Bank-ID-bedragarna fortsätter att skörda offer. Varje vecka läser vi om nya lyckade bedrägeriförsök där offret lurats att signera med mobilappen på viktiga sajter och tjänster, och på så vis blivit av med pengar. I höstas berättade vi om Jenny, som blivit av med 54 000 kronor efter att hon släppt in obehöriga på sitt Nordea-konto. Nyare fall antyder att äldre svenskar är en särskilt utsatt grupp.

Läs också: Så kollar du om din gamla mobil klarar Bank-ID i sommar

Bankerna har börjat varna sina kunder vid inloggning, och meddelade igår att man samarbetar närmare med polis kring informationskampanjer. I den senaste versionen av den mobila Bank-ID-appen har även platsinformation börjat användas för att säkra upp inloggningarna. I nuläget är funktionen inte obligatorisk, men enligt appens uppdateringshistorik kan den komma att bli det i framtiden.

Bank ID Itunes
Version 7.9.0 av Bank-ID-appen använder platsinformation för att motverka bedrägerier.

Malin Wemnell är administrativ chef på Finansiell ID-Teknik och beskriver initiativet med platsinformation som en del i ett större arbete med att motverka bedrägerierna.

– Vi vidtar dagligen åtgärder för att möta – och mota – de nya typer av hot vi ser. Åtgärderna handlar om såväl information som mer tekniska lösningar. De sistnämnda går vi av säkerhetsskäl inte in på i detalj, men positioneringen som lanserades i veckan är en del i det arbetet.

Enligt Malin Wemnell bör användare se till att alltid installera nya uppdateringar av Bank-ID-appen.

– Det är viktigt, sett till såväl säkerhet som funktionalitet.

Hur ska platsinformationen användas?
– Platsinformationen används enbart när du som användare hämtar ut och använder – alltså loggar in och skriver under med – ett Mobilt Bank-ID, inte annars. Syftet med att vi tar in platsinformation är en del i att motverka, spåra och hantera id-bedrägerier. Några djupare detaljer än så kan jag inte ge i säkerhetsarbetet.

Kommer Bank-ID att kräva att vi delar vår position med appen i framtiden?
– Om och när platsinformation skulle bli ett krav för all Bank-ID-användning kommer vi att informera kring det. Något beslut i den frågan är inte taget.