Testad produkt: Denon Envaya Pocket
Pris: 998 kronor hos Hifi-klubben.
Läs mer: denon.co.uk/

Hur många portabla högtalare vi testat vid det här laget är näst intill omöjligt att hålla reda på, men att det är ett hundratal genom åren kan vi nog fastslå. Damm- och vattentäta modeller är däremot betydligt färre. Därför är det glädjande att Denon nu släpper ett gäng nya högtalare som kompletterar de två redan befintliga modellerna i serien Envaya. Den minsta familjemedlemmen lystrar till namnet Envaya Pocket DSB-50BT och är den vi kollar in nu, lagom till sommarsäsongen.

Denon Envaya Pocket

Envaya Pocket mäter endast 163 x 56 x 58 millimeter, vilket innebär att du nästan kan stoppa ner den i jeansfickan. Men bara nästan. Liten är den i alla men till formen liknar den första generationen av Envaya Mini med dess avlånga, smala design. Här har emellertid det skyddade hårda gallret klätts i ett grovt smårandigt tyg i antingen helsvart eller i både svart och grått.

Högtalaren får enkelt plats i ryggsäcken eller den lilla väskan och batteritiden är specificerad till tio timmars användning. Den är alltså något av en perfekt reskamrat och då den även är damm- och vattentät (Iip67-klassad) behöver du inte oroa dig för att den ska gå sönder när du tar med den ner till stranden eller poolen.

Svåranvända knappar

Sidorna är gummibeklädda och på den ena sidan finns även funktionsknapparna placerade. I mitten har vi strömbrytaren och runt den reglagen för volym, bluetooth samt handsfree (liksom aktivering av Siri). Enkelt så det förslår, men knapparna ger ingen som helst feedback när du trycker på dem vilket gör dem lite svår att använda eftersom som du inte vet hur mycket kraft du behöver använda för varje kommando.

Denon Envaya Pocket

Något vi verkligen uppskattar, oavsett vilken portabel högtalare det gäller, är möjligheten att kunna parkoppla två identiska enheter för att spela äkta L/R-stereo. Det kan du göra här med funktionen Envaya Link genom att trycka in bluetooth-knappen på både den primära högtalaren (den du redan kopplat till din smartphone) samt på den andra högtalaren, som då per automatik blir sekundär. Något trevlig och genomtänkt app för detta förfarande, eller för inställningar av ljudet också för den delen, finns alltså inte.

Liten och redo för äventyr

Högtalaren är liten, väger endast 390 gram och redo för en lite tuffare behandling. Men hur kan en sådan här liten krabat prestera, rent ljudmässigt? Över förväntan, visar det sig. Naturlagar är svåra att ställa sig över och storleken innebär oundvikligen begränsningar. I detta fall när det kommer till basåtergivning och volymstyrka, men annars verkar inte Envaya Pocket själv ha fattat hur liten den i själva verket är.

Reproduktionen i mellanregistret och övre registret imponerar faktiskt nästan ända upp till maxvolym, då det brister och blir en aning grötigt. Men kan du leva med att lyssna på musik i något lägre styrka kommer du inte bli besviken. Tyvärr hade vi vid testtillfället möjlighet att stereokoppla två högtalare utan vi kan bara gissa oss till att spridningen, tillika upplevelsen, blir än bättre. 

Omdöme

Envaya Pocket är, för sin storlek, riktigt intressant. Vattentätt och bra ljud är de givna köpargumenten men vi slår gärna ett slag för möjligheten till stereokoppling liksom den relativt attraktiva prissättningen. Två Denon-högtalare för under tvåtusen kronor – vem hade kunnat drömma om det?


M3 rekommenderar

Fakta Denon Envaya Pocket

Testad: Maj 2018
Mer Info: Hifi-klubben
Mått: 16,3 x 5,6 x 5,8 centimeter.
Vikt: 390 gram.
Batteritid: Upp till 10 timmar, laddningstid 2,5 timmar via USB
Anslutning: 3,5 mm aux, Bluetooth 4.1 med AAC/aptX/Low Latency
Parkoppling: Ja.
Handsfreefunktion: Ja.
Vattentålig: IPX7 - Vattentålig.
Färg: Svart, grå.
Cirkapris: 998 kronor hos Hifi-klubben.

plus

Snyggare design än på tidigare modeller
Damm- och vattentät
Kan parkopplas ihop med ytterligare en högtalare för äkta stereo

minus

Inte de smidigaste funktionsknapparna
Saknar dedikerad app
Basåtergivningen är av naturliga skäl ”begränsad”

Betyg 8 av 10