Nu är det dags för Amazons digitala assistent Alexa att ta plats i barnkammaren. Amazon har lanserat Echo Dot Kids Edition, en specialanpassad version av företagets lilla smarta högtalare.

Högtalaren kostar 60 procent mer än den vanliga versionen, men då ingår ett års prenumeration på Freetime Unlimited, en onlinetjänst för 5–12-åringar med musik, böcker och reklamfri radio.

Föräldrar kan tidsbegränsa användningen av högtalaren, och ställa in vilka tjänster och funktioner barnen får använda. Musik med ”vuxet” innehåll blockeras automatiskt och till skillnad från vanliga Echo och Echo Dot går det inte att lägga några beställningar på varor från Amazon.

Alexa kan fortfarande svara på frågor, men har också barnanpassats. På frågan om tomten finns på riktigt svarar Alexa bara ”jag har inte träffat honom, men om jag gör det vill jag fråga om Rudolfs nos”. Alexa vet också att människor gör nya människor, men om barnen vill veta hur det går till föreslår Alexa att de frågar en vuxen.

Amazon har redan fått kritik för den nya högtalaren, skriver CNN. Sucharita Kodali på analysfirman Forrester undrar om föräldrar verkligen kommer lita på företaget, och Josh Golin på Campaign for a Commercial-Free Childhood säger att produkter som denna stör barnens interaktioner med andra barn och vuxna som de behöver för att växa och utvecklas.