Testad produkt: Benq TK 800
Pris: Från 13 490 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: benq.se

Som vi har varit inne på tidigare när vi testat projektorer i vår börjar 4k-modellerna så sakta krypa ned i pris. 4k är visserligen en sanning med modifikation i budgetklassen, det är snarare tal om en teknik som kallas för pixel shift. Det innebär att projektorerna dubblerar 1080p-bilden och därefter förskjuter den med en halv pixel. Slutresultatet är inte någon äkta 4k, men det är svårt att upptäcka större skillnader – åtminstone på kort avstånd. Däremot är det lite fult av tillverkarna att klistra på 4k-etikett på något som i slutändan inte riktigt är 4k.

Benq TK800 har hakat på den här trenden, och skryter dessutom med både hdr och en ljusstyrka på hela 3 000 ansi. Allt för under 14 000 kronor. Det låter som rena fyndet, men som vanligt när det kommer till projektorer i den här prisklassen kommer det låga priset inte helt utan kompromisser.

Rolig design

Om vi börjar med det positiva är Benq TK800 en förvånansvärt stilig projektor. Storleksmässigt är den i standardutförande, men det som utmärker den är den blå frontpanelen, som får den att stå ut jämfört med konkurrenternas helvita modeller. I övrigt hittar vi det förväntande: zoom och fokus via ett hjul ovanför lampan och en knappsats på ovansidan som låter oss slå på projektorn och navigera i menyerna. Anslutningarna på baksidan består av två hdmi-portar, en usb-a, en usbi-mini-b, ström, 12v-uttag, audio in och ut samt pc- och service-port. Även här det förväntade, alltså.

Benq

För fotbolls-vm?
I marknadsföringen lyfter Benq fram att projektorn är särskilt framtagen för att kolla på sport med. Det är något som framgår med all tydlighet direkt när vi slår igång TK800, här är nämligen bildläget ”football” inställt redan från start – ett kontrastrikt läge med lite väl färgstark bild. Exakt varför TK800 gör sig så bra för att kolla sport är oklart, men nog fungerar det helt okej att kika på Allsvenskan när vi testar. Här syns inga tydliga eftersläpningar, vilket annars är irriterande vid sportsändningar.

Kanske är det just ljusstyrkan Benq tänker sig ska vara bra till hands i tv-soffan. Som många andra projektorer i den här prisklassen är nämligen TK800 inte främst framtagen för att användas i ett mörkt specialbyggt biorum, utan snarare i vardagsrummet där du normalt har en del ljusläckage. Och det fungerar faktiskt utmärkt att använda TK800 mitt på dagen i ett upplyst rum, även om bilden blir långt ifrån optimal. Förutom att kontrasten blir lidande, försvinner många detaljer. Men för att kolla sport där inte utmärkt svärta eller helt perfekt kontrast är ett krav duger det fint.

Benq

Bäst i mörker
Under rätta projektorförhållanden – det vill säga i ett nedsläckt rum – levererar TK800 klart godkänd bild utan att tokimponera. Efter en del pill i inställningarna får vi mjuka och naturliga färger (Benq anger 92 procent av Rec.709). Varken svärtan eller kontrasten imponerar dock, med ett lite grådaskigt resultat under mörka partier. Som många andra ljusstarka och relativt billiga projektorer gör sig TK800 bäst när bilden inte är så mörk.

För att återknyta till inledningen så kommer alltså TK800 med både 4k och hdr. Det förstnämnda ser bra ut, med krispig och detaljrik bild. Allra bäst är den på kortare avstånd, men med tanke på att TK800 främst lär användas i vardagsrum bör det inte innebära några problem. Hdr-funktionen tål dock att diskuteras. Projektorer har ju av förklarliga skäl inte möjlighet att visa enormt mörk bild, och här blir också hdr aningen livlöst.

Omdöme

Men trots en hel del på minuskontot är TK800 i slutändan en prisvärd projektor. Om vi ska jämföra rakt av med Optoma UHD40 (en 4k-projektor i samma prisklass) får vi här en mer ljusstark bild, och något mer naturtrogna färger. I övrigt är nackdelarna desamma: svärtan är ingen höjdare och kontrasten lämnar en del att önska. Men med prislappen i åtanke förväntar vi oss heller inte så mycket mer.Fakta Benq TK800

Testad: Maj 2018
Projektortyp: Dlp
Avstånd: 1,2 - 8,1 m
Upplösning: 3 840 x 2 160
Ljusstyrka: 3 000 ansi
Kontrast: 10 000 : 1
Mått: 353 × 135 × 272 mm
Vikt: 4,2 kilo
Anslutningar: Hdmi (2 stycken), usb, ljud ut, ljud in, vga
Brinntid: 10 000 timmar i eko-läge
Kostnad lampa: 1 800 kronor
Pris: Från 13 490 kronor hos Prisjakt.

plus

Prisvärd.
Ljusstark.
Snygg.
Bra färgåtergivning.

minus

Grådaskig svärta.
Kontrasten är ingen höjdare.
Hdr känns inte helt nödvändigt här.

Betyg 7 av 10

Benq TK800 Pris vid test: 13490 kr.

Bästa pris just nu: 11424 kr