Trots att tv-apparaterna blir bättre och bättre för varje år som går är det fortfarande inte helt perfekt ställt med ljudet. Det är i sig inte särskilt underligt med tanke på att de helst ska vara så tunna som det bara går. Och även om flera tv-tillverkare har en del innovativa lösningar för att kräma ur lite extra tryck i ljudet blir vi ändå oftast besvikna när vi tar in nya modeller. Det är närmast dumdristigt att slanta upp halva sparkontot på en av årets tv-nyheter och samtidigt tro att de inbyggda högtalarna ska räcka. En extern ljudkälla är helt enkelt något av en nödvändighet.

För den som fortfarande vill hålla vardagsrummet hyfsat stilrent är en soundbar ett vettigt alternativ. Och lyckligtvis behöver en kvalitativ sådan inte kosta skjortan, vilket Sonys HT-XF9000 är ett bra exempel på. Den hamnar nämligen på runt 5 000 kronor, och för den summan får du ändå en hel del ljud för pengarna.

Enkel design

Till det yttre är HT-XF9000 en sparsmakad historia. Själva soundbaren saknar display, men har touchknappar upptill. Den tillhörande mattsvarta subwoofern tar upp en del plats, men inte heller den gör något designmässigt väsen av sig.

Sony
Subwoofern synkas trådlöst.

Inkopplingen är inte särskilt avancerad. Soundbaren ansluts via hdmi eller optisk beroende på om din tv har arc-utgång eller inte, därefter synkas subwoofern trådlöst. På baksidan hittar vi två hdmi-ingångar, varav den ena kopplas till tv:n medan den andra kan användas för att koppla in en annan enhet – exempelvis en spelkonsol. Här hade vi gärna sett flera ingångar, två känns något snålt.

Med den tillhörande fjärrkontrollen ställer du in ljudet i detalj – och här finns också några användbara förval (sport, film, spel, musik).

Sony

Imponerande ljudbild

Ljudmässigt får vi två kanaler, med virtuellt surround i höjdled och stöd för Dolby Atmos. Den förhållandevis blyga prislappen och bristen på äkta surround till trots får vi en ljudbild som presterar klart godkänt över alla register. Vi testar både 4k blu ray-film och en hel del Playstation 4-spelande, och det virtuella surround-ljudet gör helt klart ett bra jobb.

Allra bäst är HT-XF9000 till film och spel; även musik låter bra, men där får vi svårt att ställa in basen helt perfekt. Det låter bra, men vi får inte det där riktiga trycket i de allra lägsta nivåerna. Ska vi klaga ytterligare är dialogerna lite "skarpa", oavsett vilket ljudläge vi väljer. 

Omdöme

Men överlag är det detaljer som vi förväntar oss i den här prisklassen. Bra ljud kostar som bekant pengar, och för 5 000 kronor är det svårt att kräva att det ska låta hur bra som helst. HT-XF9000 levererar helt klart sett till sin prislapp, och lyckas både vara snygg och smidig att använda.


Fakta Sony HT-XF9000

Typ: Soundbar med trådlös subwoofer
Antal kanaler: Två
Anslutning: Hdmi, optisk, bluetooth
Mått: 190 × 382 × 387 mm
Pris: 5 300 kronor

plus

Bra ljud över hela registret.
Enkel anslutning.
Inte särskilt dyr.

minus

Lite klen i de lägsta registren.
Skarp dialog.
Snålt med anslutningar.

Betyg 7 av 10