Samtliga trådlösa och bärbara högtalare från Sony bär benämningen SRS i inledningen av produktnamnet, och utbudet är onekligen imponerande med hela 21 olika modeller i alla tänkbara storlekar och färger.

Sony SRS-XB31

En av de senaste ut på marknaden är SRS-XB31 som nu avlöser XB30, vilken vi testade för nästan exakt ett år sedan, och som var en av de första modellerna från tillverkaren med led-belysning som pulserar i takt till musiken. Nu är alltså efterföljaren här och även om likheterna är många finns en del som skiljer modellerna åt, både funktionellt och formmässigt.

Den största nyheten är att XB31 är både damm- och vattentät (ip67-klassad). Kapslingen ska således stå pall för att sänkas ner till en meter under vattenytan och klara av att förbli där under 30 minuter. Den tidigare modellen var ipX5-klassad och enbart spolsäker. En klar förbättring alltså och nu kan vi ta med högtalaren ner till stranden eller poolområdet utan att oroa oss.

Sony SRS-XB31

Snygg och redo för tuffa tag

Även designen är något förändrad och de tidigare (bakom skyddsgallret) synliga elementen är nu helt täckta och hela högtalaren är klädd i ett grovt tygliknande material som kommer i fem olika färgkombinationer. Även funktionsknapparnas placering och utformning är annorlunda och är gummibeklädda och koncentrerade till höger på ovansidan istället för som tidigare mer utspridda. Den ser, och känns, robustare helt enkelt. Samt är snyggare, om ni frågar oss.

Den trådlösa bluetooth-kopplingen sker antingen traditionellt eller via nfc. Oavsett vilket så går det snabbt och efter att ha laddad ner den dedikerade appen får du en överskådlig bild över högtalaren och dess funktioner. Under options kan du bland annat ställa in ljudet med hjälp av en trebands-equalizer, välja mellan tre förinställda ljudlägen och olika strömsparfunktioner.

Sony SRS-XB31

I appen kan du även välja om du vill att högtalarens led-lampor samt blinkande stroboskop ska aktiveras och ackompanjera musiken. Det finns en mängs olika teman att välja mellan och under kvällstid, eller i ett nersläckt rum, blir det faktiskt effektfullt och något av en stämningshöjare. Funktionen kan även aktiveras direkt på enheten. 

Partyfunktion utan existensberättigande 

En funktion Sony kunde lämnat kvar vid ritbordet är det så kallade ”Party Booster” som även det aktiveras i appen. Genom att slå med handen på de olika sidorna av högtalaren börjar den låta i form av olika effektljud (exempelvis trummor) med varierande volym beroende på hur hårt du slår. Men det låter väldigt syntetiskt och funktionen är okänslig och reagerar lite på måfå.

Sony SRS-XB31

Ljudmässigt presterar XB31 riktigt bra. Basåtergivningen imponerar med tanke på högtalarens storlek och mellanregistret levererar en klar och tydlig ljudbild med en detaljerad återgivning rakt igenom. Diskanten hade behövt lite mer luft under vingarna för högsta betyg men överlag låter det riktigt bra och de olika inställningsmöjligheterna i appen gillar vi skarp.

En funktion som uppskattas, men som vi tyvärr inte kunde testa då vi endast fick in ett exemplar av XB31, är att högtalaren kan kopplas ihop med upp till hundra kompatibla andra trådlösa enheter. JBL har en liknande funktion och fungerar denna lika bra har vi bara lovord att skriva hem om. 

Omdöme

XB31 har jämfört med föregångaren begåvats med ett snyggare yttre och är numera vattentät men funktionsmässigt har det hänt mindre. Det låter fortfarande riktigt bra och partyljusen är en udda funktion som uppskattas. Även appen med dess inställningsmöjligheter övertygar liksom batteritiden på upp till 24 timmar. Föregångaren XB30 är inte mycket sämre och går nu att hitta för under 1 000-lappen.


Fakta Sony SRS-XB31

Testad: Juni 2018
Mer Info: Sony
Mått: 23,1 x 8,7 x 8,1 centimeter.
Vikt: 890 gram.
Batteritid: Upp till 24 timmar
Anslutning: 3,5 mm aux, Bluetooth 4.2, usb (för laddning av externa enheter)
Dedikerad app: Ja
Parkoppling: Ja, upp till hundra enheter
Handsfreefunktion: Ja.
Vattentålig: IP67 – Damm- och vattentät.
Cirkapris: 1 690 kronor
M3 rekommenderar

plus

Ljudet.
Appen med tillhörande inställningsmöjligheter.
Ljuseffekterna är en kul extrafunktion.
Batteritid.

minus

”Party Booster”-funktionen.
Diskanten kunde varit mer öppen och ren.
Just nu dyrare än föregångaren.

Betyg 9 av 10

Sony SRS-XB31 Pris vid test: 1690 kr.

Bästa pris just nu: 999 kr