Personligt enspelarläge

På andra sidan spektrumet, långt ifrån den kaotiska krigsföringen i flerspelarläget, återger Battlefield V en mycket mer nedtonad och personlig skildring av andra världskriget i enspelarlägets War Stories. De här fristående små berättelserna fanns med även i Battlefield 1, men den här gången är de färre men också längre och avsevärt bättre i kvalitet. Istället för att återigen tvinga spelare att landstiga på Normandie får vi se och lära känna platser och personer som sällan skildrats från andra världskriget.

Bäst av de tre som finns tillgängliga just nu är utan tvekan Nordlys, en intim berättelse om en ensam frihetskämpe som försöker hitta sin tillfångatagna mor uppe på de norska fjordarna. Med norrskenet hängandes ovanför och knastret av snön i den kalla natten förmedlas en känsla av isolation, och genom att fokusera på relationen mellan en mor och dotter lyckas Dice trots det korta formatet knyta ihop en tillfredsställande om än simpel historia som få har berättat tidigare.

Tirallieur, om franska trupper som rekryterats från Senegal, försöker skildra den rasism som soldaterna bemöttes av när de skulle slåss för ett land de aldrig tidigare sett. Ibland känns det som om manusförfattarna försökt lite för mycket, och tonläget kan kännas lite väl högt, troligtvis som ett resultat av det korta formatet. Trots det är det en otroligt fascinerande inblick i en del av kriget få känner till sedan tidigare.

Tyvärr lyckas inte den tredje berättelsen, Under No Flag, speciellt bra med varken berättelsen eller karaktärerna, men rent spelmekaniskt klarar alla uppdragen av att utnyttja styrkorna i Battlefield V, med stora kartor och flera delmål som kan utföras i valfri ordning. Intensiva smygsektioner blandas naturligt med storskaliga krigspartier, och även om ai:n hos fiendesoldaterna kunde vara lite bättre är War Stories som helhet ett utmärkt exempel på hur ett spel med flerspelarfokus ändå kan erbjuda ett underhållande enspelarläge.

Battlefield V erbjuder egentligen inget nyskapande, istället bygger det på ett smart sätt vidare på lärdomar från Battlefield 1.

Mer innehåll på gång

Dice har alltid lyckats hänföra med vackra spel, både i den oerhörda mängd detaljer och i den visuella designen, och det är sant även den här gången. Här ryms alltifrån virvlande snö bland de norska fjordarna till gula rapsfält som vajar i vinden på den franska landsbygden. Ofta i kombination med söndersprängda broar och stora explosioner. Även ljudet är på högsta nivå.

Men allt det där är vad vi förväntar oss av Dice. Battlefield V erbjuder egentligen inget nyskapande, istället bygger det på ett smart sätt vidare på lärdomar från Battlefield 1. Det här är utan tvekan ett av de bästa tilläggen till spelserien, och en titel som kan ha potentiellt sett lika lång livslängd som Battlefield 4 hade (och fortfarande har).

Omdöme

Som med många andra moderna spel är det svårt att bedöma Battlefield V enbart M3 rekommenderarutifrån hur spelet är just nu. Tides of War kommer senare i december och ska introducera “nya spelupplevelser”. En ny War Story ska släppas någon gång i vinter. Och det omdiskuterade Battle Royale-läget Firestorm har försenats till våren. Som det brukar låta när utvecklarna vill göra “spel som service”.

Men med tanke på hur skakigt tidigare Battlefield-spel släppts är den grund som spelet erbjuder just nu oerhört lovande. Battlefield V gör en kanske inte perfekt men ändå oerhört kompetent första intryck.

Fakta Battelfield V

Genre: Actionspel, andra världskriget
Format: PC, Playstation 4, Xbox One
Utgivare: EA
Utvecklare: EA Dice

Pris: PC: Från 459 kronor hos Prisjakt. Xbox: Från 549 kronor hos Prisjakt. PS4: Från 549 kronor hos Prisjakt.

plus

Återgång till intensivt och snabbt Battlefield.
Överraskande bra berättelser för en spelare.
Ljud och grafik som är bäst i klassen.

minus

Få kartor av varierande kvalitet.
Enspelarberättelsen Under No Flag är dåligt skriven.
Många spellägen som inte är klara.

Betyg 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning