4k-projektorer med hdr är på modet just nu. Tack vare att priserna nu börjar närma sig respektabla nivåer behöver vi inte längre länsa sparkontot om vi vill ha stor bild i krispigt format. Numera går det faktiskt att få tag i 4k-projektorer runt 15 000 kronor, även om kvaliteten då är därefter. Acer V7850 ligger högre än så, men under 30 000 – vilket placerar den bland de billigare projektorerna i mellanklassen.

Eftersom den inte har budgetprislapp kan vi också förvänta oss att den presterar bättre än exempelvis Optoma UHD40, som hade lite väl många nackdelar. Och absolut, här märker vi genast betydande skillnader i bildkvalitet.

Standardutseende

Men låt oss börja med det yttre. Acer V7850 sticker knappast ut i projektorvärlden; här får vi vit plast, högerplacerad lins och fläktutblås på vänstersidan. Linsen rymmer manuell zoom, och på ovansidan har vi reglage för skärpa och lens shift, samt meny-knappar. Baksidan rymmer de väntade utgångarna: lan, vga in och ut, två hdmi (varav en för 4k-material), audio in och ut, serviceport och ström. Lampan har en brinntid på 4 000 timmar i normalläge och 10 000 timmar i eco-läge.

Även fjärrkontrollen är av standardutförande. Som brukligt när vi snackar projektorer är den modell mindre, och har inbyggd belysning för att vi ska kunna se vad vi trycker på i mörkret.

Acer
Här finns en 3d-knapp trots att projektorn inte har någon 3d-funktion.

Tystlåten

Specifikationsmässigt lovar V7850 gott. Förutom 4k har vi hdr, även om den tekniken för projektor inte är alls lika trevlig som på en traditionell tv – främst på grund av att projektorer sällan har tillräckligt med ljusstryrka. Installationsmässigt är det inte mycket att orda om, det är bara att koppla in och börja titta direkt. Om du vill kan du givetvis finjustera inställningarna, men bilden bör passa i de flesta sammanhang direkt ur lådan.

Positivt är också att fläktarna inte låter särskilt mycket alls, vilket annars kan vara ett problem i dessa sammanhang.

Bra bild – men inte utan anmärkningar

Projektorn levererar också prestandamässigt. Vår testfilm Planet Earth II ser riktigt skarp ut med naturliga färger och gott om detaljer. Helt perfekt är inte bilden – framför allt saknas den där djupa svärtan, vilket gör att mörkare partier tenderar att se något grådaskiga ut. Inte direkt någon ovanlighet när det kommer till projektorer i den här prisklassen, och vi har definitivt sett värre exempel än detta.

Den här typen av projektorer passar helt klart bättre i exempelvis ett vardagsrum snarare än ett mörkt biorum, gärna för att se på sport eller filmer utan supermörka partier, alternativt spela spel på (under testperioden går Fifa 18 på högvarv med gott resultat). Kontrasten är heller inte den bästa, men är ändå klart godkänd förutsatt att du inte skruvar upp ljusstyrkan för mycket.

Acer

Omdöme

I rätt sammanhang gör sig V7850 riktigt bra. Prislappen på drygt 26 000 kronor är inte jättelågt, men ändå lägre än vad 4k-projektorer normalt brukar ligga på. Och sett till den prislappen är det här ändå en hyfsat bra projektor. Vi hade kanske kunnat vänta oss ännu lite mer när det kommer till kontrast och svärta, om vi ska vara petiga.


Fakta Acer V7850

Testad: Maj 2018
Projektortyp: Dlp
Avstånd: 1,3 - 9,3 m
Upplösning: 3 840 x 2 160
Ljusstyrka: 2 100 ansi
Kontrast: 1 000 000 : 1
Zoom: 1.6x
Anslutningar: Hdmi (2 st), usb, ljud ut, ljud in, vga
Övrigt: Manuell lens shift
Brinntid: 4 000 timmar normal användning, 10 000 timmar i eko-läge
Kostnad lampa: 1 945 kr

plus

Detaljrik bild.
Naturtrogna färger.
Bra på 4k-material.
Hyfsat tyst.

minus

Svärtan lämnar en del att önska.

Betyg 7 av 10