När Battlefield 1942 såg dagens ljus i september 2002 var vi många som föll pladask. Stora öppna slagfält, möjligheten att ratta mäktiga stridsfordon både på land och i luften och den stora tonvikten på samarbete banade väg för en ny typ av multiplayerskjutare. Resten är som bekant historia – över tjugo olika spel och tillägg har släppts i serien och har nästan alltid renderat i höga betyg.

Därför var förväntningarna höga när Dice visade upp nästa spel: Battlefield 5. Och visst blir det en återgång till andra världskriget när spelet släpps den 19 oktober – samma resa som Call of Duty gjorde i höstas. Den här gången betonas vikten av samarbete mer än någonsin; spelarna bildar små styrkor som behöver hålla ihop i vått och torrt för att nå framgång på banorna – vilka går att förstöra lika mycket som de vi såg i hyllade Battlefield: Bad Company 2.

Battlefield 5

En annan stor nyhet är att Battlefield 5 slopar de dyra premiumpass som präglade föregångaren Battlefield 1 (snurrigt med sifferföljden va?). Dessa gav tillgång till exklusiva vapen och kartor, men numer vill EA och Dice skapa en tätare sammanhållning och lika villkor för de som spelar. Något annat som lyser med sin frånvaro är ett så kallat battle royale-läge som blivit populärt på grund av titlar som Playerunknown's Battlegrounds och Fortnite. 

Battlefield 5

Något som däremot lever kvar är Grand Operations (kallades bara Operations i Battlefield 1), som låter spelarna kämpa tillsammans på ett kampanjliknande sätt över flera kartor. Hur det går för ditt "lag" i första striden kommer att påverka förutsättningarna för den andra i ordningen. I ett uttalande till Polygon uppger en talesperson för EA att de slumpmässiga (och kontroversiella) loot-lådorna inte kommer att figurera i spelet.

Battlefield 5 släpps alltså den 19 oktober och vi ser fram emot att prova spelet mer ingående så snart som möjligt. Ett par snabba klipp från spelet hittar du högst upp i artikeln, och mer officiellt gameplay-material i videon nedan.

M3 kollar in Battlefield V på E3-mässan i USA