Testad produkt: Xiaomi Mi Mix 2s
Pris: Från 5 624 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: mi.com/en/mix2/

Xiaomi var länge en utmanare som inte riktigt fick till det i Sverige, trots en hel del bra telefoner. Det stora problemet var dålig svenskanpassning av dels 4g-mottagningen, dels mjukvaran. 2018 har de dock skärpt till sig och skakat av sig dessa problem, och dessutom gått från att importeras lite halvofficiellt till att säljas i flera stora svenska butiker.

Små skillnader, samma egenheter

Ett bra exempel på det är flaggskeppet Mi Mix 2 som kom i vintras med nya Global Edition av deras gränssnitt MIUI, vilket suddade ut de sista problemen med halvdant anpassat gränssnitt. Nu uppför den sig precis som vilken annan Android-mobil som helst. Nu har de släppt en ny version, Mi Mix 2S, som behåller det mesta från föregångaren – men lägger till några välkomna nyheter.

Mi Mix 2S
Mi Mix var från början en phablet-bjässe, men de senaste två modellerna har tack vare 18:9-skärm blivit grepp- och användbara.

Till det yttre är det nästan exakt samma mobil; en stramt men lyxigt utformad lur i glas och metall, med dovt guldskimrande glans i den mörka baksidan. Framförallt har den kvar samma unika och heltäckande skärm utan flärp upptill, fast med selfie-kameran i nederkant istället, där det är lite bredare marginal.

Använder du den så uppmanas du helt enkelt vända telefonen upp och mer i kameraappen. Tyvärr funkar det inte överallt, utan bara i Xiaomis egen app. Kör vi till exempel Messenger eller Skype får vi helt enkelt en bild på oss själva i lite mer grodperspektiv än normalt.

Det andra som brukar sitta i flärpen är högtalare för telefonsamtal. Det har Xiaomi löst med en högtalare som sitter bakom skärmpanelen. Tyvärr har Mi Mix 2S samma problem med detta som föregångaren. Ljudet vid samtal är tunt, saknar helt bastoner och vi får aldrig någon särskilt hög maxvolym. Ljudet i inbyggda högtalare för musik, ringsignaler och annan media är inte heller så imponerande. Xiaomi gör inte bort sig, men de flesta konkurrenterna i flaggskeppsklass har bättre renhet och tryck i ljudet.

Mi Mix 2S
Mi Mix 2S har verkligen lyxig stil. Inte minst på baksidan som glänser i guld. Det finns även en vit variant med silverglans, men vi vet vad vi föredrar. Guld är guld.

Prestanda största lyftet

Mi Mix 2S är inte bara ny hårdvara i ett gammalt chassi, det är små saker som skiljer dem åt även till det yttre. Nya modellen är lite kortare, lite smalare, lite tjockare och lite tyngre. Men det är marginellt på alla tre punkterna och påverkar varken dess goda greppbarhet eller komfort.

Bildskärmen ser ut att vara samma som tidigare; en ips-panel med 1080p-upplösning, 18:9-bildförhållande, lätt avrundade hörn och fina jämna färger. Tyvärr också med lite tveksam kontrast och låg maximal ljusstyrka. Den räcker utmärkt för det mesta men i starkt solljus kan läsbarheten bli lidande.

De stora nyheterna är tre till antalet. För det första är den givetvis uppgraderad med senaste chipsetet från Qualcomm – Snapdragon 845 – som sitter i de snabbaste Android-mobilerna just nu. Xiaomi har ofta varit bra på att klämma ut det mesta ur Qualcomms hårdvara, men Mi Mix 2 var av någon anledning ett undantag. Denna gång lyckas de bättre. Av de mobiler vi testat hittills med denna processor är det bara Oneplus 6 som är lite snabbare.

Mi Mix 2S
Usb-port och högtalare, men ingen hörlursport.

Bättre laddning, inte bättre batteritid

Det andra som är nytt är att Xiaomi nu stoppat in stöd för trådlös laddning enligt qi-standarden. Det är givetvis välkommet, speciellt eftersom luren inte har separat hörlursuttag, utan hörlurar pluggas in med medföljande adapter i usb c-porten. Batteriet är annars exakt samma som tidigare på 3 500 mAh. I våra mätningar är batteritiden lite bättre än föregångaren, men det säger inte så mycket då den var medioker på den punkten. Riktigt bra är det fortfarande inte.

För det tredje är kameran uppdaterad. Xiaomi går nu som en av de allra sista tillverkarna över till dubbelkamera baktill. Nu sitter här en huvudkamera på 12 megapixlar med f/1,8-bländare och större sensoryta än föregångaren, vilket ska ge bättre egenskaper i dunkelt ljus, samt en telefotolins för 2x optisk zoom. Även den på 12 megapixlar.

Mi Mix 2S
Xiaomi har gjort flärpfria lurar i tre generationer nu, innan vi ens visste vad en flärp var.

Den ger oss snygga skarpa foton i dagsljus, om än med lite hoppig autofokus i standardläge. 2x-zoom fungerar klockrent och digital zoom upp till 5x ser riktigt bra ut. Vill vi gå upp mer i digital zoom får vi dock ett par problem. För det första med hård digital efterbehandling på pixelnivå, som gör att bilder ser märkligt artificiella ut, men också med skakighet. Endast huvudsensorn har optisk stabilisering, och den digitala är opålitlig.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning