Efter ideliga förseningar är JBL Link Bar nu redo att möta världen. Prylen har väckt mycket uppmärksamhet för sitt sätt att kombinera en traditionell soundbar med ett smart-tv-gränssnitt och möjligheten att prata med den via Google Assistent. Närmaste konkurrenten torde vara Sonos Beam, som dock inte levererar på OS-biten. Link Bar är för närvarande helt ensam med sin speciella kombination.

Du får nämligen en fullfjädrad Android TV-upplevelse att navigera runt i, med allt vad appar, spel och streamingtjänster innebär. För den som inte har en smart-tv sedan tidigare är det här ett starkt köpargument. Link Bar har även inbyggd Chromecast för den som föredrar att avnjuta medieinnehåll på denna väg. Kort och gott är detta en av de mest mångsysslande produkter vi någonsin stött på.

Vi kollade in JBL Link Bar på IFA i början av september.

"Bra på mycket – bäst på inget" är väl föraningen som slår oss per omedelbart, och så här i efterhand visar sig den teorin stämma ganska bra med verkligheten. JBL Link Bar är en väldigt ambitiös produkt med en något snäv målgrupp. Men för rätt person kan den ta livet i vardagsrummet till nya höjder.

En avlång en – och mängder med portar

Direkt vid uppackning slås vi av hur avlång Link Bar faktiskt är. Soundbaren mäter en dryg meter på bredden och kommer alltså inte upp i monstermått likt LG:s SK10Y – men den är nästan dubbelt så lång som Sonos Beam. De övriga måtten (60 x 93mm) gör dock att enheten borde passa finfint under de flesta tv-skärmar.

Byggkvalitén drar lite åt det plastiga hållet, men själva designen kan vi annars inte anmärka på. Link Bar är en mattsvart historia med tyg som går över fronten och kortsidorna. På ovansidan av enheten sitter ett gäng tryckknappar för volym, bluetooth-synk och byte av hdmi-källa. Ett skjutreglage för att stänga av mikrofonerna finns också, som du kan aktivera när du inte vill att Google Assistent lyssnar på dig.

Den medföljande fjärrkontrollen är en avskalad historia. Här återfinns ett knapphjul för navigering samt ett blygsamt antal funktionsknappar. En dedikerad knapp för Google Assistent finns också, vilken du kan använda för att tala in röstkommandon utan att behöva väcka assistenten med "Hey Google".

JBL Link Bar
Foto: Billy EkblomRespektabel portflora.

På baksidan av enheten sitter en hel armada med portar; 4 hdmi-utgångar (varav en med arc), optisk utgång, aux, ethernetport och en serviceport med usb-c. Link Bar vill med andra ord fungera som hdmi-hubb för att exempelvis även ge ljud till dina konsolspel. Smidigt, förstås, men inte helt problemfritt – vilket vi återkommer till lite senare i testet. Det går utmärkt att växla mellan de olika hdmi-portarna på röstväg med hjälp av Google Assistent. 

Irriterande språkförbistring

På tal om Googles virtuella hjälpreda; för närvarande pratar Assistent i JBL Link Bar inte svenska. Det är ett faktum som rör Android TV-formatet generellt, och inte JBL:s soundbar specifikt, men i skrivande stund marknadsförs produkten i svenska butiker tungt med att den är Google Assistent-kompatibel. Det blir lite olyckligt, och med tanke på att Link Bar dessutom är en smart högtalare (där ju Assistent finns på svenska) så hade vi hoppats på att det skulle lira. 

JBL Link Bar
Foto: Billy EkblomDen medföljande fjärren gör vad den ska. Vi gillar den dedikerade Assistent-knappen!

Nej, för att kunna styra uppkopplade hemmaprylar och navigera mer exakt med rösten i olika Android TV-appar får vi snällt byta språk till engelska. Då fungerar allt precis som vi är vana vid, men Assistent är lite långsammare på att snappa upp och utföra de röstkommandon vi talar in än exempelvis en Google Home-högtalare. Vi har tre sådana utplacerade i lägenheten, och dessa svarar oftast innan Link Bar ens hunnit reagera.

Ett annat problem med JBL Link Bar är att den räknas som en tv snarare än en högtalare i Google Home-appen. Du kan således inte inkludera den i högtalargrupper som låter dig spela musik i flera rum. Tillsammans med språkmissen gör det att JBL:s soundbar får svårt att hitta en naturlig plats i svenska hem som är smarta sedan tidigare.

En sak vi emellertid gillar är att du kan stänga av tv:n och fortsätta prata med JBL:s soundbar som om det vore just en smart högtalare. Led-indikatorer bakom fronttyget avslöjar att Assistent fortsätter lyssna efter våra röstkommandon, och har god hörsel så att vi inte behöver skrika på uppmärksamhet.

Fullt godkänd ljudkvalitet

Som soundbar betraktat rår JBL Link Bar kanske inte på de bästa konkurrenterna, men bjuder ändå på ett trevligt ljud som troligtvis utklassar din tv:s inbyggda högtalare. Basen är månne av det klenare slaget, och JBL själva uppmuntrar till ett köp av en tillhörande sub som du kan para ihop med soundbaren. Så illa är det inte ställt att vi ser det som ett måste – du kan dra upp volymen till en imponerande nivå som fyller ett mellanstort vardagsrum utan problem utan att ljudkvaliteten påverkas särskilt negativt.

Du kanske inte får finlir som Dolby Atmos och DTS:X, men vi upplever ljudet som klart och inlevelsefullt vid allt från vilda biljakter i Baby Driver till tunna, spanska viskningar i fängelsedramat Locked Up. För musikuppspelning slår den definitivt en Google Home-högtalare på fingrarna trots viss undermålighet i basresponsen (den klipper vid 75 Hz), och klarar alla genrer vi kastar på den med bravur.

JBL Link Bar
Foto: Billy EkblomJBL Link Bar producerar en balanserad ljudbild som lämpar sig väl för såväl film som tv-spel och musik.

Även spelen i det Playstation 4 vi kopplar till en av Link Bars hdmi-portar låter mycket bättre än tidigare. Här drabbas vi i stället av några millisekunders fördröjning från det att vi trycker på knappar tills dess att sekvensen inträffar på tv-skärmen. Som exempel kan vi nämna spelarbyten i NHL 20, ett intensivt ishockeyspel som kräver ultrasnabb respons. Lagget är direkt märkbart här, men mindre så vid mer stillsamma spel.

Någon slags signalprocessering ligger troligtvis bakom, och problemet bör gå att komma runt genom att plugga in konsolen direkt i tv:n och sedan falla tillbaka till arc-kopplingen (den mellan Link Bar och tv:n) för att få över själva ljudet. Det beror lite på vilka inställningsmöjligheter du har på din tv, gissar vi.

Omdöme

JBL Link Bar är verkligen flera produkter i en – på gott och ont. Riktpriset på cirka 4 000 kronor kan låta dyrt, men tänk på att du får en välljudande soundbar, en smart högtalare och en Android TV-box ála Nvidia Shield i ett och samma paket. Då blir det plötsligt inte så saftigt.

Har du letat efter ovanstående produkttyp till din osmarta tv i ditt osmarta hem? Då kan vi definitivt rekommendera den här lösningen. Mer krävande, tekniskt avancerade användare lär störas av den bristfälliga Assistent-lösningen, medärvd laggighet i Android TV-gränssnittet och mecket med att integrera Link Bar i högtalarekosystemet därhemma.

Specifikationer

Produkt: JBL Link Bar.
Testad: September 2019.
Tillverkare: JBL.
Anslutningar: Hdmi x4 (varav en arc), optisk, aux, ethernet, usb-c (serviceport).
Trådlöst: Wifi, bluetooth.
Ljudelement: 2 x 20 mm (0,8 tum) diskantelement, 4 x 74 mm (3 tum) ovala baselement.
Frekvensomfång: 75Hz – 20kHz.
Mått: 1020 x 60 x 93 millimeter.
Lagringsutrymme: 4 GB.
Surroundstöd: Nej
Apple Airplay-stöd: Nej
Övrigt: Inbyggd Google Assistent (stöd för svenska släpps senare), stöd för Dolby Vision och Audio.
Rek. pris: 3 990 kronor.
Pris: 4 000 kronor hos JBL.

plus

Flera vettiga produkter i en.
Bra ljud för både film och musik.
Lätt att installera.

minus

Identitetskris i Google Home-ekosystemet.
Assistent kan vara lite seg.
Inte optimal för spel.
Snålt med lagring.

Betyg 4 av 5