Testad produkt: Sonos Beam
Pris: 4 699 kronor hos Sonos.
Läs mer: sonos.com/sv-se/shop/beam.html

Sonos får allt hårdare konkurrens på multiroom-sidan från aktörer som Bose, Denon med flera. Samtidigt har alternativen för dig som vill bygga ut Sonos-systemet till tv-bänken varit en aning begränsade. Antingen har du fått välja Sonos Playbar, en ganska fet soundbar som bara erbjudits i svart färg, eller så har du fått gå på den lite speciella lösningen med Playbase som är tänkt att placeras under tv:ns fotstativ. Båda produkterna är dessutom relativt dyra, och ingen av dem erbjuder stöd för röstassistent som nya Sonos One.

Beam känns därmed som ett vettigt alternativ på många sätt då det handlar om en modern, stilren och smart högtalare till betydligt lägre pris än de båda syskonmodellerna.

Test Sonos Beam

Sonos Beam design: Läcker och smart
Sonos Beam finns i vitt och svart, och den är läckert designad med helgjutet omslutande galler och lite nedåtvälvd överdel där touchknapparna sitter. Den optiska ingången har ersatts med en ARC-kompatibel HDMI-kontakt som medger tvåvägs-kommunikation med din tv, vilket är smidigt. Men det sitter en liten ir-mottagare i fronten på Sonos Beam, dold i underkanten, och du kan fortfarande koppla in den via optisk s/pdif-anslutning med en medföljande adapter.

Att koppla in en ny Sonoshögtalare till ett befintligt system är riktigt enkelt och vi testade nya Beam både som stand-alone-enhet och tillsammans med subwoofer och ett par Play:1 som surroundhögtalare. Dessutom jämförde vi den sida vid sida mot den lite större (och dyrare) Sonos Playbase.

För att få högtalaren att fungera med systemet fick vi köra betaversionen av kommande Sonos-app, och denna fungerade riktigt bra. Beam kommer också att få stöd för Airplay 2, vilket bland annat gör det möjligt att styra enheten med Siri, och skicka ut ljud från alla dina IOS-enheter och Macar. Vi kommer att uppdatera testet så fort vi fått möjlighet att testa den här funktionen ordentligt. Airplay-stöd är något som öppnar upp en helt ny värld i multiroom-sammanhang då du kan blanda olika system och inte behöver begränsa dig till en tillverkare.

Beam har fem inbyggda högtalarelement varav fyra ovala fullregisters-element där två är framåtriktade och ett är riktad i sidled åt varje sida. Dessutom sitter ett mindre diskantelement i mitten framtill för att bland annat säkerställa tydligt dialogljud.

Vi konstaterar snabbt att Sonos Beam låter riktigt bra när vi tittar på tv och film, med tanke på sin storlek. Stereobredden när vi kör den som ensam enhet är helt okej och ljudbilen är tydlig och väl separerad. Den har lite svårt att fylla upp stora rum och den går inte jättedjupt i de lägre registren. Men jämfört med ljudet från de inbyggda högtalarna i vilken 55-tummare som helst är det givetvis ett enormt lyft. Dialogen är tydlig och det märks att högtalaren har tre separata kanaler (höger, vänster och center). Trots storleken gör den ett bra jobb med att positionera ljudet.

När vi kopplar in subwoofern och de två Play:1-enheterna blir det föga förvånande enorm skillnad. Helt plötsligt får vi den där omslutande rumskänslan samt riktigt bra botten i ljudbilden. Men det är skillnad jämfört med när Playbase får stå för center- och frontkanaler. Beam låter lite mer instängt och har inte alls samma kraft och dynamik som storebror-modellen.

Som gjord för musik

Sonos Beam är inte bara en soundbar, den är även framtagen för att kunna spela musik, vilket märks. En traditionell soundbar har ofta designats med omslutande filmljud i fokus, men med Sonos Beam på tv-bänken låter det även bra när vi testar att spela upp diverse musik. Visst låter den ibland lite liten även här när vi drar upp volymen i ett större rum, men i mindre rum med volymen under 60-70 procent låter den bra med god dynamik, och den gör både sång och akustiska instrument rättvisa samtidigt som den klarar rock med distade gitarrer i mellanregistret utmärkt.

Test Sonos Beam

Du spelar musik antingen i Sonos egna app eller via t ex Spotify-appen där du väljer din/dina Sonos-högtalare du vill skicka ljudet till. Sonos egna app erbjuder en del smarta funktioner, och givetvis en hel del inställningar, men vi upplever att stabiliteten inte är densamma som tidigare.

Vid ett par tillfällen under de senaste månaderna har vi inte kunnat spela musik från Spotify till Sonos-systemet, och båda gångerna har vi konstaterat att felet legat hos Sonos. Och även om det funkat igen några timmar senare är det inte kul i stunden när det inte gått att lyssna på musik varken från Spotify-appen eller via kopplingen i Sonos egna app. Förhoppningsvis kommer detta att förbättras i och med nya mjukvaran, våra intryck av en vecka med betan avr enbart positiva.

Liksom Play One är nya Beam förberedd för röststyrning och ska i framtiden fixa Alexa, Google Assistant och Siri (genom Airplay 2). Och eftersom den kan skicka kommandon vidare till din tv genom hdmi-kabeln betyder det att du kan sätta på tv:n med röstkommando, även om din tv i sig själv inte har stöd för röststyrning. Detta tillsammans med den snygga designen, bra ljudkvalitet och en attraktiv prislapp gör att vi varmt rekommenderar den här nya soundbaren.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning