 10h 10min webbvideo (wifi), 12h blandad användning (4g), ca 21h samtal (3g)
Storlek: 7,6 x 15,9 x 0,8-0,95 cm
Vikt: 180 gram
Pris: 3 990 kronor hos Dustin.
Prestanda
Antutu Benchmark 6: 143 265 poäng
Geekbench 4: 5 884 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 26 291 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 1 334 poäng

Välbyggd och elegant designad
Goda prestanda
Bra batteritd
Rent Android

Rätt så stor
Skärmen kunde vara bättre
