Testad produkt: Asus ROG Phone (128 GB)
Pris: 9 990 kronor hos Webhallen.

Precis som Razer med sin Razer Phone 2 vill Asus erövra mobilgamingvärlden med en telefon specialbyggd för spelande. Det gör man med gaming-varumärket Rog och en telefon som helt enkelt har fått namnet Rog Phone. Precis som Razer Phone 2 har den fått design i stil med en typisk gaming-laptop samt är utrustad med speciell, högfrekvent bildskärm och en handfull extrafunktioner i systemet riktade mot spel.

I testet av Asus Rog Phone:

Skillnaden mellan Asus och Razers försök är att Asus har mer erfarenhet av att bygga vanliga smartphones. Skalar vi bort allt som gör Rog Phone till en gaming-produkt är det fortfarande en riktigt stabil och användbar smartphone i premium-klass. Den har behagligt grepp och bra komfort, och väl godkänd batteritid när du inte spelar, saker som Razer Phone 2 misslyckas med.

ROG Phone
Rog Phone är inte överdrivet bred, men rätt så tung. Amoledskärmen ger ett riktgit snyggt intryck.

Rog Phone har en 18:9-skärm på sex tum, lätt avrundad baksida mestadels i glas och en stadig metallram runtom. Metallen har ett par vassa avfasade, och hurvida du finner dessa irriterande eller att de bidrar till ett bättre grepp är en smaksak. 

Design: Extra kontakt och kontroll på sidan

På långsidan under en gummilucka sitter en speciell dockningsport. Det ser ut som två usb-c-portar bredvid varandra. Vad den används till kommer vi till senare. Telefonen har också usb-c i botten med både usb-3.0-data och displayportstöd.

På baksidan sitter en extra bashögtalare som tillsammans med två framåtriktade högtalare ger oss riktigt fylligt och bra ljud. Här hittar vi också en dubbellins-kamera som inte sticker ut nämnvärt, samt en fingeravtrycksläsare. Just där har designen gått ut över användarvänligheten. Läsaren sitter lite snett placerad, till synes bara för att det ska passa in med mönstret på baksidan. Det gör den svårare att nå med vänster hand än med höger.

ROG Phone
Baksidan är mestadels i glas, men ett stycke på ena sidan är i plast. Där sitter bland annat en extra högtalare.

Förutom vanliga knappar så har Rog Phone en funktion Asus kallar Air Triggers. Du kan trycka på mobilens sida och få den att reagera som en knapp. Kläm nedtill i upprätt läge och du kan ge den ett par kommandon, ett för kort och ett för långt kläm. Det fungerar pålitligt, men vi kommer åt den av misstag lite för ofta.

I horisontellt läge går det att med samma funktion att få virtuella bumper-kontroller upptill på telefonen om du spelar spel. 

Bekant kamera

Kameran är samma som i Asus mer normala flaggskepp Zenfone 5Z från i våras. Det är fortfarande en bra men inte fantastisk standardkamera på tolv megapixlar, och en extra kamera som tar vidvinkelfoton. Kameraappen är också densamma, med ett detaljrikt proffsläge, många ai-funktioner och en hel del extra, till exempel möjlighet att filma direkt till animerad gif.

Den klarar av att fota snyggt i både starkt och svagt ljus, och vidvinkellinsen är kul att ta landskapsfoton med. Men kameran är lite svår att kontrollera och hantera i auto-läget. Och som videokamera har den samma problem som Zenfone 5Z, med opålitlig autofokus och sämre brushantering.

ROG Phone
Rog Phone med medföljande fläkt påmonterad.

Prestandamässigt levererar Rog Phone precis vad vi förväntar oss av en mobil med Snapdragon 845 och 8 GB ramminne. I själva verket finns det enstaka konkurrenter som är marginellt snabbare i våra mätningar, troligen eftersom Rog Phone har ett eget rätt så tungrott gränssnitt som tar upp minne och systemresurser.

Funktionsfyllt gränssnitt

Telefonen kör Android 8.1 med ett specialgränssnitt. Det har de flesta funktioner från Asus redan funktionsfyllda Zen UI, plus en app som ger prestandakoll för spel, och en design som är väl överdrivet gaming-utformad.

Systemet har ett läge kallat X Mode som du kan slå på manuellt. Med det igång prioriteras spel-appar över alla andra, frigör extra minne och dämpar bakgrundsprocesser. Det ger oss inga fördelar i våra vanliga prestandamätningar, men ska kunna minimera tillfälligt hackande eller lagg när du spelar mer krävande spel. Vi kan dock inte säga att vi upplever någon skillnad.

Skärm: Snabb oled

Skärmen är en 1 080p amoled-panel med god ljusstyrka och rejält tryck i färgerna. Den har hdr-stöd och har ett färgomfång som matchar dci-p3. Från början står den ställd på läget wide-color-gamut, och då blir färgmättnaden ibland väl hög. Tittar du på film bör du alltså ställa ned den till standardläget, som är mer skonsamt för ögonen. Men i andra situationer, som vid visning av foton eller i spel, ger extra färgomfång en klar bonus.

ROG Phone X UI
Gränssnittet har väldigt utpräglad gaming-estetik. Kanske lite väl ibland.

Det som gör skärmen extra anpassad för spel är att den har en uppdateringsfrekvens på 90 Hz där de flesta skärmar har som bäst 60 Hz. Det gör att spel och även andra saker, som scrollning på webbsidor, kan flyta på bättre och ge en mer direkt upplevelse. Det drar en aning mer batteri, men är ändå värt att ha igång.

Stort batteri räcker halvlänge

Rog Phone har ett stort batteri på 4 000 mAh. Med alla extra funktioner under skalet gör det mobilen både tjockare och tyngre än liknande konkurrenter. Den är inte heller supersnål med strömförbrukningen, utan vi landar på ungefär nio till tio timmars driftstid för vardaglig användning. Spelar du spel eller fotar och filmar räcker batteriet betydligt kortare än så, mellan två och fem timmar. Trådlös laddning får vi inte men väl bra snabbladdning med Qualcomm Quickcharge 4.