Suv står för "Sport Utility Vehicle" och på senare år har de mindre modellerna – så kallade crossover-suvarna – växt snabbt i popularitet. Men om du har behov av att få med dig ordentligt med packning, eller kanske behöver få med dig stor familj och husdjur, ja då räcker de mindre bilarna oftast inte till.

En fullstor suv är för många den ultimata familjebilen då den ofta kombinerar god framkomlighet, fyrhjulsdrift och hög markfrigång med rejäla utrymmen och påkostad komfort. Vi testar löpande bilar i den här kategorin, och här har vi samlat de senaste testerna och jämfört suv:arna mot varandra. Artikeln uppdateras när vi testar nya modeller.

Läs även: Bästa Crossover suvVolvo XC90: Premium-suv med smarta förarhjälpmedel

Test suv

Vi har testat Volvos flaggskepp XC90 i två olika utföranden. Senast modellen Twin Engine T8 Inscription, men innan dess även D5-modellen med lite klenare motor (och avsevärt lägre prislapp). Nya XC90 bjuder på riktigt härlig komfort och är en av få modeller som kan kombinera rymlig 7-sitsig suv med möjligheten att köra på eldrift.

Smarta funktioner och hjälpmedelM3 rekommenderar

Det nya Sensus-MMI:t är lättjobbat och stöder även Apple Carplay och Android Auto. Volvo erbjuder en uppsjö olika förarhjälpmedel och finesser, såsom suverän massage i stolarna, R-design-paket (styling) och en riktigt kompetent ljudanläggning. Volvo försöker konkurrera med de tyska premiumbilarna och i XC90 har tillverkaren lyckats väl med att ge BMW och Audi en tuff match. Och vi uppskattar framför allt komforten i Volvos XC90. Givetvis kan du nyttja appen för att hålla koll på och styra vissa funktioner på distans i din uppkopplade XC90.

Vi gillade föregångsmodellen skarpt, och nya XC90 gör oss inte besvikna på någon annan punkt än när det gäller prislappen. Framför allt springer den här bilen iväg prismässigt när du börjar plocka på tillbehör och extrautrustning – och med tanke på att T8-modellen börjar över 800 000 kronor så blir det snabbt väldigt dyrt. Men det är få bilar i den här klassen som bjuder på en lika härlig körupplevelse, och som är lika klockren till bilsemestern med stora familjen.

>> Läs hela testet av Volvo XC90 här

Betyg 5 av 5