Snart står sommaren för dörren, men inom teknikvärlden återstår fortfarande flera intressanta händelser innan vi får gå på semester. Oneplus 7-lansering, Apples WWDC och den stora Computex-mässan i Taipei, för att nämna några, och i kväll inleds Googles utvecklarkonferens I/O.

Det må röra sig om just en konferens för utvecklare, men I/O är ändå en intressant höjdpunkt för den som vill hänga med i Googles planer och framtida lanseringar – och få veta senaste nytt om nästa Android-version.

Googles I/O-keynote drar i gång klockan 19.00. Här är vad vi tror oss få se från jätteföretaget under kvällen:

Pixel 3a / Pixel 3a XL

Ja, Google bygger ju egna telefoner nu för tiden – och vi blir lika besvikna varje år när det framgår att Pixel-lurarna inte släpps i Sverige. Men det hindrar ju inte intresserade från att skaffa en via import eller en resa till ett land där Googles telefoner säljs.

Pixel 3a
Foto: Evan Blass

Den senaste tiden har det läckt ut massor av information om Googles "budgetmobiler" som ryktas få namnen Pixel 3a och Pixel 3a XL. Bland annat har de dykt upp lite för tidigt på butikshyllor i USA. Baserat på läckorna kommer de nya Pixel-telefonerna att likna originalen, med generösa skärmkanter och en bottenplacerad högtalare.

Skärmstorlekarna ryktas landa på 5.6 tum för 3a och 6 tum för 3a XL, och telefonerna lär utrustas med liknande kamera- och Assistent-funktionalitet som vanliga Pixel 3. De kommande telefonerna lär inte få samma vassa prestanda, och det är inte otänkbart att Google nöjer sig med en beskedlig Snapdragon 670-krets för att driva dem. Telefonerna sägs dessutom behålla det allt mer sällsynta hörlursuttaget.

Vidare ryktas det om en pigg lila färgvariant av telefonerna, och den billigare 3a-mobilen kan få en prislapp om futtiga 399 dollar – eller strax över 3 800 kronor.

Google Home

Det har nu gått tre år sedan Google avtäckte Assistant och de smarta Google Home-högtalare som utgjorde själva hårdvaran. Resten är historia, som man brukar säga. Numer finns Google Assistent även i Sverige, och marknaden för smarta högtalare överlag är stekhet.

Google Home Hub
Foto: Martyn Williams / IDGGoogle Home Hub

På I/O har Google tidigare visat upp Google Home Mini och Max, men också den skärmförsedda värstingen Google Home Hub. I Sverige finns bara ursprungsvarianten av Google Home samt Mini-versionen att köpa. Av allt att döma ser Google Home-familjen ut att få tillökning ikväll.

Såväl hederliga rykten som en olycklig publicering från Google själva har avslöjat att Google jobbar på en enhet kallad Nest Home Max. Nest är ett Google-bolag som bland annat säljer uppkopplade övervakningskameror – även i Sverige. Den nya enheten ryktas få 10-tumsskärm, stereohögtalare och en kamera som möjliggör videosamtal med Google Duo. Inga futtiga uppgraderingar, alltså, och vi väntar spänt på mer information om enheten.

Google Assistent

Med nya Pixel-telefoner och en ny smart högtalare på väg är sannolikheten stor att Google Assistent visar upp ett par nya trick. Förra årets I/O bjöd bland annat på nya röster (ej svenska), inklusive en från artisten John Legend. Andra nyheter var kontextuella konversationer och möjligheten att utfärda flera kommandon i en och samma mening.

Google Assistent
Foto: Adam Patrick Murray / IDG

Sedan fick vi även lyssna på Google Duplex, det ambitiösa projektet som bland annat låter Assistant ringa samtal på egen hand för att boka restaurangbord och frisörtider. Tekniken är fortfarande i sin linda, men vi räknar kallt med nyheter på Duplex-fronten.

På vår egen önskelista finns tysta svar, som gör att Google Home inte säger "okej, släcker vardagsrum" varje gång vi ber assistenten att släcka en lampa. Ett visk-läge vore också fantastiskt smart, så vi inte riskerar att väcka hela huset när vi snackar med Home-högtalaren.

Wear OS

Googles operativsystem för smartklockor introducerades som Android Wear för fem år sedan. Utvecklingen sedan dess har kantats av besvikelser och inte heller vunnit det riktigt breda stödet hos klocktillverkare (mest noterbart Samsung, som ju kör egna Tizen).

Wear OS
Foto: Google

Men det senaste året har det hänt rätt mycket på Wear OS-fronten, så Google verkar inte ha gett upp slaget om våra handleder. Förra veckan fick vi exempelvis nya "Tiles" – små utbytbara skärmar som visar rubriker, timers och väderinformation när vi bara vill snegla på klockan.

Kanske får en ny hårdvarupartner ställa upp och visa upp funktionen i praktiken? Det var rätt länge sedan vi stötte på en Wear OS-klocka som var värd att hetsa upp sig över, så lite nytt blod på den fronten vore otroligt önskvärt.

Android TV

Just när man började fundera på om Android TV var ödesbestämt att hamna på Googles enorma kyrkogård över nedlagda satsningar börjar det äntligen röra lite på sig. Våra amerikanska kollegor på Techhive träffade nyligen Android TV-chefen Shalini Govil-Pai, som skröt om att det nu finns över 5 000 appar för Googles tv-plattform. Samma siffra förra året var cirka 3 000.

Android TV
Foto: Google

En kommentar från Googles talesperson Ivy Chen har sedan dess eldat på ryktena om att det kan bli tal om hårdvarulanseringar "inom de närmaste veckorna", vilket naturligtvis ligger väl i linje med kvällens I/O-baluns.

Android Q

En utvecklarbeta av Googles nästa mobiloperativ har existerat i ett par månader. Här återfinns intressanta nyheter som mörkt läge och långtryck på ikoner för att få upp olika kontextmenyer och åtgärder. Inget som skakar världen i sina grundvalar, men Google tenderar att spara de största nyheterna till just I/O, så vi räknar med flera spännande avslöjanden om Android 10 "Q" ikväll.

Google Stadia

När Google visade upp sin molnbaserade spelströmningstjänst Google Stadia på GDC i mars väcktes många frågor. Vad kommer Stadia kosta, när släpps det och vilka speltitlar kommer finnas att tillgå? Det enda vi vet är att Stadia släpps i år, så därför vore det logiskt om Google blev lite mer konkreta kring hur de ska dominera spelmarknaden framöver på I/O.