LG G7 Thinq lanserades redan i början av maj och har visats upp för bland annat amerikanska media, så vi vet redan det mesta om LG:s nya flaggskepp. Den är utrustad med Snapdragon 845, 4 GB ram-minne och 64 GB lagring. Vi får också samma kombination av normalkamera och vidvinkelkamera som LG haft i alla flaggskepp på senare år, men givetvis med lite förbättringar, och nu fullmatad med ai-funktioner i kameraappen.

G7:an har en stor 6,1-tumsskärm med 1440p-upplösning, 19.5:9 i bildförhållande, extra hög ljusstyrka och extra pixlar upptill ända ut i kanten, så att den får samma flärp som vi sett i nästan alla nya flaggskepp i år. LG kallar det dock för en ”Second Screen”, även fast det är bokstavligen samma skärm.

LG G7 Thinq
Nertill är det fortfarande en liten list. Men bara en liten.

Beklant design och förväntade funktioner

Även andra designelement är väldigt trendiga just nu. Mjukt välvd baksida i blankt Gorilla Glass 5, blankpolerad mjukt rundad metallram, och ett par olika färgval; en sobert svart ser ut att vara den som först kommer att säljas i Sverige, och en i dovt gråblå ton.

Telefonen är IP68-klassad för vatten- och dammtäthet, har stöd för Quallcomm Quickcharge 3 och trådlös laddning och ett normalstort batteri på 3 000 mAh. Den kombinerar fingeravtrycksläsare med ansiktsigenkänning. Operativsystemet är Android 8.0 med LG:s egna gränssnitt som kort och gott heter LG UX ovanpå.

Allt detta är väldigt förväntade uppgraderingar, eller i vissa fall inte uppgraderingar alls. Men allt som allt precis vad vi förväntar oss av en smartphone i toppklass våran 2018. Det intressanta är snarare hur den upplevs att hålla i och använda. Det kan vi nu ge en liten förhandsinsikt om, då vi fick tillfälle att snabbtesta den under fredagen. Här är våra tidiga intryck av telefonen:

LG G7 Thinq
Du kan inte bara maskera bort flärpen, utan också ställa in olika design på den extra skärmlisten upptill.

Bekväm att greppa

För det första: Komforten. Trots att G7 (Nej, ingen kommer att orka säga ”Thinq” hela tiden, och då det inte finns någon ”vanlig” G7, kallar vi den kort och gott för det.) har en av de större skärmarna i klassen så är det en väldigt bekvämt utformad telefon att hålla i handen. Den känns inte för bred och den mjukt rundade baksidan ger den ett behagligt grepp. Luren känns varken för tung eller för lätt, och slinker behagligt ner i en byxficka.

Alla dess blanka ytor för den dock väldigt mottagliga för fingeravtryck och damm. Under vår demosession var LG:s medarbetare konstant redo med putstrasor. Vi hade gärna sett alternativ med matt baksida, men det är tydligen inte trendigt just nu.

Knappar sitter välplacerade och känns tydliga och solida. Kameran sticker inte ut från baksidan mer än kanske en halv millimeter. Det är positivt. Även fingeravtrycksläsaren, som alltid på en LG placerad mitt baktill, är tydligt utmärkt och väl placerad. Vi hade inte tillfälle att registrera ett finger på den, så om den också fungerar bra får vi testa senare. Likaså de andra två sätten att känna igen användare – ansikte- och röstidentifiering.

LG G7 Thinq
Den blå varianten är inte sverigeaktuell, i alla fall inte vid första säljstart, enligt en LG-representant på plats. Vi hoppas de ändrar sig och tar in den. Vi har nog med tråksvarta lurar.

Extra knapp för framtiden

G7 har numera en extra knapp på sidan som startar Google Assistant, eller en bildsökningsfunktion via kameran. De flesta funktioner i dessa är beroende av svensk lansering av Google Assistant samt svenskt Amazon, något som inte finns ännu men bägge förväntas dyka upp under året. Kul, men vi får vänta ett tag med att avgöra hur användbart det verkligen är.

Det andra som sticker ut med G7 är skärmen, som är deras mest ljusstarka mobilskärm hittills, kanske den ljusstarkaste mobilskärm vi sett överhuvdtaget. I ett speciellt ”burst mode” pressar den tillfälligt upp ljusstyrkan till hela 1000 cd/m2, vilket gör att skärmen blir läsbar och tydlig även när vi skiner direkt solljus på den. För att spara batteri går det inte att ha den så ljus permanent, utan efter ett tag återgår den till mer normal ljusstyrka.

Skärmen är av ips-typ, och alltså inte den p-oled som satt i LG V30 och fick lite kritik för en del kontrollproblem av ljusstyrkan, med bandning horisontellt i vissa situationer. Det innebär att kontrasten i mörka partier av inte är lika absolut, men vi tycker den gör ett bra jobb även på den punkten förutom just i 1000 cd/m2-läget. Färger ser jämna och snygga ut spontant, men kräver en rejäl granskning innan vi vill uttala oss mer bestämt.

LG G7 Thinq
Glas och polerade kanter. Precis som alla andra.

Kvalitetsljud och smart kamera

Det tredje som ska vara ett rejält lyft är ljudet, med extra kraftfulla inbyggda högtalare med resonanslåda i chassit, stöd för DTS:X-surround via hörlurssuttaget (jadå, LG har kvar 3,5 mm-pluggen) och extra bra inbyggd dac. Ljud i hörlurar kunde vi inte provlyssna, men Spotify via högtalarna imponerande. I alla fall för det kompakta formatet. Förvänta er inte underverk, bara.

Slutligen då kameran, eller snarare framförallt kameraappen, för det är inga enorma förbättringar av själva hårdvaran. Den har dock nu fått samma ai-funktioner som vi såg i LG V30s Thinq som presenterades på Mobile World Congress och som sedan aldrig kom till Sverige. Det stora nya är ett separat ai-foto-läge som hjälper till med objektigenkänning och automatiska inställningar utefter vad du fotar.

Det ser ut att fungera bra med snabb motivigenkänning, och är inte lika påträngande som det i Huawei P20 Pro. Justeringarna kameran gör vid olika typer av motiv är mer subtila och vi har bättre egen kontroll även i ai-läget. Gränssnittet kan dock behöva en rejäl genomgång. LG verkar väldigt förtjusta i att visa upp och skylta med hur intelligent allt är, så pass att vi upplever en överdos av information på skärmen som tar fokus från själva motivet.

LG G7 Thinq
Vi har visst inte en bra nog kamera för att visa hur tydlig skärmen är med 1000 cd/m2-läget igång. Det ser väldigt mycket bättre ut än så här.

Hög kvalitet, men vad sticker ut?

Överlag tycker vi att LG är på rätt spår med G7 Thinq. De har tagit det som var bra med LG G6 och kombinerat med det som var bra med LG V30, samt stoppat in senaste processorn och matat på med de flesta moderna smartphone-funktioner man behöver.

Men så är det också en påkostad lur. Den finns nu att förbeställa i ett par stora butiker och kostar där 8 490 kronor. Leverans ska börja tidigt i juni. Hur helheten håller ihop och vad hårdvaran verkligen går för och om batteriet räcker till ska bli intressant att se i vårt verkliga test inom kort. Där vill vi verkligen se om LG lyckas överraska på någon punkt som vi inte kaft tillfälle att utforska än, eller som behöver mer tid för att uppskatta. Annars är det här bara en till av flera bra – men anonyma – flaggskepp denna vår.