Testad produkt: LG G7 Thinq
Pris: 8 490 kronor hos Dustin.
Läs mer: lg.com/se

LG gjorde inte så mycket väsen av sig på Mobile World Congress, utan presenterade där bara lite extra ai-funktioner i systemet till LG V30 – framför allt i kameran – samt lite extra ram-minne. Men de nya funktionerna tyckte LG var så pass viktiga att de gav mobilen ett helt nytt namn; V30S Thinq.

Nu har samma funktioner dykt upp i senaste flaggskeppet LG G7, så då har den också fått ett "Thinq" tillagt på slutet. Det blir dock lite väl mycket att säga, och eftersom det inte också finns en annan ”vanlig” G7 lär både vi och de flesta andra referera till den som bara det.

I samma stil som V30

Ingen G-telefon är den andra lik, utan de senaste åren har LG börjat om på ny kula designmässigt med unik stil jämfört med föregångaren. G5 var mjukt rundad i matt metall, med löstagbart bottenstycke, G6 hade slimmad form och strama linjer, och hade den allra första 18:9-skärmen bland större flaggskepp, och nu är det tillbaks till avrundade former.

LG G7 Thinq
Med boost-läget blir skärmen läslig även vid direkta solkatter. 

Fast denna gång följer den samma trend som så många andra mobiler just nu och väljer en blank glasbaksida i böjt Gorilla Glass, med antingen blåskimrande eller svart yta. Till det yttre känns G7 nästan som en kopia av just V30, vilket ju inte är så dumt, fast med en handfull detaljer som skiljer.

G7 är något smalare på bredden, vilket ger ett extra bekvämt grepp, den har horisontell placering av kameralinserna baktill, och skärmen sträcker sig längre upp mot kanten på ovansidan – med den nu så typiska flärpen som följd.

Fingeravtrycksläsaren på baksidan är till inte längre på-knapp, vilket den varit i de flesta LG-lurar på senare tid, utan nu sitter det en traditionell på-knapp på ena sidan istället. Dessutom har G7 fått en extra knapp som direkt startar Google Assistant. Just nu känns den inte så nödvändig, men när Assistant introduceras i Sverige senare i år kan det här bli en mer intressant funktion.

Glas överallt

Bildförhållandet är 19,5:9, så sidorna av flärpen används för det mesta bara för att visa ikoner och skär inte in i bredbildsvideo och appar, om du inte själv manuellt tvingar den till det. LG låter dig välja om den ska vara ljus eller anonymt mörk, och ger dig ett par tre extra mer färgglada val.

Byggkvalitén är klanderfri med en ram av polerad metall, knappar med skönt taktil känsla och heltäckande 2,5d-glas framtill. Luren är både vattentät och ska ha testats mot stötar och slag. Så kanske är vår skepsis mot glasbaksidor obefogad. Vi har dock inte testat att slänga den i väggen, så vi låter det vara osagt.

LG G7 Thinq
Vår testade modell var den snyggt havsblå. Hur tillgänglig den blir i svenska butiker återstår att se. Vi hoppas på mycket tillgänglig. För den är riktigt snygg.

En viktig orsak till valet av glas istället för metall är att det blir lättare att få bra antennsignal och trådlös laddning. LG G7 stödjer mycket riktigt trådlösa qi-laddare. Vi upplever även wifi- och mobilsignal som snabb och pålitlig, även om det är något som är omöjligt att avgöra om vi inte gör ett rejält långtidstest över flera veckor i blandade miljöer.

Senaste Snapdragon, som väntat

Prestandamässigt är det en typisk flaggskeppsmobil våren 2018, varken mer eller mindre. Den har Snapdragon 845, 4 GB ram-minne, 64 GB lagring och plats för mer utrymme på mikro sd-kort. Den är snabb, men ett par konkurrerande telefoner med samma eller liknande hårdvara är snäppet snabbare.

Det kan delvis bero på LG UX, LG:s egna Android-gränssnitt som här sitter ovanpå Android 8 och lägger till en hel del egna grafiska element och funktioner, och stora möjligheter till personlig anpassning av upplägg och navigering. Men det kan också bli lite rörigt och tungrott från och till.

Med 3 000 mAh batteri och en stor, högupplöst och ljusstark ips-skärm ska vi inte förvänta oss några mirakel vad gäller batteritiden. LG G7 levererar bara knappt godkänt med strax över åtta timmars strömmad video på hög ljustyrka, och någon timme till om vi istället surfar inomhus och dämpar skärmen. Det är godkänt, men många konkurrenter i år är klart bättre.

LG G7 Thinq
LG G7 Thinq ligger riktigt bekvämt i handen.

Skärm som levererar det mesta
Skärmen är en högupplöst 1440p ips-panel med alla goda egenskaper som hör toppsegmentet till, som hdr-stöd, både Dolby Vision och HDR10, stor färgomfång upp till DCI-P3-standarden och rejäl maximal ljusstyrka. Färger är behagligt neutrala i standardläge, och du har ett helt gäng färdiga profiler med lite variation, samt full manuell kontroll över temperatur och rgb-balans.

Om det är något vi har att klaga på är det är att svarta ytor läcker lite ljus på hög ljusstyrka. Där hade en oled-skärm klarat sig bättre. Riktigt maxad ljusstyrka går det inte att få förutom i ett speciellt boost-läge tänkt för tillfällig användning i starkt solsken. Då pressas ljusstyrkan upp till närmare 1 000 cd/m2, men återgår med automatik till mer dämpat efter ett par minuter för att spara ström. Det fungerar riktigt bra, även om vi sällan har problem på full, normal ljusstyrka heller.

Skärmen är njutbar till det mesta, och denna gång har LG satsat lite extra på ljud som ska matcha det. LG har en brokig historia med ljudhårdvaran i sina mobiler. Ibland har de hört till de bästa, andra tillfällen har de hållit tillbaka och istället sålt bättre audio som extra tillbehör.

Kraftfullt ljud på flera sätt

Denna gång får vi en riktigt bra inbyggd dac och hörlursförstärkare, vilket gör att den levererar ljud till trådade hörlurar i klass med de allra bästa. Vi får bra surround-funktion med stöd för DTS:X-stöd och en hel del inställningar för att anpassa ljudbilden till dina hörlurar och öron. Det finns en equalizer med ett tiotal förinställda profiler, men såvitt vi kan se inget sätt att ställa in sin egen ljudbild. Det är ett klart minus.

LG G7 Thinq
Kraftfull mono-högtalare och klassiskt hörlursuttag.

Den inbyggda högtalaren från både ris och ros. Ris för att den bara är i mono och för att den har svårt att balansera ljudbilden när vi drar upp volymen rejält. Ros för att det faktiskt går att dra upp volymen rejält. Den har tack vare resonanslåda i chassit en ovanligt fyllig bas med bra stuns och hög maxvolym över huvud taget.

Kameran är snarlik den som suttit i LG-lurar i flera år nu, med en sensor med normal optik och en med extra vidvinkel för riktigt snygga landskapsbilder. Bägge är på 16 megapixlar, och standardsensorn har optisk bildstabilisator och f/1,6-bländare som tar in ordentligt med ljus. Vidvinkekameran, som du växlar till manuellt i appen, har f/1,9-bländare och vad som verkar vara fast fokus med stort skärpedjup.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning