Testad produkt: Nokia 6.1 (2018)
Pris: 2 990 kronor hos Dustin.
Läs mer: nokia.com

Vårens Nokia-mobiler från HMD har gett oss blandade känslor. Nokia 7 Plus överraskade positivt medan Nokia 8 Sirocco visade sig vara mer stilig än genomtänkt. Nu har vi testat den enklaste av de tre som hittills kommit till Sverige: Nokia 6.1. Den kostar ungefär 3 000 kronor och är en typisk pålitlig modell i övre budgetklass, med full-hd-skärm, en helt okej men inte märkvärdig kamera och prestanda för surf, media och spel.

Letar du efter den i butik står den ofta markerad som bara Nokia 6, så vad noga med om det är årets eller förra årets modell du tittar på. Designen i Nokia 6.1 är uppgraderad, men inte lika mycket som för Nokia 8. Nokia 6 var redan en snygg lur med viss premiumkänsla, men 6.1 är strået vassare.

Läs även: Jämförande test av de bästa mobilerna under 5 000 kr

Finputsad form

Den delar en hel del designelement med Nokia 7 Plus. De har liknande strama linjer, solitt chassi i aluminium (så när som på diskreta plastränder där antenner sitter) gråsvart matt ytbehandling, kopparglänsande, avfasade ränder här och var och upphöjd 2,5d Gorilla Glass framtill.

Nokia 6.1
Nokia 6.1 är en bred telefon som fungerar bäst om du har stora händer. 

Byggkvaliteten är onekligen i toppklass, men de vassa kanterna och det breda formatet – Nokia 6.1 har en 5,5-tums 16:9-skärm och inte så tunna skärmkanter – gör att den är lite obekväm att hålla i längre perioder. Precis som Nokia 7 Plus har den också fingeravtrycksläsaren på baksidan, trots att den har en rejäl yta under skärmen som skulle kunnat användas till det.

Läs även: Vi testar flaggskeppet Nokia Sirocco

Sämre ljud är förr

Nedtill sitter en usb-c-port och telefonens inbyggda monohögtalare, och på ovansidan hittar vi ett 3,5-millimeters headsetuttag. Högtalaren låter ganska platt, med mest ljud i mellanregistret och klar brist på tydlig diskant. Samma sak kan sägas om ljudet i örat vid samtal, men där passar det bättre.

I hörlurar får vi dugligt ljud även om ljud via bluetooth saknar stöd för de bästa standarderna med hög bitrate. Stödet för Dolby Atmos som Nokia 6 hade verkar också vara bortplockat. I alla fall hittar vi inga inställningar för det, eller inställningar av ljudbilder över huvud taget.

Om ljudet ut är medelmåttigt är ljudet in desto bättre. Nokia 6.1 har bra mikrofoner, och en extra som plockar upp bakgrundsbrus för aktiv reducering både vid samtal och videoinspelning. Det fungerar riktigt bra, speciellt i samtal.

Nokia 6.1
Stilen och färgerna känns igen från Nokia 7 Plus. Telefonen finns även i en vit variant.

Skärmen överträffar förväntan
Skärmen är en ips-panel på 5,5 tum och med 1080p. Den ger ett skarpt intryck men är annars inte så märkvärdig. Den har lite lägre ljusstyrka än Nokia 7 Plus, 450 d/m2 mot 500 enligt tillverkaren, men den klarar sig bättre i solljus än den borde. Antingen är den ljusstarkare egentligen eller så är det dess goda kontrastvärden som bidrar till extra tydlighet. Skärmen har bra betraktningsvinklar med endast minimal flammighet i snäva vinklar och dess glasyta genererar få reflexer.

Färgerna är något kalla, men det går att åtgärda trots att telefonen inte har någon speciell funktion för vitbalans. Slår vi på Nattljus, standardfunktionen för blåljusfilter i Android 8, och ställer den till lägsta möjliga, får vi mer neutrala färger.

Missa inte: Här är nyheterna i Android P (Android 9)

Nokia 6.1 drivs av en Snapdragon 630, en processor som nu är nästan exakt ett år gammal, men som först i vintras började dyka upp i en del mobiler. Dess åtta Coretex-A53-kärnor ger hyfsat pigga prestanda för vardagssysslor, men grafiken är ganska klen, så mer än enklare spel utan avancerad 3d är en utmaning. En extra gigabyte ramminne jämfört med de flesta mobiler i prisklassen är dock ett plus.

 Nokia 6.1
Nokia 6.1 har fingeravtrycksläsaren på baksidan, och en lite udda kameraupphöjning med blixt extra långt från linsen. Det gör att det är lättare att unvika röda ögon.

Telefonen kommer med 32 GB flash inbyggt och det går att utöka med micro-sd. Du får välja mellan det och dubbla sim-kort. För övrigt är telefonen funktionsmässigt begränsad till det mer grundläggande. Den har inget extra skydd mot elementen, ingen 802.11ac-wifi, och lite långsammare 4g-uppkoppling än dyrare lurar. Men vi får dugliga prestanda via 802.11n och upplever inga problem med mobilsignalen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Nokia 6 (2018) Dual SIM 32GB Pris vid test: 2799 kr.

Bästa pris just nu: 2096 kr