Statliga organ i USA och andra länder fortsätter föreslå nya lagar som ska tvinga teknikföretag att bygga in bakdörrar i sina krypteringssystem, så att de enkelt kan kringgå krypteringen i mobiltelefoner och andra prylar som beslagtas i brottsundersökningar.

Apple, Google, Dropbox, Snap, Evernote och flera andra it-jättar startade för några år sedan en intresseorganisation kallad Reform Government Surveillance, (RGS), för att tillsammans förmedla sin bild av situationen och förklara för lagstiftare vilken dålig idé det är att kompromettera säkerheten med bakdörrar.

Nya förslag den senaste tiden har nu fått RGS att publicera en ny rekommendation som återigen förklarar hur sådana bakdörrar kommer göra både allmänheten och företag mindre säkra.

Läs också: Så snabbt knäcks en sexsiffrig Iphone-lösenkod av Graykey

Enligt Zdnet har Ray Ozzie på Microsoft föreslagit en teknik han kallar Clear, som går ut på att mobiltillverkare automatiskt skapar en hemlig lösenkod som också kan låsa upp en användares telefon, precis som den vanliga lösenkoden. Koden krypteras och lagras säkert hos tillverkaren. När polisen sedan kommer med en fullmakt från domstol och den krypterade lösenkoden hämtad direkt från den misstänktes telefon (den skulle alltså visas i krypterad form på låsskärmen på något sätt) låser företaget upp den och lämnar ut den.

Ray Ozzies förslag är alltså inte en bakdörr i form av ett sätt att bryta själva krypteringen, utan ett system med dubbla nycklar. Men Apple och de andra företagen i RGS är inte övertygade, och ser bland annat risker med att många anställda på företagen i fråga kommer ha tillgång till koderna.

RGS har även lagt till en ny grundprincip för sin inställning till kryptering:

– Stark kryptering av enheter och tjänster skyddar användarnas känsliga data. Stark kryptering stärker även yttrandefrihet och det fria flödet av information rund om i världen.