Battlefield-spelen har alltid existerat någonstans mellan två ytterligheter; en realistisk soldatsimulator på ena sidan och galna actionstunder på andra sidan. Sällan har det varit så tydligt som inför släppet av Battlefield V. Första trailern till spelet var en Quentin Tarantino-doftande skildring av en typisk multiplayer-match med action från alla håll – något som är tämligen unikt för serien och som ibland kallas för “Battlefield moments”.

Samtidigt har utvecklaren Dice varit tydlig i sin ambition om att berätta de okända historierna. Om personerna och slagen som vanligtvis inte återfinns i de populärkulturella skildringarna av andra världskriget. Det är en dualitet som Battlefield-spelen alltid balanserat mellan, och med Battlefield V har ytterligheterna dragits till max.

Snabbare multiplayer-action

Vi kan väl börja på den actionfyllda delen av spektrumet. Battlefields signum har alltid varit de storskaliga multiplayer-matcherna med upp emot 64 spelare samtidigt. Förrförra årets Battlefield 1 försökte sig på långsammare och mer strategiska matcher, men i Battlefield V är vi tillbaka till det mer kaotiska flerspelarläget Battlefield 3 och Battlefield 4.

Det märks framför allt i hur du som spelare rör dig. Släng dig genom stängda dörrar, häv dig över ett hinder eller hoppa ut genom fönster och landa med en rullning – till och med hastigheten du springer i har ökats, och det även när du hukar dig ner. Det dröjer sällan mer än sekunder från det att du dör till att du är tillbaka i hetluften. Det är fortfarande inte i samma hastighet som i ett Call of Duty-spel, men det drar helt klart åt det hållet.

Många av kartorna uppmuntrar till en snabbare spelstil, antingen genom att vara mindre i storleken eller att ha fler trängre utrymmen på kartan. Det låter de här “Battlefield moments”, när man lyckas slänga en dynamit på en hel squad av fiender eller skjuter ner ett flygplan med ett raketgevär, hända mycket oftare. Få spel kan få en att brista ut “vad hände precis?!” med samma barnsliga förtjusning.

BFV

Håll ihop

Det för oss också osökt över till den största förändringen i Battlefield V – vikten av att hålla ihop med din squad på fyra personer. Precis som tidigare spel kan du alltid välja att hoppa in på slagfältet nära dina squad-medlemmar. Skillnaden i Battlefield V är att förutom Medic-klassen, som kan återuppliva alla i ens lag, kan även spelarna i din squad återuppliva dig.

Rambo-spelaren som springer iväg själv med vapnet redo på höften har avsevärt svårare att hålla sig vid liv.

Tillsammans med ett system som gör det möjligt att kalla in olika typer av förstärkningar när din squad får ett visst antal poäng bidrar detta till en nödvändighet att hålla ihop. Rambo-spelaren som springer iväg själv med vapnet redo på höften har avsevärt mycket svårare att hålla sig vid liv, och det är enbart ett antal välkoordinerade squads som faktiskt kan vinna en match.

Det är små förändringar som resulterar i ett annorlunda Battlefield, som både tonar ner behovet av en stor övergripande strategi i hela laget, samtidigt som det understryker den lilla enhetens strategi. De storslagna frontattackerna från Battlefield 1 har försvunnit, men har ersatts av ett mer givande system som belönar samarbete och skicklighet. Dice har försökt uppmuntra till teamwork i alla tidigare Battlefield och de såhär bra har moroten aldrig varit.

Storskaligt krig

I grund och botten är det dock samma klassiska Battlefield som innan. Conquest med 64 spelare samtidigt som krigar över ett antal punkter är fortfarande det klassiska spelläget, men den här gången har Dice även byggt vidare på Operations från Battlefield 1. I Battlefield V kallas det för Grand Operations, och här har perspektivet vidgats avsevärt.

Varje match består av ett antal mindre matcher på olika kartor som försöker skildra ett historiskt slag under några dagar. Första dagen kanske du hoppar in på slagfältet med fallskärm, dag två tar du över strategiska punkter och sista dagen kastas du in i en kamp till sista soldat där alla spelare bara har ett liv.

Att förlora sista matchen känns så mycket mer eftersom du investerat så mycket under flera matcher för att vinna.

Grand Operations är Battlefields flerspelarläge i sin bästa uniform. Att vinna en match har betydelse inte bara i att du får extra erfarenhetspoäng eller låser upp ett nytt vapen, det ger dig även ett övertag i nästa match. Att förlora sista matchen känns så mycket mer eftersom du investerat så mycket under flera matcher för att vinna. Det är storskaligt, intensivt och spännande.

BFV

Battlefield V släpps med åtta kartor totalt, vilket kan kännas lite snålt till en början. De används dock på kreativa sätt i de olika spellägena och många kan erbjuda helt skilda upplevelser på samma karta. Tyvärr varierar kvaliteten på kartorna en hel del. Twisted Steel som utspelar sig under och på en massiv stålbro på den franska landsbygden är en favorit, med många intressanta platser att kriga på, medan både Fjell 652 och Rotterdam, som båda var med i betan av spelet, är ganska svaga med få överraskningar. Oavsett är åtta kartor definitivt på den lite snålare sidan just nu.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning