Alldeles nyss presenterade Samsung årets upplaga av Galaxy Note på sedvanligt sätt med en jättelik presskonferens i New York. M3 var givetvis på plats, och fick också en förhandstitt på den nya luren. Här är allt du behöver veta om den, och vårt första intryck.

Samsung Galaxy Note 9 gör inga enorma förändringar i Note-konceptet, utan är mest en utveckling och förfining av Galaxy Note 8. Samsung har tagit grunden från förra årets Note, stoppat in hårdvaran (framförallt processorn och kameran) från vårens flaggskepp Galaxy S9 Plus, samt trimmat och vidareutvecklat några av Samsungs och Note-seriens unika funktioner.

Samsung Galaxy Note 9
Trots rätt så stora mått ligger nya Note bra i handen. 

Börjar vi med det yttre är designen sig lik från tidigare Samsung-flaggskepp, men med små justeringar, som ett nytt sätt att slipa avfasningar i metallramen runt luren. Dessa ska enligt Samsung ge den ett mer slimmat intryck, trots att Note 9 faktiskt är marginellt tjockare än Note 8. Den är även en dryg millimeter bredare och några gram tyngre.

Svart, eller nästan svart

Note 8 var redan en rejäl lur och Note 9 är alltså snäppet biffigare, men tack vare senaste årens övergång till nytt, mer avlångt format innebär det ändå att den är behagligt greppbar om du inte har för små händer. Note 9 kommer i tre färger, en helsvart, en blåsvart som är mörkare än den ser ut i Samsungs pr-bilder, och en lila, men den sistnämnda kommer inte till Sverige.

Liksom nästan alla topptelefoner nu för tiden så är det glas både fram och baktill. Snyggt, men också svettigt och med en tendens att dra till sig kladdiga fingeravtryck.

Samsung Galaxy Note 9
Note 9 är 8,8 millimeter tjock. Inte supertunn, men i gengäld sticker kameran inte ut nämnvärt baktill.

En liten men positiv sak med designen är att Samsung nu äntligen fått till en riktigt bra fingeravtrycksläsare. Tekniskt sett har den alltid varit bra, men i 2017 års modeller var den galet felplacerad. På Galaxy S9 satt den visserligen smartare, men var svår att hitta på baksidan. Nu är den mer tydligt markerad med en tydlig kant runt ytan, så vi behöver inte treva i blindo.

Trimmad prestanda och massor av lagring

Note 9 kör på samma Exynos 9 Octa-processor som Galaxy S9 Plus, och kommer i två modeller. En med 6 GB ram av lpddr4-typ och 128 GB lagring, och en med hela 8 GB ram och 512 GB lagring. Till det ska också nämnas att bägge stödjer mikro sd-kort på upp till 512 GB. Så det lär dröja innan du får slut på utrymme.

Prestanda lär det med andra ord inte vara brist på, även om Exynos inte är lika vass på spelgrafik som en Snapdragon 845. I gengäld är den vassare på vissa andra punkter och verkar vara en mer energieffektiv krets. Som vanligt har Samsung också byggt en version av luren med just Snapdragon, men bara för den amerikanska marknaden.

Samsung satsar också extra på spelprestanda, och ska ha byggt om kylsystemet för hårdvaran för att kunna maxa vad man får ut av processor och grafik under längre tid. Vi vet inte riktigt vad ”Water Carbon Cooling” innebär, men det låter ju imponerande. Även AI-baserad mjukvara ska tydligen hjälpa till och hålla koll på temperaturer och på så sätt kunna optimera prestanda.

Innebär den nya kylningen och AI-optimeringen att de lyckas pressa mer prestanda ut samma processor som Galaxy S9 och S9 Plus? Det ska bli mycket intressant att testa.

Exklusivt spel och extra batteri

För att få folk att tänka på Galaxy Note som gaming-maskin har Samsung också ingått ett samarbete med utvecklarna av vansinnigt populära spelet Fortnite. Det finns till alla möjliga plattformar, PC, alla stora konsoler, och till och med IOS. Men än så länge inte för Android. Men Galaxy Note 9 får under en tid exklusiv tillgång till Android-betan, och spelare på Galaxy Note 9 kommer också kunna skryta med sådant som exklusiva skins för sin karaktär.

Den sortens användning slukar givetvis batteri, och Galaxy Note 9 sällar sig till en skara telefoner som har fått extra stort batteri på 4 000 mAh. I Galaxy S9 Plus får vi 3 500 mAh och i Note 8 sitter 3 300 mAh batteri, så det handlar om en klart uppgradering. Det är troligen viktigaste orsaken till lurens större mått och vikt. Det bör ge en påtaglig ökning av driftstiden med minst ett par timmar. Det återkommer vi till efter ett rejält batteritest i vår kompletta recension inom kort.

Samsung Galaxy Note 9
Samsung fortsätter att nobba flärpen. 

Fortsatt snygg skärm

Skärmen är en ny panel som är aningen större än de i Note 8 och S9 Plus. Den är på 6,4 tum där föregångarna var 6,3 tum, men är för övrigt samma ljusstarka amoled-panel med 1440p-upplösning, och ger oss samma knivskarpa bild och stuns i färgerna som vi är vana vid från Samsung. Exakt ljusstyrka och färgegenskaper återstår att se, men första intrycket är att Samsung inte tappat stinget på den punkten.

Inbyggda högtalarna stödjer precis som tidigare Dolby Atmos, och 3,5 millimeters hörlursuttag finns fortfarande kvar. Demolokalerna var lite för bullriga för att på allvar få en uppfatting om ljudet. Rent spontant upplever vi det som rent och klart, men vi skulle nog behöva meka mer i inställningarna för att få fram basljudet mer än vad vi hade möjlighet till nu. Det har gått bra på tidigare Note och Galaxy S-modeller.

Samsung Galaxy Note 9
Med pennan kan man skriva anteckningar på låsskärmen. En kul detalj är att med den blå luren med gul penna matchar färgen på vårt klotter med pennan.

Fullmatat med funktioner

För övrigt levererar Samsung samma funktionsöverflöd som vanligt. Vattentät konstruktion – både telefonen och pennan är IP68-klassade, snabb wifi och lte, stöd för trådlös laddning med qi och pma-standarderna, gps och Galileo för navigering, inloggning med fingeravtryck, ansiktsigenkänning och iris-scanner samt stöd för ANT+ och Google Daydream och diverse annat smått och gott.

Kameran är direkt adopterad från Galaxy S9 Plus, med extra telefotolins, ställbar bländare för extra ljusintag vid kvälls- och nattfoto, dubbla optiska bildstabilisatorer och dual pixel-teknik för snabb autofokus.

Det som är nytt i kameraväg är uppdaterad kameraapp som ger Samsung samma typ av AI-baserad motivigenkänning och automatiskt optimerade inställningar som flera andra flaggskepp har idag, till exempel topplurarna från Huawei, Sony och LG. Utöver det har en rutin för att detektera fel i bilder, till exempel smutsig lins, utökats med fler funktioner.

Note 9 och SPen
Färgglatt gul penna i den blå luren, återhållsamt svart penna i den svarta.

Penna med nya möjligheter

Förutom uppgraderingarna av batteri, lagring och prestanda så är det nog pekpennan SPen som står för största nyheten. Samsung säger att det just är pennstödet som får kunder att välja en Note framför en Galaxy S, och att de har ett gäng mycket lojala användare som verkligen älskar sin penna.

Nu får de mer att älska. Den lilla pinnen har nämligen fått inbyggd bluetooth av lågenergityp, så att den kan användas inte bara för att rita på skärmen med utan även på distans som fjärrkontroll, till exempel för att klicka sig fram i en presentation med telefonen ansluten till en tv eller skärm via hdmi-adapter.

Andra tillämpningar är upp till framtida app-utvecklare. Samsung har släppt en SDK för pinnen för det. Nya SPen har givetvis inget enormt batteri inbyggt, men uppges vara väldigt strömsnål och snabbladdad.

Samsung Note och Dex
Med bara en minimal adapter går det nu att få smarta Dex-gränssnittet.

Flexiblare Dex

En sista nyhet är nya dockingsalternativ för Samsungs skrivbordsgränssnitt Dex. Det konverterar telefonen till en mus- och tangentbordsstyrd skrivbordsdator. Det här är en av de mest underskattade funktionerna i senaste årets Samsung-lurar, tycker vi. Förhoppningsvis kan fler få upp ögonen för den med lite smidigare tillbehör än den stationära docka som varit enda alternativet hittills.

Nej, några jätterevolutioner fick vi nog inte levererade denna gång. De största nyheterna verkar vara pennans nya egenskaper, maxat batteri och mer AI i kameran. Att Samsung sedan fläskar på med extremt mycket minne i toppmodellen är ju ingen direkt teknisk innovation, men välkommet. Kanske är nya kylsystemet också en avgörande prestandafaktor? Det återstår att se, det ska bli spännande att stresstesta hårdvaran och se vad den går för.

Galaxy Note 9 finns att förbeställa nu, och börjar levereras den 24 augusti. Det är allt annat än en billig lur. Priset för 128 GB-modellen ligger på 10 890 kronor och för 512 GB får du betala hela 13 490 kronor.

Med Samsungs inbytesprogram går det att komma undan billigare. Lokala partners köper din befintliga telefon för ”marknadsvärde”, vad det nu innebär. Under förköpsperioden får du dessutom en bonus på det vid köp av en Galaxy Note 9, 2 000 kronor extra för alla gamla Galaxy S- eller Note-modeller, och 1000 kronor för andra smartphones.

Samsung Galaxy Note 9 SM-N960F/DS 128GB Pris vid test: 10890 kr.

Bästa pris just nu: 10850 kr