Det är lätt att glömma av projektorerna när dagens tv-apparater bara blir större och bättre. Men faktum är att en riktigt bra projektor är svårslaget, särskilt om du är ute efter så stor bild som möjligt.

Numera behöver du heller inte ha ett hemmabyggt biorum med minimalt ljusinsläpp för att kunna njuta av en bild på över 100 tum – många av dagens projektorer är ljusstarka nog att fungera i ditt vardagsrum. De behöver heller inte stå särskilt långt från duken, oftast räcker det med några meter.

Läs även: Test: Sony MP-CD1 – bärbar miniprojektor ger dig 120 tum

Under året har vi testat flera projektorer i olika prisklasser. Gemensamt för samtliga är att de hamnar strax under proffsklassen. De är framtagna för att fungera utan att du behöver mörkerlägga hela bostaden. Nackdelen är att de inte är världsbäst på att visa en kontrastrik bild med bråddjup svärta, men för att exempelvis se på sommarens fotbolls-vm fungerar de utmärkt.

Projektorer i tre prisklasser

Vi har testat fem prisvärda alternativ i tre olika prisklasser: budget, mellan och övre mellanklass. Hur mycket du ska betala är givetvis en smaksak, men som med allt annat i teknikvärlden får du vad du betalar för. Budgetklassen erbjuder inte någon 4k-upplösning, som du får om du lägger några tusenlappar extra.