I går bjöd Sonos in till lanseringsevenemang i San Francisco. På plats avtäckte företaget en ny, smart soundbar som är intressant på flera sätt. Sonos Beam beskrivs nämligen av företaget som "tre produkter i en". Detta syftar på att den dels kan fungera som en smart högtalare med Amazon Alexa, men också som en soundbar till tv:n – och som även kan sköta musikuppspelning via 80 olika tjänster.

Sonos Beam ska gå fint att lägga till i ett redan befintligt multiroom-system. Med sina 65 centimeter i bredd är själva ljudlimpan avsevärt mindre än företagets Playbar. Trots det mindre formatet lovar företaget ett "överraskande bred" ljudbild via fyra elliptiska fullregisterwoofers och tre passiva radiatorer. Fem fjärrfältsmikrofoner används för avancerad brusreducering och ekodämpning i flera kanaler för både musik och hemmabioljud.

Sonos Beam

Amazon Alexa pratar som bekant inte svenska ännu, något vi anmärkte på redan när Alexa-kompatibla Sonos One släpptes i höstas. I stället är det länderna USA, Storbritannien, Tyskland, Kanada, Australien och Nya Zeeland som kommer att kunna använda de smarta röstfunktionerna direkt. Något som vi svenskar däremot kommer att kunna ta del av nästan omgående är stöd för Apples Airplay 2-teknik, som låter dig spela upp ljud på Sonos-högtalarna från valfri IOS-enhet. Detta kommer i en uppdatering i juli, som även medför kompatibilitet med Apple Siri-röststyrning.

Sonos Beam släpps den 17 juli, men går att förbeställa redan nu. I Sverige får vi betala 4 699 kronor och kan välja mellan svart eller vitt i färgväg. Naturligtvis ska vi försöka testa Beam i sommar för att se vad den går för.