Sonic, Wonderboy, Streets of Rage och Phantasy Star – det är som vanligt stjärntätt när Segas spelklassiker samlas på samma skiva. Med över 50 tillgängliga spel finns det något för de flesta retrosuktare. Men hur står sig egentligen de gamla klassikerna idag, och behöver vi verkligen ännu en Mega Drive-samling där en stor del av spelen redan har figurerat i en mängd samlingar?

Sega Mega Drive Classics

Form framför funktion

Att prioritera form framför funktion är vanligtvis ett stort no-no oavsett om det gäller spel, hemsidor eller köksbord. Huvudmenyn i Sega Mega Drive Classics är på många sätt ett textbokexempel på just det uttrycket – men det hindrar oss inte för att falla pladask för den läckra inramningen.

Menyn är nämligen uppbyggd som ett klassiskt pojkrum från 90-talet; komplett med en lagom stor tjock-tv i centerpositionen. Den digra spellistan hittas i en bokhylla till höger om tv:n, medan flerspelarfunktionen symboliseras av en gammal telefonlur som ligger på golvet. Ljudinställningar görs i en LP-spelare och grafikinställningarna hittas genom att markera Mega Drive-konsolen som sitter på en hylla under tv-apparaten.

Även om det inte är alltför bökigt att hitta rätt så hade en klassisk meny varit mer lättnavigerad. I det här fallet är vi emellertid bara glada över att slippa stilrena menyer och drömmer oss istället tillbaka till barndomen; form framför funktion passar helt enkelt väldigt bra ibland.

Sega Mega Drive Classics

Spretig retro
Men stjärnan i rummet är så klart spelhyllan, där vi hittar klassiker som Sonic 1 och 2, Golde Axe-serien, Phantasy Star IV, Ristar, Shinobi III med mycket mera. För vana spelare av Sega-samlingar känns dessa titlar igen – och mycket riktigt så är en klar majoritet av spelen återupprepningar från tidigare Mega Drive-paket.

Av någon oförklarlig anledning saknas dessutom favoriter som Ecco the Dolphin och Sonic and Knuckles från Sega Mega Drive Ultimate Collection till Playstation 3 och Xbox 360. Å andra sidan vägs det upp av tillskott som Revenge of Shinobi, Wonderboy, ToeJam & Earl och framför allt den actionfyllda sidscrollaren Gunstar Heroes. En intressant finess är att vissa av spelen är möjliga att skifta mellan de amerikanska, europeiska och japanska versionerna för att till exempel få annan musik, unika bossar eller andra spelbara karaktärer.

Hur bra själva spelen står sig idag beror däremot till stor del på hur rosaskimrande dina nostalgiglasögon är. Sega kontroller tillsammans med en bilduppdatering på 10-15 bilder per sekund gör till och med att gamla favoriter knappt är spelbara i dagsläget, medan andra titlar inte ens var särskilt bra när det begav sig. Samtidigt finns det flera spel som är minst lika bra nu som då, speciellt de färgglada plattformsspelen – där vi bland annat hittar en oväntad favorit i det smått makabra Decap Attack. Även en handfull av rollspelen förtjänar lite uppmärksamhet, inte minst för alla fantastiska repliker på suspekt engelska.

Sega Mega Drive Classics

Smarta lösningar eller fuskiga fusk
Eftersom det rör sig om en samling med emulerade spel har det självklart tillkommit en del moderna funktioner och finesser. Mest märkbart är den förbättrade emuleringen som ger snäppet bättre bild och ljud än tidigare. Det har också tillkommit en rad valbara bildförbättrare som faktiskt lyfter fram pixelgrafiken istället för att smeta ut den.

En väntad men välkommen förbättring är möjligheten att kunna spara när som helst. Förutom sparfunktionen via huvudmenyn går det också att snabbspara- och -ladda spelet på någon enstaka sekund med hjälp av högerspaken. På så sätt är det möjligt att till exempel börja om en bosstrid eller göra om dumma val.

En annan extremt användbar funktion, som till och med osar fusk, är möjligheten att spola tillbaka tiden. Retsamma dödsfall och misslyckade hopp kan nu göras om direkt, vilket gör att den frustration som gamla spel gärna framkallar kan spolas bort. En positiv bieffekt med spolningsfunktionen är att den gör det möjligt att prova andra mer svårnådda vägar framåt, något som till exempel ger Sonic-spelen ett helt nytt liv.

Sega Mega Drive Classics

Inte enbart för nostalgiker
När Sega Mega Drive Classics utannonserades till Playstation 4 och Xbox One tänkte vi att det var en enkel uppdatering av den nu nio år gamla Sega Mega Drive Collection – som i sin tur är baserad på en Playstation 2-samling från 2006. Men icke. Istället får vi finslipad emulering med utmärka hjälpmedel och förbättringar.

Möjligheten att kunna spola tillbaka tiden leder dessutom till att svårighetsgraden i de gamla spelen plötsligt är överkomlig. Visst är det fusk, men eftersom det gör spelen mer njutbara i dagsläget är det inget vi kommer att klanka ner på.

Sega Mega Drive Classics är helt enkelt en välproducerad samling som inte bjuder på några större överraskningar, men som tack vare smarta hjälpmedel gör de gamla klassikerna mer tillgängliga än någonsin - både för retrofantaster och yngre spelare som inte har stött på spelen tidigare. Men nästa gång vill vi gärna ha Saturn- och Dreamcast-titlar i spellistan.


Fakta Sega Mega Drive Classics

Genre: Samling
Utgivare: Sega
Utvecklare: Sega/d3t
Plattform: Playstation 4, Xbox One, PC
Testad plattform: Playstation 4 Pro
Pris: 298 kronor hos Spelbutiken till PS4 och Xbox.

plus

Fantastisk huvudmeny
Många klassiker som håller än idag
Smarta funktioner som gör spelen mer tillgängliga

minus

Många repeteringar från gamla samlingar
Flera spel är rent usla i dagsläget
Vart tog Sonic and Knuckles och Ecco vägen?

Betyg 4 av 5