Testad produkt: Nokia 8 Sirocco
Pris: 7 990 kronor hos Proshop. Går att köpa med abonnemang hos Comviq (10 GB surf, 495 kr/mån) eller Tele2 (5 GB surf, 581 kr/mån).
Läs mer: nokia.com/sv_se

När Nokia 8 Sirocco visades upp på Mobile World Congress tidigare i år var det många ögonbryn som höjdes. Inte bara för det lite udda namnet och den utstickande designen, utan också för att Nokias flaggskepp alltjämt var Nokia 8, trots att det ryktats om en Nokia 9 i flera månader.

Det verkar som om tillverkaren HMD är ute efter att förvirra, för alla de tre lurarna som visades upp, en ny Nokia 6, Nokia 7 och Nokia 8, har i själva verket så många nya egenskaper att de ska ses som helt nya modeller som nästan inte alls har med föregångaren att göra.

Nokia 8 Sirocco

Gammal processor men bättre prestanda

Det gäller i allra hösta grad Nokia 8 Sirocco, som i princip bara delar en enda sak med höstens Nokia 8, utöver namnet. De är bägge byggda på Snapdragon 835-kretsen, och har därmed ungefär liknande prestanda. Kraftfulla, men inte lika brutalt snabba som andra Android-lurar denna vår.

Faktum är att Nokia 8 Sirocco faktiskt höjer sig ett snäpp i våra mätningar. Det kan ha att göra med att den har sex gigabyte ramminne istället för fyra, och mer optimerande Android 8.0, medan föregångaren hade Android 7.1.1 vid lansering (men är numera uppdaterad till 8.0). I bägge fallen handlar det om helt rent Android direkt från Google så när som på en egen kamera-app. Det gillar vi.

Ris och ros till nya designen

Den kanske största skillnaden är designen. Medan Nokia 8 var välbyggd och bekväm men tråkig, är Nokia 8 Sirocco raka motsatsen. Den var kanske den absolut snyggaste och lyxigaste luren på MWC-mässan med sitt slimmade chassi, pianolacksvarta ytor, glas med böjda sidor både fram och baktill, och supertunna metallram runtom.

Nokia 8 Sirocco

Men det positiva intrycket får sig en törn när vi greppar och använder den. För det första har den en 5,5-tumsskärm i 16:9-format, och inte så värst tunna skärmkanter på sidorna. Det gör den extra bred att greppa. De tunna kanterna är vassa och obekväma, och gör att på-knapp och volymkontrollen på ena sidan blir små och evinnerligt pilliga att hitta och använda.

Telefonen må vara bred men den är istället ovanligt kort, med relativt smala lister ovanför och under skärmen. Fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan, väl placerad men liten och anonym. När vi letar efter den i blindo med fingret hittar vi den inte omedelbart. Träffar vi rätt är den dock pålitlig och snabb.

Oled utan det lilla extra

Skärmen är nu en oled-panel av p-oled-typ istället för ips, och ger oss fin kontrast och jämna färger. Men färgmättaden är förvånansvärt låg, ljusstyrkan lämnar en del att önska och ljusa toner har ett vagt grönstick. Den ger ett blekt intryck när vi placerar den sida vid sida bredvid en Oneplus 5t och en Huawei P20 Pro, två amoled-mobiler vi har tillhands. Det kan delvis också ha med det böjda glaset på framsidan att göra. Skiftningar i ljus och kontrast blir extra påtagliga utmed kanterna.

Nokia 8 Sirocco

I nederkant sitter telefonens enda högtalare, som ger oss distinkt och krispigt ljud med rejält mellanregister. Det är perfekt för att använda den som högtalartelefon, något som också dess inbyggda mikrofon passar bra för, men saknar lite extra bas för att göra den njutbar för musik och film.

Andra nyheter i Nokia 8 Sirocco är inbyggt stöd för trådlös laddning, bättre vattentäthet än föregångaren som bara var stänksäker, stöd för högre lte-hastigheter, och borttaget hörlursuttag. Många pluspoäng och ett litet minus, med andra ord. En annan skillnad på lurarna är att Nokia 8 Sirocco har 128 gb inbyggt lagringsminne och ingen sd-kortplats, där Nokia 8 hade 64 gb och kortplats. Batteriet är också något större, vilket tillsammans med nya skärmen och smarta rutiner i Android 8 ger oss riktigt bra batteritid.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning