Den som trodde att kinesiska mobiltillverkaren Huawei planerat att stanna vid P20, P20 Pro och P20 Lite denna vår får tänka om. Honor 10 lanserades i Kina för en dryg månad sedan – men i går avtäcktes telefonen för den europeiska marknaden på ett evenemang i London.

P20 och P20 Pro: Vi testar Huaweis nya flaggskeppsmobiler

Precis som tidigare Honor-lurar placerar sig 10:an ett snäpp under toppsegmentet avseende specifikationer – men ärver sina nya storasyskons läckra design. Den skimrande färgen på glasbaksidan, exempelvis, som tagits fram av The Paris Aesthetics Center och erbjuds i varianterna Phantom Blue och Phantom Green. De mer traditionella färgerna grå och svart finns också tillgängliga.

Honor 10
Designmässigt påminner Honor 10 mycket om Huaweis dyrare telefoner i P20-serien.

5,84-tumsskärmen är i full hd+ och avlångt 19:9-format – och täcks delvis av en liten "flärp" som huserar sensorpanelen i toppen. På baksidan sitter dubbla kamerasensorer om 24 + 16 megapixlar, vilka trendigt nog begåvats med artificiell intelligens för att kunna känna igen 500 scenarier i 22 kategorier. Kort och gott ska kamerorna vara extra bra på att anpassa dina bilder efter saker som ljusförhållande och objektigenkänning. Selfiekameran på framsidan är också laddad med 24 megapixlar och ai för ansiktsigenkänning och andra förbättringar.

Bästa smartphone: Stor jämförelse av 20+ mobiler i toppsegmentet

Honor 10 drivs av samma systemkrets som P20 och P20 Pro – Kirin 970 – en kraftfull krets som i våra tester inte riktigt når upp till Snapdragon 845-toppkretsen som sitter i flera andra Android-flaggskepp. Telefonen är utrustad med 4GB ram och antingen 64 eller 128 GB i lagringsutrymme. Det är 64 GB-versionen som för tillfället listas på Prisjakt, och vi vet inte om den större kommer till Sverige. Batteriet är på 3 400 mAh.

På tal om Prisjakt så skryter Netonnet med att man är den första återförsäljaren som börjar kränga Honor 10 i Sverige. Telefonen kan förbokas nu och köpas från och med den 25 maj för 4 690 kronor.

Huawei Honor 10 (4GB RAM) 64GB Pris vid test: 4690 kr.

Bästa pris just nu: 3050 kr