Ett par veckor efter den officiella USA-lanseringen har så Googles nya Youtube Music-app nått Sverige. "En ny musiktjänst skapad för att lyssna på musik, berikad av magin Youtube tillför" kommuniceras det i företagets svenska blogg. Med en tydlig ambition att samla sin välutbyggda streamingportfölj med musik och video under ett och samma tak – och det starka Youtube-varumärket i ryggen – sjösätter Google ännu en aspirant i raden av "Spotify-dödare" som vill knuffa ned svenskarna från tronen.

Och man gör det med en rad intressanta nyheter. För att bedöma hur häftigt Youtube Music i ett tidigt skede kan skaka om just Spotify tackade vi ja till de tre gratismånader som just nu marknadsför Premium-abonnemanget. Efter att ha laddat ned appen från Google Play tog det ungefär 30 sekunder att smälla på Premium med det kort som redan fanns registrerat på kontot. Sedan var det bara att köra igång.

En blå knapp uppmuntrar oss att komma igång genom att ange ett antal artister vi gillar för att skapa personliga rekommendationer och radiostationer. Mycket mainstream listas till en början, men efter att ha duttat ett par artister blir urvalet mer precist. Alltihop mynnar ut i en tidig version av Din Mix, som med tiden blir mer personlig ju mer du lyssnar i Youtube Music. Appens hemskärm är även den dynamisk och uppdateras med rekommendationer på liknande artister, live-videor och listar en tydlig historik över dina senaste lyssningar. Kort sagt: Youtube Music har koll på oss – och vi gillar det än så länge.

Youtube Music
Bocka för artister du gillar för att börja anpassa dina rekommendationer.

För oss som betalprenumererat på Spotify Premium i ett halvt decennium känns det också skönt att gränssnitten påminner ganska mycket om varandra. Det är lätt att navigera i appen, lägga till och ta bort låtar ur olika spellistor och utforska de förbyggda musikmixar och videoframträdanden som erbjuds. Att skapa en ny spellista känns dock lite krångligt – vi hittar ingen annan väg än att börja spela en låt eller video och först därefter välja Lägg till i spellista, och sedan välja Skapa ny spellista. Observera att allt du skapar i Youtube Music återspeglas på ditt "vanliga" Youtube-konto, så välj att skapa privata spellistor om du är blyg av dig. 

Hitta låtar med hjälp av låttexter

Google är som alla vet mästare på det här med sök. Det återspeglas bland annat i ett exceptionellt kraftfullt sökfält som fixar långt mer än vanliga, namnbaserade artist- och låtsök. Här kan du söka på stycken ur en låttext för att få upp matchande låtförslag – funktionen är ruskigt pricksäker och särskilt användbar om du inte kan namnet på en låt. Bara en sådan sak som att "Tandläkarväder" ger låt- och videoförslag för Söndermarken av Lars Winnerbäck får Spotify-söket att kännas primitivt i jämförelse. Du kan även välja att tala in textraderna om du är osäker på stavningen. 

Youtube Music
Till vänster syns hemskärmen. Den högra bilden visar hur det ser ut när vi vill lägga till något i en spellista.

Mer oklar känns videofunktionen Hotlist, som inte förklarar varför vi får rekommendationer mer än att de är "nya och populära". Ett dussin klipp presenteras på ett ganska opedagogiskt vis med bild, rubrik och namn på avsändaren. En tjänst som lever mycket på sin integration av videomaterial borde erbjuda mer matiga överblickar, sorteringsfunktioner och filter än vad Youtube Music gör i dagsläget.

För tillfället kan du uppnå högre maximal ljudkvalitet med Spotify, som maxar sin bitrate på 320 kbps. Youtube Music strömmar i 128 kbps (sägs det), och för tillfället saknas en möjlighet att över huvud taget ange vilken kvalitet man vill spela upp sin musik i. Naturligtvis påverkar detta även flexibiliteten om det är så att du befinner dig i ett område med dålig nätåtkomst eller vill spara data. Justeringsmöjligheter ska vara på gång, men audiofiler kommer antagligen att föredra Spotify ett tag till.

Youtube utan reklam

Den heliga graalen i sammanhanget är dock en helt annan: Youtube, reklamfritt! Parallellt med Youtube Music Premium lanserar Google även Youtube Premium. Ett förvirrande initiativ sett till namnen, men det som skiljer premiumtjänsterna åt är att den senare dessutom gör videotjänsten Youtube helt reklamfri för användaren och möjliggör sparning av videoklipp för offline-tittande.

Prisskillnaden mellan paketen är såpass liten (99 kronor respektive 119 kronor i månaden) att det är svårt att bortse från denna specifika fördel. Dock är det schysst med valfrihet från Googles sida. Betala lär du vilja göra oavsett eftersom gratisversionen, förutom reklamen, dras med kraftigt begränsade uppspelningsmöjligheter.

Youtube Music
Näpp, kör du gratisversionen går det inte ens att låsa mobilen och fortsätta lyssna på Youtube Music.

Efter en första dag är det lätt att se potentialen hos Youtube Music, och tittar vi mot horisonten känns det inte alls otänkbart att många väljer att överge sin nuvarande musikströmningstjänst till förmån för en som dessutom erbjuder mängder av video. Vi vill särskilt framhålla sökfunktionen, möjligheten till ett reklamfritt Youtube och mängder med videoklipp och låtar som inte kan hittas någon annanstans. Spotify har dock ett större bibliotek med officiell musik, vassare inställningsmöjligheter och mer lättsorterade spellistor.

Dags att byta? Det behöver du inte bestämma förrän dina gratismånader för Youtube Music Premium är slut. Vi kommer att prova tjänsten intensivt under sommaren och ser fram emot en större, regelrätt duell mellan de större musiktjänsterna framåt höstkanten. Den som spenderat flera år på att bygga upp ett respektabelt musikbibliotek hos någon av konkurrenterna kan mycket väl känna att tidsfristen för ett byte av streamingtjänst sedan länge runnit ut. I så fall krävs det något alldeles extra, och riktigt där är kanske inte Youtube Music ännu. Men potentialen finns definitivt.

Eftersom detta inte är ett test, utan hastigt nedrafsade tankar och känslor efter drygt 24 timmar med Youtube Music Premium, blir det inget betyg. Lite plus och minus vågar vi dock ge oss på:

plus

Kraftfull sökfunktion
Lättnavigerat gränssnitt
Bra rekommendationer
Musikvideor!

minus

Kasst för gratisätare
Vissa funktioner behöver slipas
Småmeckiga spellistor

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning