Testad produkt: Samsung Galaxy Note 9
Pris: 10 890 kr (6 GB / 128 gb) hos CDON, 13 490 kr (8 GB / 512 GB).
Med Galaxy Note 9 har Samsung inte gjort någras radikala förändringar av konceptet, stilen, utförandet eller designen. Det är samma lite kantigare version av en Galaxy S som Galaxy Note 8 var, samma böjda glas bak- och framtill men marginellt större i måtten och med mindre mjuk rundning på hörnen.
Läs även: Köpguide – här hittar du snyggaste skalen till Note 9
Design: Små yttre skillnader
Den största nyheten utseendemässigt är en uppsättning nya färger varav bara en går att få tag på i Sverige, en djupblå variant. Sedan finns också en traditionellt svart. Luren hör till de större och bredare bland flaggskeppsmobiler just nu, men tack vare de avsmalnande kanterna så känns den fortfarande godkänt bekväm att hålla i.

Samsung själva vill gärna rikta uppmärksamheten till en ny avfasning i slipningen av metallramen som ska få telefonen att upplevas som mer slimmad än föregångaren. Men med Galaxy Note 9 och Galaxy Note 8 sida vid sida kan vi inte säga att vi upplever någon nämnvärd skillnad.
En liten sak har dock förbättrats; fingeravtrycksläsaren på baksidan har flyttat från dess galna placering i Galaxy Note 8 till att nu sitta under kameran i mitten. Dessutom har den blivit bättre än på Galaxy S9. Där satt den rätt men var svår att känna med fingret. Nu har den en tydligare kant så att du slipper treva efter en på baksidan av luren.
Prestanda: Snabbare men inte snabbast
Som vanligt tar Samsung en del nyheter från vårens Galaxy S-flaggskepp och uppgraderar Galaxy Note-serien med, och då Fframför allt chipsetet. Galaxy Note 9 är uppgraderad med senaste Exynos 9-kretsen med dess fina kombination av höga cpu-prestanda och bra energieffektivitet. På en punkt ligger den dock kännbart efter toppkretsarna från Qualcomm och Apple; grafikprestandan. Den är inte dålig, men inte alls i samma klass.
Det gör det därför lite udda att en av de saker Samsung vill göra med Galaxy Note 9 är att marknadsföra den som en gaming-mobil, med en exklusiv betaversion av Fortnite för Android som extra dragplåster. I USA levereras den precis som Galaxy S9 med Snapdragon 845 istället som ger mer grafikprestanda, men för oss andra hamnar den lite efter de allra bästa spelmobilerna.

Galaxy Note 9 har dock fått en ny och mer effektiv kylningslösning inbyggd, med vätskabaserad avledning från de värmeutvecklande kärnorna. De gör inget mät- eller kännbart för topprestandan, snarare underpresterar den några procent jämfört med Galaxy S9. Men det ska förbättra stabiliteten över tid om du gör riktigt intensiva saker som videoprocessning och just grafiktunga spel.
Det är svårt att avgöra på rak arm om det stämmer, men vi har utsatt den för tung belastining med både spel, videofilmning och annat, och den klarar sig utan anmärkning både när det gäller jämna prestanda och värmeutveckling. Den håller sig inte sval, men blir inte heller obekvämt varm.
S Pen: Penna med bonusfunktion
Förutom kylningen är det egentligen bara en funktion till som kan anses kallas för innovation, och den sitter i pekpennan S Pen. Pennan är främsta orsaken till att kunder hittills valt en Galaxy Note istället för en Galaxy S-mobil, och med nya funktioner i den lär det fortsätta.
Den har nämligen fått inbyggd bluetooth av lågenergityp, vilket gör att du med hjälp av knappen på den kan använda den som fjärrkontroll till appar i telefonen. Du kan använda den som fjärrutlösare till kameran, bläddra i bildgalleriet, spela, pausa och bläddra mellan klipp på Youtube, backa till föregående sida i webbläsare och kontrollera presentationer.

En så minimal pinne som S Pen har givetvis ingen enorm batteritid. I själva verket har den inget vanligt batteri, utan en liten kondensator som laddas upp på en halvminut när pennan sitter i mobilen, och sedan räcker i ungefär en halvtimme åt gången.
På lagom avstånd med fri sikt i ett rum fungerar det hela utmärkt och kan förvandla Galaxy Note 9 till en riktigt proffsig businessmaskin. Den har också givetvis Dex, Samsungs skrivbordsgränssnitt som gör den till en fullt fungerande kontorsdator när den är ansluten till en docka. Nu får du alltså smidiga presentationer den en skärmadapter ansluten till dess usb-c-port som också stödjer displayport. Samsung släpper också en ny minimal Dex-docka som bara är just en minimal displayport-dongel.
Lagring: Massor av minne
Utöver dessa nyheter handlar det mesta om saker som Samsung lånat från Galaxy S9 Plus, samt regelrätta uppgraderingar. Galaxy Note 9 får mer ram-minne och mer lagring, 6 GB ram och 128 GB Flashlagring eller hela 8 GB och 512 GB i den dyrare versionen. Dessutom stödjer telefonen numera mikro-sd-kort på hela 512 GB till, så som mest kan du få en hel TB lagring.
Kameran har hämtats helt och hållet från Galaxy S9 Plus, med samma sensorer, optik, mekanik och bildprocessor. Det är inte helt fel, då det är en av de bästa kameramobilerna just nu, med fint mörkerfoto, bländare med två storlekar och många smarta funktioner i appen. Den har pålitlig videofunktion och den klart bästa super slowmotion-funktionen. I Galaxy Note 9 har appen uppgraderats med fler ai-funktioner, och har nu samma typ av objektigenkänning med automatiska inställningar som Sony en gång började med och som sedan flera andra tagit efter, främst Huawei och LG.
Vi är alltid lite tveksamma till så påträngande automatik, men den gör ett mer diskret och mer subtilt jobb än till exempel Huaweis variant. Vill du bestämma själv går funktionen att välja bort. Mer intressant är en funktion som upptäcker fel i bilden, och varnar vid oskärpa, smuts på linsen, för mycket bakbelysning eller om någon blinkar.

Batteri: Lysande batteritid
Den sista stora nyheten är att Galaxy Note 9 har fått ett extra stort batteri på 4 000 mAh. Det är orsaken till att den är lite större och tyngre än Galaxy Note 8, men det är en välkommen nyhet, speciellt som Note-lurarna lockar till aktiv och intensiv daglig användning. Samungs flaggskepp har med Exynos-kretsarna och amoled-skärm alltid varit bland de bästa på batteritid, och i Galaxy Note 9 är den fortsatt utmärkt. Med större batteri får vi nu över 13 timmars aktivt användande. Om vi spelar, fotar, filmar eller kör Dex drar den dock mer.

När det gäller andra egenskaper får vi precis vad vi väntar oss, däribland en av de bästa mobilskärmarna med skarp och ljusstark 1440p amoled, snyggt klart ljud ur inbyggda stereohögtalare med Atmos-stöd, och bra men inte världsklasskvalitet på hörlursljud i 3,5-mm-uttag.